A legismertebb újévi babonák és tiltások - Ezeket tartsd be, hogy szerencsés legyen az éved

Január 1. babona népszokás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babona úgy tartja: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben. De nemcsak azt érdemes szem előtt tartani, hogy mit kell tenni, hanem azt is, hogy mit tilos!

Ne dobj ki semmit!

Újév napján nem szabad semmit kidobni, sem a szemetet, sem a felesleges dolgokat. A babona szerint ugyanis a szeméttel együtt a jövő évi szerencsédet is kihajítod. Az a legjobb, ha a szemetest másnap üríted ki. Január 1-jén egyáltalán semmit ne vigyél ki a házból, mert akkor a babona szerint "elszáll a tehén haszna".

Ne teregess!

Január 1-jén nem szabad sem mosni, sem teregetni. Így ugyanis kimoshatod és kiterítheted, azaz elveszítheted a szerencsédet. A teregetés azonban nemcsak az egész éves szerencsétlenségre utal, hanem halálesetet, közeli ismerősök vagy családtagok elvesztését is jelentheti, hiszen a halottakat is kiterítik, mint a mosott ruhákat.

Ne egyél halat vagy baromfit!

Nem véletlen, hogy újévi fogásként lencsét, malacsültet és rétest ajánlanak: ezek az ételek a hiedelem szerint szerencsét és gazdagságot hoznak. Ezzel szemben csirkét, kacsát vagy pulykát nem tanácsos fogyasztani újévkor, a baromfi ugyanis elkaparja a szerencsét. A halételek megítélése azonban nem ennyire egyértelmű, egyes vidékeken ugyanis azt tartják, hogy elúsztatja a szerencsét, más területeken viszont gazdagsághozóként fogyasztják a halat.

Ne legyen rendetlenség!

Takarítani, szemetet kidobni, a felesleges dolgoktól megszabadulni, mosni, teregetni ugyan ezen a napon egyáltalán nem ajánlott, mégis fontos, hogy újév első napján rend legyen körülötted, hiszen a rendetlenség ezen a napon fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget. A rend viszont rendezett anyagiakhoz és családi élethez, sőt úgy általában nyugalomhoz vezet.

A rendetlenség ezen a napon fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget Forrás: Shutterstock

Ne adj kölcsön!

Január 1-jén legyél inkább fösvény! A babona szerint ugyanis nem jó ilyenkor sem pénzt, sem mást kölcsönadni, mert nehezen jön majd vissza hozzád. Ráadásul egész évben minden kifelé megy, kifolyik majd a kezed közül.

Vigyázz a női vendégekkel!

A népi hiedelem arra int, hogy újév napján fogadd óvatosan a látogatókat. A babona szerint ugyanis ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár rád, így a barátnőidet csak óvatosan fogadd. Ha azonban az első látogató férfi, egész esztendőben minden sikerül, amibe csak belekezdesz.

Ne menj orvoshoz!

Ezen a napon nem szabad sem orvost hívni, sem orvoshoz menni, mert akkor az új esztendőt betegségek és sérülések kísérik végig. Január 1-jén a lustálkodás és a sok alvás sem ajánlott, hiszen a fekvés is bevonzhatja a testi-lelki problémákat.

Ne falj fel mindent!

Az újévre jól fel kell készülnöd! Ha ugyanis mindent felfalsz ezen a napon, az éléskamrád vagy a hűtőd egész évben kongani fog az ürességtől. Ha viszont marad bőven ennivaló a háznál, nem fogsz az idén semmiben sem hiányt szenvedni. Ezért nem árt gondosan bevásárolnod, január 1-jén pedig csak mértékkel enned és innod, pláne, ha az újévi fogadalmaid között a fogyókúra is szerepelt.

Ha bőven van ennivaló a háznál, nem fogsz az idén semmiben sem hiányt szenvedni Forrás: Shutterstock

Ne veszekedj!

Az új esztendő első napján türelemre és nyugalomra intünk - ma inkább nyeld le az indulataidat, ezen a napon a legkisebb nézeteltérés is hatalmas vitává fajulhat. Sőt a veszekedés akár egész éven át húzódhat, különösen, ha a viszály viszályt szít.

Ne viselj ócska göncöket!

Egy nőnek január 1-jén is adnia kell magára: még akkor se bújj ezen a napon ócska otthonkába, kinyúlt pólóba, kifakult melegítőbe, ha el sem mozdulsz a tévé elől, mert könnyen elkerülhet a szerencse és a pénz. Persze nem kell kisestélyiben a kanapén ücsörögnöd, de válassz új, tiszta, kényelmes ruhát. Ha például még a szerelmet keresed, vegyél fel piros fehérneműt, ez a babona szerint segít, hogy az új esztendőben megtaláld a párod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.