Megtartották az első karácsonyesti koncertet a tűzvész sújtotta a Notre-Dame-ban

Forrás: AFP/Str -
karácsony tűzvész koncert Notre Dame
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtartották az első karácsonyesti koncertet a 2019. áprilisi tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében.

A székesegyház kórusának tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében az elsötétített középkori épületben, amelyben most készülnek a kockázatos tisztítási műveletek után a nagyszabású rekonstrukcióra. A tervek szerint húszan énekeltek volna, de biztonsági okokból a számukat nyolcra csökkentették. Az énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot.

Megtartották az első karácsonyesti koncertet a tűzvész sújtotta a Notre-Dame-ban Forrás: AFP/Str

A koncerten elhangzott angolul és francául a Csendes éj, Az angyalok himnusza, sőt még a Jingle Bells is. A dalokat decemberben vették fel, és a felvételt csütörtök éjfélkor mutatták be. A felvételen közönség nem vehetett részt, és várhatóan legalább 2024-ig nem is léphet az épületbe. Az egyházmegye szerint az érzelmek és a remény áthatotta koncertnek erős jelképes jelentése volt, és a középkorig visszanyúló zenei örökség ünnepét jelentette. A Notre-Dame kórusa évente 60 koncertet adott a székesegyházban, de a tűzvész óta vándorkórusként más párizsi templomokban lép fel.

A több mint 850 éves székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. A munkásoknak csak idén decemberben sikerült annyira stabilizálni az épületet, hogy megkezdhessék az újjáépítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.