75 éves lett a Twin Peaks atyja – 15 érdekesség David Lynch-ről

David Lynch Twin Peaks magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viking király az őse, egy komikus finanszírozta a legsötétebb filmjét, Isabella Rossellinit a világ legbénább bókjával vette le a lábáról, kávé- és meditációrajongó. Ezekről, és még sok más érdekeségről olvashatsz cikkünkben a 75. születésnapját ünneplő David Lynch kapcsán.

1

David Keith Lynch néven született 1946. január 20-án egy mezőgazdasági minisztériumnak dolgozó tudós apa és egy angoltanár anya gyermekeként.

2

Skót, ír, angol, finn és német felmenőkkel is rendelkezik. Az ír ágon keresztül vissza tudja vezetni a családfáját a híres viking király Rollóig.

Skót, ír, angol, finn és német felmenőkkel is rendelkezik Forrás: Getty Images/Ann Summa

3

Az édesapja munkája miatt folyamatosan új helyre költöztek gyerekkorában. Így aztán alaposan kiismerte azt a vidéki, kisvárosi Amerikát, ami később rengeteg filmjének háttere, sőt témája lett.

4

Eredetileg festőművésznek tanult. Hároméves európai tartózkodást is tervezett, ami alatt végig a kedvenc festője, Oskar Kokoschka művészetét tanulmányozta volna, de két hét után visszatért Amerikába.

5

Nagyon korán nősül, 21 évesen már férj és apa volt. A szülővé válást övező szorongása, és az akkori életkörnyezete, Philadelphia ipari városrésze ihlette a Radírfej című első mozifilmjét, amelyen félamatőr körülmények között öt évig dolgozott. A film a teljesen egyedi, sötét világa és extrém szürrealizmusa révén kultsiker lett.

6

Ezután ismét egy sötét témájú és fekete-fehér filmet rendezett, de immár Hollywoodban. Az elefántemberre a pénzt meghökkentő módon a vígjátékairól ismert Mel Brooks (Űrgolyhók, Fényes nyergek, Producerek) hozta össze neki, annyira bízott Lynch tehetségében.

7

Az elefántember rögtön két Oscar-jelölést is hozott Lynchnek, a legjobb rendező és forgatókönyv kategóriájában. Később még kétszer jelölték Oscarra (Kék bársony, Mulholland Drive), de egyik alkalommal sem ő győzött, ahogyan az Emmy- és Golden Globe-jelölései esetében sem. Európai fesztiválokról viszont annál több díjjal rendelkezik, és 2020-ban tiszteletbeli életmű-Oscarral is elismerték a munkásságát.

8

George Lucas felkínálta neki a Star Wars: A Jedi visszatér rendezői székét, de Lynch visszautasította.

9

Egy sci-fit így is rendezett, de az 1984-es Dűnét a karrierje legnagyobb tévedésének tartja, nem hajlandó beszélni róla, és nem szerepelteti a saját maga által összeállított filmográfiáiban sem.

Az 1984-es Dűnét a karrierje legnagyobb tévedésének tartja, nem hajlandó beszélni róla Forrás: Northfoto

10

Négyszer házasodott, legutóbb 2009-ben, ez a frigy azóta is tart. Minden feleségétől egy-egy gyermeke született. Közülük a legidősebb, Jennifer Lynch szintén rendező lett, főként tévésorozatokban (Psych – Dilis detektívek, The Walking Dead, Amerikai Horror Story) dolgozik.

11

A nyolcvanas évek közepén egy barátja bemutatta Isabella Rossellininek egy étteremben, és David Lynchet annyira lenyűgözte a színésznő szépsége, hogy bókként a következő mondatot sikerült megeresztenie: „Ingrid Bergman lánya lehetnél." A barátja ezután lehülyézte, hiszen Isabella Rossellini valóban Ingrid Bergman lánya, épp csak Lynch ezt nem tudta. Ezt követően híres szerelem szövődött közöttük, négy évig jegyben is jártak.

Isabella Rossellini és David Lynch között híres szerelem szövődött, négy évig jegyben is jártak Forrás: WireImage/2020 Foc Kan/Foc Kan

12

A kedvenc rendezői Luis Buñuel, Werner Herzog, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, és Roman Polanski, a kedvenc filmjei pedig a következők: Óz, a csodák csodája, Szédülés, 8 és 1/2, Országúton, Alkony sugárút, A legénylakás, Lolita, Persona, Farkasok órája, Hulot úr nyaral, A nagybácsim, Hátsó ablak, Bruno vándorlásai.

13

Mindig visszautasítja, hogy megmagyarázza a gyakran rejtélyes cselekményű filmjeit. A házimozis kiadásokhoz audiokommentárt sem hajlandó felvenni. Az az elve, hogy a filmeknek magukért kell beszélniük.

14

A kávénak gyakran jut fontos szerep a rendezéseiben (legemlékezetesebb módon talán a Twin Peaksben a koffeinfüggő Cooper ügynök révén). Ez önéletrajzi elem, hisz ő maga is nagy kávérajongó, sőt saját márkát is forgalmaz.

15

1973 óta minden egyes napon legalább 20 percet meditál. A transzcendentális meditáció nevű technika híve, saját bevallása szerint a legjobb ötletei is így születnek, és sokat tesz a módszer terjesztéséért szerte a világban. A témában írott könyve magyarul is megjelent Hogyan fogjunk nagy halat? címmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.