A zene tarthatja életben a némafilmeket

Forrás: -- -
művészet némafilm filmzene
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet régi magyar némafilmek zenei aláfestéséhez hirdet pályázatot.

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot az idén 30. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye Fesztivál és a 120 éves magyar filmet ünneplő Nemzeti Filmintézet.

A pályázatot először tavaly hirdették meg, mégedig azzal a céllal, hogy régi magyar némafilmek új életre kelhessenek hazai zeneszerzők alkotásai által, közelebb kerülve így a közönséghez is a különleges hangulatú élőzenés filmvetítéseken. A tavalyi filmzeneírói pályázaton három nyertest választott a szakmai zsűri, Szabó Ádám Az utolsó éjszaka, Lelkes Botond és Őri Kiss Botond az Egy fiúnak a fele című némafilmekhez szereztek új zenét, alkotásaikat a Művészetek Völgye mozijában adták elő.

"A némafilmek világa lenyűgöző, egyfajta kortörténeti dokumentum minden alkotás. Visszarepülhetünk velük a száz évvel ezelőtti Magyarországra, akkori színészeket csodálhatunk korabeli tájakon. A felvételek zenei aláfestés nélkül állnak rendelkezésünkre, de annak idején a mozikban zongorakísérettel vagy zenekarral mutatták be őket. Azt a hangulatot szeretnénk megidézni és közben megtalálni a tökéletes filmzenéket, hogy ezáltal új lendületet kaphassanak a filmtörténeti szempontból is fontos alkotások" - mondta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója.

A zene tarthatja életben a némafilmeket. Forrás: --

A filmek a zeneművekkel a Művészetek Völgyében, közönség előtt forrnak össze és találnak végleg egymásra.

"Az előző évben fantasztikus pályamunkák érkeztek, nem volt egyszerű dolga a zsűrinek. A nyertesek élőben adták elő a filmekre komponált zeneműveket, páratlan időutazásban lehetett részünk a Völgyközönségünk legnagyobb örömére. Alig várjuk a 2021-es alkotásokat!" - árulta el Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

2021-ben három izgalmas magyar némafilm vár arra, hogy valaki megálmodja hozzájuk a tökéletes filmzenét, zenei alkotást. Pályázni a filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel lehet. A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, filmenként kettő (összesen hat) alkotást juttatnak tovább a döntőbe. A döntősök, azaz a legjobbnak ítélt hat alkotás kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében előadja a jubileumi Művészetek Völgye Fesztiválon. A végső nyertesek az előadás mellett pénzjutalomban részesülnek és további fellépési lehetőséget kapnak a szervezőktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.