Jobb a pornó a szexnél? - Scarlett Johanssonnal bújt ágyba Hollywood kölyökképű sztárja

Forrás: Photo12 via AFP -
film kultúra mozi magazin Joseph Gordon-Levitt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Földönkívüliként lett ismert, a bátyját tragikus módon vesztette el, ő Rian Johnson kabalája, és szexfüggő rendezőként is kipróbálta már magát. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő Joseph Gordon-Levitt kapcsán.

1. Joseph Leonard Gordon-Levitt néven született 1981. február 17-én Los Angelesben. Zsidó származású szülei pacifista politikai aktivistaként ismerkedtek össze.

40 éves lett Joseph Gordon-Levitt Forrás: Getty Images/Pier Marco Tacca

2. Egyetlen testvére, a fotósként és tűzzsonglőrként is ismert Dan Gordon-Levitt 2010-ben hunyt el drogtúladagolásban.

3. Anyai nagyapja, Michael Gordon ismert hollywoodi filmrendező volt olyan klasszikus alkotásokkal, mint a Cyrano de Bergerac, a Párnacsata, vagy A folyón át Texasba.

4. Négyévesen szerepelt először egy Óz, a nagy varázsló színpadi musicalben, a Madárijesztőt játszva. Ezt aztán gyerekszínészként számos reklámfilm és kisebb tévés szerep követte.

5. Az áttörést az Űrbalekok című tévés vígjátéksorozat hozta el, amiben egy Földre küldött, álcázásból egy átlagos amerikai család külsejét felvevő földönkívüli csapat egyik tagját játszotta, hat évadon keresztül, a kamerák előtt felnőve.

6. A legtöbbet a színészetről a veterán komikus John Lithgow-tól tanulta, aki az Űrbalekokban az apját/parancsnokát játszotta.

7. Noha a húszas évei elején már ismert színésznek számított, és a karrierjében sem tartott szünetet, de így is járt egyetemre – méghozzá a neves Columbiára, és történelmet, irodalmat, valamint francia költészetet hallgatott.

8. A színészi pályája korai szakaszában rengetegszer kapta meg, hogy mennyire hasonlítanak egymással Heath Ledgerrel. Ők ketten ráadásul ugyanazon film, a 10 dolog, amit utálok benned révén futottak be Hollywoodban.

9. A kedvenc rendezője és alkotótársa Rian Johnson, aki kétszer adott neki főszerepet (Beépülve, Looper – A jövő gyilkosa), de a Szélhámos fivérekben is szerepeltette egyetlen felbukkanás erejéig, a Star Wars: Az utolsó Jedik és a Tőrbe ejtve esetében pedig a hangját használta.

10. A karrierje legnagyobb színészi elismeréseit (azaz Golden Globe-jelöléseket) egyaránt keserédes vígjátékokért kapta, az 500 nap nyár és a Fifti-fifti esetében.

11. Rendezőként is aktív, készített több fesztiváldíjas rövidfilmet, és már egy mozifilmet is
levezényelt Don Jon címmel, amely a spanyol nőcsábászra, Don Juanra utal. A filmben maga alakította a szexfüggő főszereplőt, a film pedig többek között olyan kérdéseket vet fel, hogy jobb-e pornó a szexnél. A filmben Gordon-Levitt egyik partnerét Scarlett Johansson alakítja.

12. 2014 óta felesége a Fellow Robots nevű vállalat alapítója és vezérigazgatója, Tasha McCauley.
Két gyerekük született.

13. A kedvenc színészei a következők: Daniel Day-Lewis, Warren Oates, Gary Oldman és Gena Rowlands.

14. Az utóbbi években a legtöbb idejét a hitRECord nevű saját projektjével tölti. Ez egy olyan nyitott együttműködés, ami felületet kínál a legkülönfélébb művészeknek és produkcióknak, hogy egymásra találjanak, majd segít a végeredményt is a közönség elé vinni. Adtak már ki könyveket, lemezeket, szerveztek turnét, van saját tévéműsoruk és YouTube-csatornájuk is.

15.
Legközelebb Joseph Gordon-Levittet két olyan produkcióban láthatjuk, amelyeknek egyaránt írója, rendezője és főszereplője. A Mr. Corman című sorozat egy állami iskola tanárának életét mutatja be, a Wingmen pedig korhatáros musical két pilóta kalandjairól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.