Jon Hamm karrierje elején még pornófilmben is vállalt munkát

Forrás: Getty Images/FilmMagic -
pornófilm magazin karrier Jon Hamm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felnövését tragédiák árnyékolták be, dolgozott tanárként és pornófilmben is, Don Draper szerepében csak megjátszotta a dohányzást, és a menhelyi kutyákra esküszik. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 50. születésnapját ünneplő Jon Hamm kapcsán.

1

Jonathan Daniel Hamm néven született 1971. március 10-én a Missouri állambeli St. Louis-ban, titkárnő anya és szállítmányozási céget vezető apa gyermekeként.

2

Német, angol és ír származású, a vezetéknevét a német bevándorló őseitől örökölte.

3

A felnövését családi tragédiák árnyékolták be. Kétéves volt, amikor a szülei elváltak, ezután az anyjával élt. Tízéves volt, amikor az anyja meghalt, ezután az apjával és a nagymamájával élt. Húszéves volt, amikor az apja meghalt, ami után hosszú ideig komoly depresszióval küzdött.

4

Elsőosztályos korában kezdett el a színészet iránt érdeklődni, amikor őt választották ki Micimackó szerepére az iskolai előadásban.

Jon Hamm 50 éves lett Forrás: Getty Images/FilmMagic

5

A középiskolában osztálytársa volt az Sarah Clarke, akiből szintén ismert színész lett (többek között a 24 sorozatban és az Alkonyat-filmekben). Sőt, a végzős bálon egymás partnereiként vettek részt.

6

Az egyetemi évei alatt napközis tanárként keresett pénzt, a diplomázása után pedig visszatért drámatanárnak az egykori középiskolájába. A tanítványai között szerepelt az az Ellie Kemper is, akit később A hivatal és az Unbreakable Kimmy Schmidt sorozatok sztárjaként ismert meg a világ.

7

25 éves korában költözött Los Angelesbe, hogy megpróbáljon színészi karriert építeni. Az első három évben nem kapott egyetlen fizetős színészi munkát sem. Ezalatt főleg pincérként dolgozott, de keresett pénzt pornófilmek díszleteseként is. Végül határidőt tűzött ki maga számára: ha 30 éves koráig nem sikerül befutnia, felhagy a próbálkozással. Nem sokon múlt, hogy így legyen, mivel csak a 2000-es évtől kezdett el rendszeresen szerepeket kapni, ez az év hozta el a mozifilmes bemutatkozását is a Clint Eastwood rendezte Űrcowboyokban.

8

A karrierje nagy áttörését a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat főszerepe hozta el. Az ellenállhatatlan sármmal rendelkező Don Draper szerepében rengeteg cigarettát szívott el a jelenetekben, de ezek egyike sem volt igazi dohányból, mivel Hamm már 24 évesen leszokott a cigiről.

A karrierje nagy áttörését a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat főszerepe hozta el Forrás: AMC

9

A kedvenc színészeinek és példaképeinek Jeff Bridgest, Sam Elliottot és Greg Kinneart tartja.

10

186 centiméter magas.

11

Sosem nősült meg, de élt olyan hosszú élettársi kapcsolatban, ami szerinte is igazából már házasságnak számított. Ez a kapcsolat 1998 és 2015 között tartott a színésznő és forgatókönyvíró Jennifer Westfeldttel.

Jon Hamm és Jennifer Westfeldt Forrás: WireImage/2014 Steve Granitz

12

A 2015-ös év más ok miatt is nehéznek bizonyult számára: ekkorra fokozódtak olyan mértékűvé az alkoholproblémái, hogy már szakemberek segítségét kellett kérnie, és elvonóra ment. A függősége az apja halála utáni időszakban kezdődött, és végül pszichológus segítségével tudta kezelni mindkét, egymással összefüggő problémáját.

13

A legközelebbi barátja a hollywoodi sztárkolléga, Paul Rudd.

14

A St. Louis Cardinals baseballcsapatának hatalmas rajongója, még egy róluk szóló dokumentumfilm narrátori szerepét is elvállalta.

15

Kutyás fickó, és mindig menhelyről választ saját házikedvencet. Sőt, aktív támogatója a Shelter Me mozgalomnak, ami a menhelyi kutyák örökbefogadását népszerűsíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.