A felnövését tragédiák árnyékolták be, dolgozott tanárként és pornófilmben is, Don Draper szerepében csak megjátszotta a dohányzást, és a menhelyi kutyákra esküszik. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 50. születésnapját ünneplő Jon Hamm kapcsán.

1Jonathan Daniel Hamm néven született 1971. március 10-én a Missouri állambeli St. Louis-ban, titkárnő anya és szállítmányozási céget vezető apa gyermekeként.

2Német, angol és ír származású, a vezetéknevét a német bevándorló őseitől örökölte.

3A felnövését családi tragédiák árnyékolták be. Kétéves volt, amikor a szülei elváltak, ezután az anyjával élt. Tízéves volt, amikor az anyja meghalt, ezután az apjával és a nagymamájával élt. Húszéves volt, amikor az apja meghalt, ami után hosszú ideig komoly depresszióval küzdött.

4Elsőosztályos korában kezdett el a színészet iránt érdeklődni, amikor őt választották ki Micimackó szerepére az iskolai előadásban.

Jon Hamm 50 éves lettForrás: Getty Images/FilmMagic

5A középiskolában osztálytársa volt az Sarah Clarke, akiből szintén ismert színész lett (többek között a 24 sorozatban és az Alkonyat-filmekben). Sőt, a végzős bálon egymás partnereiként vettek részt.

6Az egyetemi évei alatt napközis tanárként keresett pénzt, a diplomázása után pedig visszatért drámatanárnak az egykori középiskolájába. A tanítványai között szerepelt az az Ellie Kemper is, akit később A hivatal és az Unbreakable Kimmy Schmidt sorozatok sztárjaként ismert meg a világ.

725 éves korában költözött Los Angelesbe, hogy megpróbáljon színészi karriert építeni. Az első három évben nem kapott egyetlen fizetős színészi munkát sem. Ezalatt főleg pincérként dolgozott, de keresett pénzt pornófilmek díszleteseként is. Végül határidőt tűzött ki maga számára: ha 30 éves koráig nem sikerül befutnia, felhagy a próbálkozással. Nem sokon múlt, hogy így legyen, mivel csak a 2000-es évtől kezdett el rendszeresen szerepeket kapni, ez az év hozta el a mozifilmes bemutatkozását is a Clint Eastwood rendezte Űrcowboyokban.

8A karrierje nagy áttörését a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat főszerepe hozta el. Az ellenállhatatlan sármmal rendelkező Don Draper szerepében rengeteg cigarettát szívott el a jelenetekben, de ezek egyike sem volt igazi dohányból, mivel Hamm már 24 évesen leszokott a cigiről.

A karrierje nagy áttörését a Mad Men – Reklámőrültek című sorozat főszerepe hozta elForrás: AMC

9A kedvenc színészeinek és példaképeinek Jeff Bridgest, Sam Elliottot és Greg Kinneart tartja.

10186 centiméter magas.

11Sosem nősült meg, de élt olyan hosszú élettársi kapcsolatban, ami szerinte is igazából már házasságnak számított. Ez a kapcsolat 1998 és 2015 között tartott a színésznő és forgatókönyvíró Jennifer Westfeldttel.

Jon Hamm és Jennifer WestfeldtForrás: WireImage/2014 Steve Granitz

12A 2015-ös év más ok miatt is nehéznek bizonyult számára: ekkorra fokozódtak olyan mértékűvé az alkoholproblémái, hogy már szakemberek segítségét kellett kérnie, és elvonóra ment. A függősége az apja halála utáni időszakban kezdődött, és végül pszichológus segítségével tudta kezelni mindkét, egymással összefüggő problémáját.

13A legközelebbi barátja a hollywoodi sztárkolléga, Paul Rudd.

14A St. Louis Cardinals baseballcsapatának hatalmas rajongója, még egy róluk szóló dokumentumfilm narrátori szerepét is elvállalta.

15Kutyás fickó, és mindig menhelyről választ saját házikedvencet. Sőt, aktív támogatója a Shelter Me mozgalomnak, ami a menhelyi kutyák örökbefogadását népszerűsíti.