Tudtad? Az orosz kék macskák majdnem kihaltak a II. világháborúban!

Houdini orosz kék magazin macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ egyik legszebb macskája, ez tény. Ezüstös bundája, kecses mozgása mellett titokzatos, smaragdzöld tekintete is megbabonáz. Külsejénél már csak a története izgalmasabb.

Régi orosz legenda szerint, egyszer, amikor cárkisasszony született az udvarban, tündérmanók látogatták meg a gyermeket jókívánságaikkal. Ajándékkosaraikat a babaágyba helyezték, ahol a kisded mellett egy csúnya kismacska is feküdt. A tündérek áldásai véletlenül a kiscicára szálltak, így az hatalmas bátorságra, mindenki szeretetére, két smaragd színű szemre, csinos, kecses alkatra, elegáns mozgásra és ezüstös bundára tett szert. Másnap, amikor felébredt a cár és a cárné, csodálkozva látta, hogy kislányuk csúnya kiscicája egy csoda folytán a birodalom legszebb macskája lett. Ezt jó jelnek vették, szaporítani kezdték és hamarosan a cári család jelképes, macskájává vált.

Eddig a mese, jöjjön a zord valóság

Az orosz kék macska eredetét sejtelmes homály fedi. Nagy a valószínűsége, hogy a fajtát a természet maga csiszolta tökéletesre. Karcsú teste, hosszú lábai, sűrű, bársonyos bundája valami ősi eleganciát sugároz, s ha mindez nem lenne elég, még jellemvonásaiban is hozza az arisztokratikus vonalat.

Nagy a valószínűsége, hogy az orosz kék macskafajtát a természet maga csiszolta tökéletesre Forrás: Shutterstock

Az 1860-as években, az Oroszországban található Arhangelszk város kikötőjében brit tengerészeknek tűnt fel először a kecses, szürkéskék macskák kivételes szépsége. Felpakoltak hát néhány példányt eredeti rakományuk mellé és magukkal vitték őket Angliába, ahol arhangelszki macska néven mutatták be őket.

Mrs. C. Carew Cox sokat tett az orosz kék népszerűsítéséért, de hivatalosan csak 1912-ben ismerték el a fajtát Forrás: Shutterstock

A második világháború majdnem a kihalás szélére sodorta a fajtát. A zűrzavaros időkben a megmaradt egyedek többsége gardedámok híján, összekeveredett a „pórnéppel", így csak nagyon kevés fajtatisztának tekinthető állat maradt fenn. A későbbiekben más macskákkal, például a sziámival való keresztezéssel próbálták visszahozni az eredeti fajtajegyeket, de az orosz kék jellegzetes vonásainak felismerése a mai napig problémát okoz a tenyésztőknek. A mandulaalakú, smaragd zöld szem elvitathatatlan védjegyük. Ez a fenséges tekintet csak és kizárólag az ő kiváltságuk.

Külcsín és belbecs = tökély

Ha valamilyen érthetetlen oknál fogva még nem szerelmesedtél bele őméltóságába, tudom fokozni. A Tolsztoj regénybe illő múlt ugyanis mit sem változtatott a fajta erős, de kedves jellemén. Az orosz kék, kiegyensúlyozott, barátságos, de sohasem tolakodó. Gazdájához ragaszkodik, viszont idegenekkel szemben távolságtartó. Nem barátkozik akárkivel, nem mászik be bárkinek az ölébe - ez az előjog csak a gazdát illeti meg. Általában jól kijön más macskákkal, és nem viselkedik ellenségesen sem kutyákkal, sem gyerekekkel, de a hangzavart nem kedveli. A béke, a csend és a kiszámítható napirend, alapvető elvárása. Higgadt természete miatt gyakran ajánlják lakásban való tartásra, de a szakértők felhívják a figyelmet az orosz kék kivételes intelligenciájára és az ebből fakadó esetleges kalamajkákra... Legtöbbjük számára nem jelent gondot kinyitni például egy ajtót vagy akár egy eledeles dobozt. Ha unatkozik, elfoglalja magát. Azon kevés macskafajták egyike, akiket pórázon is lehet sétáltatni.

Nem barátkozik akárkivel, nem mászik be bárkinek az ölébe - ez az előjog csak a gazdát illeti meg Forrás: Shutterstock

Még Houdinit is elvarázsolták

Érdekesség, hogy Harry Houdini, a magyar származású amerikai illuzionista és bűvész, minden idők legnagyobb szabadulóművésze is rajongott a fajtáért. Mágikus kinézete és tanulékonysága miatt, több trükkjében is szerepeltetett orosz kék cicákat.

Allergiások is tarthatják, de ez már csak hab a bajszán

A macska allergiát jellemzően nem az állat szőre, pontosabban nem a szőr anyaga váltja ki, hanem azok az allergén fehérjék, amelyek mosakodáskor, nyállal jutnak az állat bundájára. Mivel az orosz kék alig hullajtja különleges, dupla rétegű szőrét, jóval kevesebb Fel d 1 nevű glikoproteint termel, mint a többi fajta, így hipoallergén macskának számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.