Rengeteg olyan nőt ismerünk, akik csodás karriert futottak be, de kevesen mondhatják el magukról, hogy a sikeres karrierjük mellett édesanyaként is tökéletesen helyt álltak. Íme három fantasztikus nő, akik bebizonyították, hogy a karrier és az anyaság nem zárja ki egymást.

1. Marie Curie, aki kétszer kapott Nobel-díjat és emellett két gyermeket nevelt egyedül

Marie Curie gyermekeivel, Eve-vel (balra) és Iréne-nel (jobbra)Forrás: AFP

A lengyel származású francia hölgy a radioaktivitás úttörő kutatója volt, a 20. század elején az első elismert női tudósok közé tartozott. Ő volt az első - nők és férfiak között egyaránt -, aki kétszer kapott Nobel-díjat és máig az egyetlen, aki két tudományos területen elért eredményeiért részesült ebben a rangos elismerésben. Ráadásul mindezt úgy, hogy miután férje 1906-ban meghalt, Marie egyedül nevelte 16 hónapos és 8 éves leányát.

Marie abban az időben nem volt elégedett a párizsi iskolával, ezért otthon oktatta lányait. Arról is gondoskodott, hogy Irene és Eve egészségesek maradjanak és mindenféle sportot kipróbáljanak, a túrázástól kezdve az akrobatikáig.

A recept bevált. A tudós idősebb lánya, Irene anyja nyomdokaiba lépett. Az első világháború alatt, tizenhét éves korában a fiatal nő segített édesanyjának mobil röntgenberendezéseket állítani a sebesült katonák megsegítésére, amely tevékenységért később katonai kitüntetésben részesült. A háború után diplomát szerzett, miközben édesanyjával dolgozott a Radium Intézetben. Ott találkozott leendő férjével, Frédéric Joliot-val, akivel évekkel később saját kémiai Nobel-díjat kaptak a radioaktivitással kapcsolatos kutatásaikért.

2. J.K. Rowling, aki egyedülálló anya volt és állami juttatásokból élt, amikor megírta a Harry Pottert

J.K. Rowling és lánya, Jessica ArantesForrás: Getty Images, Instagram/jessicaarantes

J. K. Rowling híres arról, hogy amikor a Harry Pottert írta, egyedülálló anya volt, aki állami juttatásokból élt. Azóta ő lett a világ egyik leghíresebb egyedülálló szingli édesanyja, aki azóta az egyedülálló szülők szószólója is lett.

Az írónő válása után egyedül nevelte kislányát és bizony nem éltek túl jó anyagi körülmények között. A legnagyobb nehézséget az okozta számára, hogy jusson ki a szegénységből. Úgy gondolta, hogy majd a tanítás lesz a kiút, de „önzőségből" rengeteg időt fordított a Harry Potter megírására. Ma már évi 20 millió fontot keres, mégis így emlékszik vissza ezekre az időkre: "Büszkébb vagyok az egyedülálló anyaként töltött éveimre, mint életem bármely más részére."

3. Angelina Jolie, aki ünnepelt világsztár, mégis az anyaság a legfontosabb hivatás az életében

Vivienne Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Zahara Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt és Knox Jolie-PittForrás: Getty Images/Dave Benett/WireImage

Angelina Jolie az egyik legjobban fizetett színésznő a világon, aki híres humanitárius segítségnyújtásáról, de mégis az anyaság volt számára a legfontosabb hivatás az életében. Egyszer ezt mondta: „Elsősorban anya vagyok. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezt elmondhatom magamról. A világ kedvelhet, gyűlölhet vagy széteshet körülöttem, amíg a gyerekeimmel ébredek, én boldog vagyok."

Angelina Jolie-nak hat gyermeke van: Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox és Vivienne. Maddox volt Angelina Jolie első gyermeke, akit Kambodzsából fogadott örökbe, amikor a fiú még csak hét hónapos volt. Ezután következett Pax, akit 3 évesen adoptált a színésznő Vietnámból. A következő gyermek egy lány lett, Zahara, őt Etiópiából fogadta örökbe Jolie. A gyönyörű színésznőnek 3 közös gyermeke is született Brad Pitt-től: Shiloh 2007-ben született Namíbiában, míg az ikrek: Know és Vivienne 2008-ban, Franciaországban látták meg a napvilágot.

Gyermekeiért hatalmas áldozatot is hozott a színésznő: 2013-ban vallotta be, hogy kettős melleltávolításnak vetette magát alá, hogy csökkentse a mellrák kialakulásának esélyét a szervezetében, miután orvosai úgy vélték, hogy 87 százalékos esélye volt erre. Jolie nem szerette volna, hogy gyermekei idő előtt elveszítsék őt, ahogy ő annak idején elveszítette 56 éves édesanyját. 2016-ban Angelina elvált Brad Pitt-től, azóta egyedül neveli a hat gyermeket, miközben filmekben szerepel, filmeket rendez és közben 20 éve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának speciális küldöttje.