3 inspiráló nő, akik bebizonyították, hogy a karrier és az anyaság nem zárja ki egymást

Forrás: Getty Images/Dave Benett/WireImage -
inspiráló nő anyaság magazin karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg olyan nőt ismerünk, akik csodás karriert futottak be, de kevesen mondhatják el magukról, hogy a sikeres karrierjük mellett édesanyaként is tökéletesen helyt álltak. Íme három fantasztikus nő, akik bebizonyították, hogy a karrier és az anyaság nem zárja ki egymást.

1. Marie Curie, aki kétszer kapott Nobel-díjat és emellett két gyermeket nevelt egyedül

Marie Curie gyermekeivel, Eve-vel (balra) és Iréne-nel (jobbra) Forrás: AFP

A lengyel származású francia hölgy a radioaktivitás úttörő kutatója volt, a 20. század elején az első elismert női tudósok közé tartozott. Ő volt az első - nők és férfiak között egyaránt -, aki kétszer kapott Nobel-díjat és máig az egyetlen, aki két tudományos területen elért eredményeiért részesült ebben a rangos elismerésben. Ráadásul mindezt úgy, hogy miután férje 1906-ban meghalt, Marie egyedül nevelte 16 hónapos és 8 éves leányát.

Marie abban az időben nem volt elégedett a párizsi iskolával, ezért otthon oktatta lányait. Arról is gondoskodott, hogy Irene és Eve egészségesek maradjanak és mindenféle sportot kipróbáljanak, a túrázástól kezdve az akrobatikáig.

A recept bevált. A tudós idősebb lánya, Irene anyja nyomdokaiba lépett. Az első világháború alatt, tizenhét éves korában a fiatal nő segített édesanyjának mobil röntgenberendezéseket állítani a sebesült katonák megsegítésére, amely tevékenységért később katonai kitüntetésben részesült. A háború után diplomát szerzett, miközben édesanyjával dolgozott a Radium Intézetben. Ott találkozott leendő férjével, Frédéric Joliot-val, akivel évekkel később saját kémiai Nobel-díjat kaptak a radioaktivitással kapcsolatos kutatásaikért.

2. J.K. Rowling, aki egyedülálló anya volt és állami juttatásokból élt, amikor megírta a Harry Pottert

J.K. Rowling és lánya, Jessica Arantes Forrás: Getty Images, Instagram/jessicaarantes

J. K. Rowling híres arról, hogy amikor a Harry Pottert írta, egyedülálló anya volt, aki állami juttatásokból élt. Azóta ő lett a világ egyik leghíresebb egyedülálló szingli édesanyja, aki azóta az egyedülálló szülők szószólója is lett.

3. Angelina Jolie, aki ünnepelt világsztár, mégis az anyaság a legfontosabb hivatás az életében

Vivienne Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Zahara Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt és Knox Jolie-Pitt Forrás: Getty Images/Dave Benett/WireImage

Angelina Jolie-nak hat gyermeke van: Maddox, Pax, Zahara, Shiloh, Knox és Vivienne. Maddox volt Angelina Jolie első gyermeke, akit Kambodzsából fogadott örökbe, amikor a fiú még csak hét hónapos volt. Ezután következett Pax, akit 3 évesen adoptált a színésznő Vietnámból. A következő gyermek egy lány lett, Zahara, őt Etiópiából fogadta örökbe Jolie. A gyönyörű színésznőnek 3 közös gyermeke is született Brad Pitt-től: Shiloh 2007-ben született Namíbiában, míg az ikrek: Know és Vivienne 2008-ban, Franciaországban látták meg a napvilágot.

Gyermekeiért hatalmas áldozatot is hozott a színésznő: 2013-ban vallotta be, hogy kettős melleltávolításnak vetette magát alá, hogy csökkentse a mellrák kialakulásának esélyét a szervezetében, miután orvosai úgy vélték, hogy 87 százalékos esélye volt erre. Jolie nem szerette volna, hogy gyermekei idő előtt elveszítsék őt, ahogy ő annak idején elveszítette 56 éves édesanyját. 2016-ban Angelina elvált Brad Pitt-től, azóta egyedül neveli a hat gyermeket, miközben filmekben szerepel, filmeket rendez és közben 20 éve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának speciális küldöttje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.