A férfiak milliói a világ egyik legszebb nőjének tartják a hollywoodi filmcsillagot, Jessica Albát, aki a 40. születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet róla, a különleges származásától kezdve a hajával megszerzett első szerepén át egészen a Sin City híres sztriptízjelenetéig.

1. A különleges szépsége a gének egészen speciális mixének eredménye. Az édesapja mexikói, részben őslakos indián, részben pedig spanyol felmenőkkel. Az édesanyja oldaláról viszont az észak-európai vonások érkeztek, hiszen azon az ágon dánok, angolok, walesiek és franciák az ősök. A mexikói családi gyökerek ellenére spanyolul nem beszél igazán jól, de szinte mindent megért.

2. Gyerekkorában asztmával és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) is diagnosztizálták. Előbbit kinőtte, utóbbira máig szedi a Ritalin nevű gyógyszert. A legsúlyosabb fóbiáján viszont gyógyszer sem segít: retteg a madaraktól.

3. A legtöbb hollywoodi színésznőhöz hasonlóan őt sem kerülték el élete során a táplálkozási zavarok. Gyerekkorában elkezdett elhízni az otthoni ételektől, és azóta saját magának készíti el a napi menüjét, legújabban pedig a sós víz fogyasztására esküszik. Amikor pedig 2001-ben egy vesefertőzés nehezítette meg az életét, az anorexiás problémákba torkollt nála.

Ma 40 éves Jessica AlbaForrás: Getty Images

4. Már gyerekkorában híres hollywoodi színészek voltak a mesterei. Ötéves kora óta színésznő akart lenni, de csak tizenkét évesen iratkozott be először színitanodába. Ott viszont olyan tehetségesnek bizonyult, hogy kilenc hónap múlva már szerződtette egy ügynökség, és a neves Atlantic Theatre Company-ben William H. Macy (Fargo, Shameless) és Felicity Huffman (Transamerica, Született feleségek) tanították.

5. Élete első igazi színészi munkáját a hajának köszönhette. A Seholsincs csapat című tinifilmben eredetileg csak háttérszereplő lett volna, de az egyik jelentősebb szerepet játszó színésznő kiesett, és Alba ugorhatott be helyette – mert neki nézett ki ugyanúgy a haja.

6. Imád úszni és képesítéssel rendelkező búvár is. Ez pedig már azelőtt is így volt, hogy a Flipper című delfines tévésorozat elhozta volna az első főszerepet számára. Így viszont egyszerre örülhetett az ausztráliai vizes forgatásoknak, és a sorozattal megérkező hírnévnek.

7. Soha nem vállal meztelenkedést sem filmekben, sem fotózáson. „Nem akarom, hogy a nagyszüleim lássák a cicijeimet. Ennyi. Fura lenne karácsonykor" – mondta erről. Így aztán hiába játszott sztriptíztáncosnőt az őt igazán nagy sztárrá tevő Sin City-ben, nem vetkőzött le a forgatáson, és erről meg tudta győzni a forgatókönyvben még sokkal merészebb képeket tervező Robert Rodriguez rendezőt is. Alba alakítását dicséri, hogy a táncos jelenete így is sokat idézett, emblematikus pillanat lett, egy csapásra szexszimbólummá téve őt.

8. Mégis van egy film, amiben meztelen – de ott sem vetkőzött le. Hogy lehetséges ez? A szintén Rodriguez rendezte Machete forgatásán testszínű bikinit viselt, aminek pántjait utólag digitálisan eltüntették a testéről.

9. Nem csak a testét nem szereti mutogatni, de a magánéletét sem. Távol áll tőle a celebkedő életmód, és a Cash Warren filmes háttérszakemberrel kötött esküvőjét sem verte nagydobra – sőt olyannyira szűk körben tartották, hogy még a közeli barátok sem kaptak rá meghívást. 2008 óta tart a házasságuk, és már három gyerekük született.

10. Az utóbbi években kevesebb filmben szerepelt, a karrier helyett az anyai kihívásokat helyezve előtérbe. Legutóbb a Los Angeles legjobbjai című tévésorozat főszerepében láthatták őt a nézők, de már készül a Trigger Warning című mozifilmje is, amiben egy akaratlanul hőssé váló kisvárosi családanyát fog játszani.