Foci Eb 2021 - Felismered, melyik nagyvárosokban rendezik a mérkőzéseket? KVÍZ

futball EB foci EB labdarúgó EB foci Eb 2020 magazin kvíz labdarúgó Európa-bajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan futball tornák, melyeket az is szívesen követ, aki alapesetben nem igazán kedveli a focit. ilyen lesz a hamarosan kezdődő 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság is. Igen, amit bizony idén, 2021-ben rendeznek meg.

A 2020-as foci Eb elhalasztására a koronavírus-járvány miatt volt szükség. Ezen kívül több más érdekessége is lesz a tornának. Bár a 2018-as világbajnokságon már használták, Eb-n most fogják először bevetni a videobírót. Ezt egyébként az NFL már régóta alkalmazza, ami ugyan kissé megakasztja az európai futball lendületességét, de biztosítja az emberi hibák kiküszöbölését.

Négy esetben nyújt segítséget a videoasszisztens a játékvezetőnek:

  • gólszerzés
  • tizenegyes megítélésekor
  • azonnali kiállítást maga után vonó szabálytalanság esetén
  • sárga vagy piros lappal szankcionált szabálytalanság kiszabásakor

Az idén június 11. és július 11. között megrendezésre kerülő foci Eb további különlegessége, hogy idén először nincs dedikált házigazdája, összesen 11 helyszínen, tehát 11 nagyvárosban rendezik meg a mérkőzéseket.

Az idei foci EB különlegessége, hogy először nincs dedikált házigazdája, összesen 11 helyszínen rendezik meg a mérkőzéseket Forrás: Shutterstock

Mielőtt továbbhaladnál, teszteld tudásodat kvízünkkel!

Loading...

Eredetileg 13 városban játszották volna a mérkőzéseket, de az UEFA először Brüsszeltől, majd Dublintól vette el a rendezés jogát. Az első esetben az új stadion építésének munkálataiban talált késlekedést a szervezet, az ír főváros kizárásához, a koronavírussal kapcsolatos, a nézőkre vonatkozó garanciák hiánya vezetett Történt egy csere is, a spanyolországi Bilbao helyett Sevilla lett az ottani EB mérkőzések helyszíne.

A bent maradt 11 város közül 7 még sosem rendezett futball EB mérkőzést: Sevilla, Budapest, Szentpétervár, Glasgow, Koppenhága, Baku és Bukarest.

Nézzük, hol lesznek a mérkőzések:

London – Anglia
A 90 ezres férőhelyes Wembley Stadion
Róma- Olaszország
A több mint 70 634 férőhelyes Olimpia Stadion
München – Németország
A 70 ezer férőhelyes Allianz Stadion
Baku – Azerbajdzsán
A 68 700 ezer férőhelyes Olimpia Stadion
Szentpétervár – Oroszország
A 68 134 férőhelyes Kresztovszkij Stadion
Budapest – Magyarország
A 67 215 férőhelyes Puskás Aréna
Sevilla – Spanyolország
A 60 000 férőhelyes La Cartuja
Bukarest – Románia
Az 55 600 férőhelyes Nemzeti Stadion
Amszterdam – Hollandia
Az 54 990 férőhelyes Johan Cruijff Arena
Glasgow – Skócia
Az 51 866 férőhelyes Hampden Park
Koppenhága – Dánia
A 38 065 férőhelyes Parken Stadion

Mindegyik rendező városban három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő vagy egy negyeddöntő kerül lebonyolításra. Az elődöntők és a döntő a legnagyobb stadionban kapott helyet, a londoni Wembley-ben.

Budapest Münchennel együtt az F csoport mérkőzéseinek megrendezési jogát kapta meg: Magyarország, Franciaország, Németország és a címvédő Portugália.

Egy kis anyagi ízelítő

A futball Európa-bajnokságban a csapatok nem csupán a dicsőségért küzdenek egymással, bizony komoly pénzjutalmak is kiosztásra kerülnek, attól függően, hogy milyen eredményt érnek el a focisták.

Mind a 24 induló csapat kap összesen 9,25 millió eurót, függetlenül a tornán elért helyezésért, vagyis ez az EB-ra való sikeres kvalifikációért jár nekik.

A csoportkörben minden győzelemért 1,5 millió euró, döntetlenért pedig 750 ezer euró jár. Ám brutális összeg a döntőbe jutott csapatok markát üti: a második helyezett 7, az első pedig 10 millió eurót kap.

Te várod már a foci EB-t?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.