Már gyerekkorában keményen dolgoztatták a szülei - Kulisszatitkok Walt Disney életéből, amiket még sosem hallottál

Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives -
érdekesség animáció magazin Walt Disney rajzfilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem sok olyan ember lehet a Földön, aki nem ismeri Walt Disney nevét és ne tudna megnevezni tőle legalább egy karaktert. Nekik biztosan tudunk újat mondani a rajzfilmek királyáról, de talán még a legnagyobb rajongóknak is szolgálhatunk egy-két érdekességgel.

Walt Disney, kétség kívül, a világ leghíresebb rajzfilmkészítője és producere. Ő és csapata alkotta meg a világ legsikeresebb rajzfilmfiguráit: Mickey egeret, Dumbót, Hófehérkét és még sok más gyerekkori kedvencünket. Noha a 26 Oscar-díjat nyert amerikai filmrendező, producer csak 65 évet élt, mesebirodalma ma is virágzik.

A kezdetek

Elias „Walt" Disney Chicagóban született 1901. december 5-én. Szigorú szülei már hétévesen munkára fogták. Iskola előtt újságokat hordott ki, hajnali fél négykor kelt. Kevés szabadidejében „rajzolgatott", de kiváló üzleti érzékének hála, már akkor sem ingyen. A környékbeliek szívesen fizettek neki alkotásaiért, annyira imádták helyes kis figuráit.

Jóval később, 16 évesen idősebbnek hazudta magát, hogy részt vehessen az első világháborúban. A terv bevált, besorozták katonának, ahol a Vöröskereszt sofőrjeként alkalmazták.

Hazatérése után, egy reklámstúdióban dolgozott asszisztensként Kansasban, havi 50 dollárért. Itt ismerkedett meg Ub Iwerks animátorral, akivel életre szóló barátságot kötöttek. Ub Iwerks keltette életre később Oswaldot, a szerencsés nyulat és a Mickey egeret is.

Elias „Walt" Disney Chicagóban született 1901. december 5-én Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives

Disney nem sokkal később saját stúdiót alapított, Laugh-O-Gram néven. Hogy honnan teremtette elő az alapításhoz szükséges 15.000 dollárt, az máig rejtély, de az biztos, hogy a Laugh-O-Gram, kevesebb, mint egy évvel az alapítása után csődbe ment. Hollywoodba mindössze 40 dollárral és néhány rajzzal és animációval a zsebében érkezett.

Mickey

Mickey Egér ötlete egy vonatút során született meg New York City és Los Angeles között. Az egér eredeti neve Mortimer volt, de a rajzfilmkészítő felesége, Lilian megvétózta, így az egér végül Mickey lett, mondván ez sokkal piacképesebb és barátságosabb név. (Mortimer lett Mickey ellenfele, aki szintén Minnie-nek udvarol.)

A végleges karakter megalkotása nem ment könnyen. Kollégáival rengeteg változatot rajzoltak, és több száz méter filmet elpazaroltak, mire végül 1928. november 18-án megszületett Mickey egér, akinek majdnem két évtizeden keresztül maga Walt Disney kölcsönözte a hangját.

Mickey Egér ötlete egy vonatút során született meg New York City és Los Angeles között Forrás: Snap/Northfoto/Central European Rights/Snap

Az első Oscar

Az első egész estés Walt Disney rajzfilm a Hófehérke és a hét törpe volt, 1937-ben. Egy évvel később, Oscarra jelölték a legjobb filmzene és betétdal kategóriában, a rákövetkező évben pedig Walt Disney különdíjat vehetett át érte. Az Oscar szobor mellé kapott hét kis Oscar-szobrot is, melyek a törpéket szimbolizálták.

Disney a Hófehérke sikere után, új otthont vásárolt a szüleinek, azonban egy szerencsétlen baleset következtében az édesanyja szénmonoxid mérgezést kapott és meghalt az újonnan kapott házban. Disney állítólag élete végéig saját magát okolta emiatt.

A tragédiának köze lehet ahhoz, hogy Disney meséiben gyakran előfordul, hogy főhősünknek nincs családja, vagy legalábbis az édesanyjukat biztosan hiányolják a főszereplők.

Az első egész estés Walt Disney rajzfilm a Hófehérke és a hét törpe volt, 1937-ben Forrás: NORTHFOTO/1938 by Walt Disney Productions/Walt Disney Productions

Disneyland

1954-ben kezdte el építeni szórakoztató parkját, melyet Disneylandnek nevezett el.
1955. július 18-án 30 ezer vendég jelenlétében nyílt meg a park, melynek az első hat hónapban egymillió látogatója volt. A park bevétele folyamatosan nőtt, 1959-ben elérte a 60 millió dollárt.

Az 1960-as években Alfred Hitchcock szeretett volna Disneylandben forgatni, de a tulaj nem járult hozzá, „mert Hitchcock elkészítette gusztustalan filmjét, a Psychót".

1954-ben kezdte el építeni szórakoztató parkját, melyet Disneylandnek nevezett el Forrás: Getty Images/2015 Disney Enterprises, Inc.All Rights Reserved. For editorial news use only./Handout

Elmaradt a „happy end"

Walt Disney napi 60 szál cigarettát szívott el, de a nyilvánosság előtt igyekezett titkolni káros szenvedélyét. Halálát tüdőrák okozta 1966-ban. Tom Hanks, (aki mellesleg távoli rokona Disney-nek), 2013-ban Banks úr megmentése címmel filmben szerette volna megjeleníteni a rajzfilm-guru dohányzási szokásait, de a stúdió nem adott rá engedélyt.

Halála előtt Disney Kurt Russel nevét írta egy papír fecnire. A színész akkoriban a Disney stúdió gyerekszínésze volt. A rajzfilmgyáros valószínűleg épp egy casting névsort állított össze, de már nem tudta befejezni.

Walt Disney utolsó animációs filmje, A dzsungel könyve, csak halála után, 1967-ben készült el.

Walt Disney utolsó animációs filmje, A dzsungel könyve, csak halála után, 1967-ben készült el Forrás: Walt Disney

Több Disney részvényt is hagyott házvezetőnőjére, Thelma Howardra, akit gyakran a valódi Mary Poppinsként emlegetett.

A Pixar és a Disney közös filmjének főhőse, Walter Elias Disney tiszteletére kapta a Wall-E nevet.

Ha szeretnéd felidézni legkedvesebb Disney-karaktereidet, nézegesd meg galériáinkat itt és itt és itt.


Forrás: Buzzfeed

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.