Különleges módon emlékezünk meg Petőfi Sándorról

Forrás: Orlai Petrich Soma /Wikipédia -
Petőfi Sándor kultúra történelem megemlékezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emlékév keretében ünnepelhetjük meg Petőfi Sándort illetve a magyar reformkor jelentős személyiségeit 2022 és 2023 között – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Színes kulturális programkínálat és Kárpát-medence szerte megújuló intézmények várják majd a látogatókat.

A Petőfi-bicentenium időszaka alatt színes kulturális programkínálat és Kárpát-medence szerte megújuló intézmények várják majd a látogatókat. A fejlesztéseket és a programokat kormányzati forrásból, valamint a Nemzeti Kulturális Alap pályázatainak segítségével finanszírozzák.

Kásler Miklós történelmi kitekintőjében kifejtette, Petőfi, Széchenyi, Deák Ferenc és a reformkor más nagy alakjai tették lehetővé, hogy a magyar emberek önállóan, békés eszközökkel, alkotmányos keretek között lépjenek a fejlődés útjára. Ennek a kornak a felelevenítése és értelmezése szép és nemes feladat, amely lehetőséget teremt közös történelmünk megélésére is.

A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, Petőfi márkaarca az anyanyelvi kultúrának. Kétszáz évvel ezelőtt született költőnk sorsa és életpályája magába sűríti mindazt, amit az anyanyelvi kultúra és a modern magyar nemzet megszületése jelent.

Ezért a Petőfi-bicentenárium a magyar anyanyelvi kultúráról fog szólni, és a program időszaka alatt keresik azokat a válaszokat, amelyek további kétszáz évre biztosítják majd az anyanyelvi magyar kultúrát a Kárpát-medencében.

Emlékév keretében ünnepelhetjük meg Petőfi Sándort. Forrás: Orlai Petrich Soma /Wikipédia

Demeter Szilárd köszöntötte a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Rideg Lászlót is. Ridegék térségi, nemzeti identitást erősítő programjuk során szintén emléket állítanak Petőfinek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a következő két és fél évben névadójának tiszteletére megújítja állandó Petőfi-kiállításait, átalakítja a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi tereit. Terveik szerint összenyitják a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, Petőfi-buszt indítanak, amely vándorkiállításként járja majd be a Kárpát-medencét. Izgalmas múzeumpedagógiai és tudományos irodalmi muzeológiai programokkal készülnek a bicentenárium két éve során, szervezőként a Petőfi Irodalmi Múzeum szélesebb partneri kör bevonásával ismert nagy márkákkal közös projektekben is megidézi Petőfi és az anyanyelvi kultúra születésének korszakát.

Célként tűzték ki továbbá az irodalmi évforduló apropóján a főként reformkorhoz köthető alkotók emlékházainak, emlékhelyeinek megújítását Kárpát-medence szerte.

A Magyar Géniusz Program segítségével szeretnék megmutatni, milyen értékeket őriznek a különböző közgyűjtemények a vidéki múzeumokban.

Az országos szintű, kiemelt kulturális kormányzati projekt kapcsán Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke bejelentette, az emlékév két éve során 6 milliárd forintot a Petőfi-bicentenárium programjaira, másik 3 milliárd forintot a vidéki múzeumok támogatására fordíthat az NKA. Ezt az összesen 9 milliárd forintnyi támogatást két új ideiglenes kollégium kezeli majd. Ezen felül az emlékév programkínálatát és magas színvonalát támogatandó a NKA a jövő évben törekszik arra, hogy a kollégiumok által kiírt pályázatok kapcsolódjanak az emlékévhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.