Óriási sikerek és hatalmas bukások a moziban - ezek minden idők legjobb sportfilmjei

filmajánló film magazin sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július 15-től játsszák a hazai mozik a Space Jam: Új kezdet című filmet, amiben korunk egyik legnagyobb sportsztárja, LeBron James fog össze Tapsi Hapsiékkal egy mindent eldöntő galaktikus kosárlabdameccs miatt. Ebben a hónapban ráadásul egy másik sportos vonatkozású film, a Becsúszó szerelem is érkezik, így hát épp itt az ideje listára gyűjtenünk a legnagyszerűbb alkotásokat a témában.

Régi idők focija (1973)

Minden idők egyik legjobb focis filmjével mi magyarok büszkélkedhetünk: Mándy Iván írásaiból készült Sándor Pál filmje, mely olyan szállóigévé lett mondatokat és neveket hagyott az utókorra, mint a „Kell egy csapat!", Minarik Ede, avagy a Csabagyöngye SC. A futball hőskorában játszódó film egyben a régi idők mozijának is emléket állít a burleszkes formai megoldásaival, humorával és a csibész karaktereivel.

Rocky (1976)

A valaha volt leghíresebb mozis bokszoló minden bizonnyal Rocky Balboa, egy nem is igazán tehetséges, talán nem is túl okos külvárosi srác, akinek viszont hatalmas a szíve, és pontosan tudja, hogy nem az számít, mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést bírsz ki. Az élet pedig megajándékozza egy hatalmas eséllyel az első, Oscar-díjas részben, amit azóta még jó néhány követett.

Dühöngő bika (1980)

A rendezőlegenda Martin Scorsese készített életrajzi filmet állandó alkotótársa, Robert DeNiro páratlan alakításával a legendás ökölvívó Jake La Motta csillogó ringbeli pályafutásáról, de még inkább zaklatott magánéletéről. De Niro a film kedvéért előbb kidolgozott izomzatú bokszolóvá képezte ki magát, majd egy pár hónapos forgatási szünetben súlyosan elhízott a az öreg La Motta karakterének kedvéért.

Tűzszekerek (1981)

Az olimpiai mozgalomról szóló egyik legemlékezetesebb, négyszeres Oscar-díjas, férfias érzelmességet és a bajtársi összetartozás értő bemutatását felvonultató angol film a Tűzszekerek. A történetében két futó, és egyben két világnézet, kétféle motiváció küzd meg egymással, a végső összecsapás terepe pedig az 1924-es párizsi olimpia, természetesen Vangelis halhatatlanná lett filmzenéjének aláfestésével.

Csavard be, mint Beckham (2002)

A sport nem csak a férfiak terepe, és a sportfilmek sem azok egy ideje. A témában ez az angol tinifilm volt az egyik úttörő alkotás, melynek indiai főhősének nem csak a kamaszkori, de a származási ügyekkel és mindeféle tradíciókkal is meg kell küzdenie. És azt még nem is említettük, hogy ebben a filmben focizva tűnt fel Keira Knightley.

A pankrátor (2008)

A sport nem csak a sikerről és a dicsőségről szól, meglehetnek a maga árnyoldalai is. Például akkor, ha valaki képtelen elengedni az egykori sikereit, és már messze a leszálló ág végén sem tud új életet kezdeni. Mickey Rourke saját élete meglehetősen sok vonatkozásban rímel a filmbeli öreg pankrátoréra, ebből pedig csodálatos alakítás és csodálatos film született.

Space Jam - Új kezdet (2021)

Július 15-től látható a mozikban a Space Jam: Új kezdet, amiben korunk egyik legnagyobb sportsztárja, LeBron James fog össze Tapsi Hapsiékkal egy mindent eldöntő galaktikus kosárlabdameccs miatt. A cím pedig nem véletlenül lehet ismerős: a kilencvenes években is készült már a Space Jam, amiben pedig az akkori legnagyobb kosársztár, Michael Jordan keveredett szintén félig animációs kalandokba. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben a hónapban még egy másik sportos vonatkozású, sőt hazai film, a futballhuligánokról szóló Becsúszó szerelem is érkezik a mozikba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.