2011. július 23-án bekövetkezett az elképzelhetetlen: Amy Winehouse-t holtan találták otthonában. Halálhíre sokkolta a világot, de leginkább közvetlen hozzátartozóit, többek között keresztlányát, Dionne Bromfield-et, aki tíz évig képtelen volt beszélni fájdalmáról.

Amy Winehouse halálának 10. évfordulójának alkalmából egy személyes hangvételű dokumentumfilm készült az énekesnő és imádott keresztlányának kapcsolatáról. Az Amy Winehouse & Me: Dionne's Story című dokumentumfilmben exkluzív, archív felvételeken, valamint Dionne jóvoltából személyes sztorikon keresztül ismerhetjük meg a néhai Grammy-díjas előadó egy másik arcát.

Dionne hat éves volt, amikor először találkozott Amy-vel, aki a zeneiparból ismerte édesanyját és önként ajánlkozott fel, hogy szívesen lenne a kislány keresztanyja. Nem voltak gyerekei, pedig nagyon szeretett volna, így az anyaság érzését Dionne mellett tudta megélni. Különleges volt az ő kapcsolatuk, Amy olyan volt a kislány számára, mintha a testvére és az édesanyja lett volna egy személyben. Ő sosem Amy Winehouse-t látta benne, hanem a szerető, gondoskodó embert, Amy-t.

Amy Winehouse-nak nem voltak gyerekei, így az anyaság érzését Dionne mellett tudta megélniForrás: Cressida Jane

Dionne imádott énekelni, Amy pedig támogatta a zenei karrierjében. Ő segített neki abban, hogy kövesse az álmait és énekesnő legyen belőle. Egyik közös időtöltésük volt, hogy esténként közösen énekeltek az énekesnő házában. Egyik este csodálatos dolog történt: Amy szerette volna, hogy a 12 éves Dionne-nak több önbizalma legyen a színpadon, ezért megkérte, hogy énekelje el kedvenc slágerét, miközben ő gitáron kísérte. Amikor elénekelte a dalt, Amy elmondta neki, hogy valójában élőben énekelt a YouTube-on. A videót aztán százezrek nézték meg, ami fantasztikus élmény volt a kislánynak."

13 éves volt Dionne, amikor Amy-vel először fellépett a brit televízióban. Amit a legjobban szeretett, ha az énekesnővel éjjel London utcáin sétáltak és beszélgettek. Ezek voltak számára a legszebb pillanatok.

Dionne imádott énekelni, Amy pedig támogatta őt a zenei karrierjébenForrás: MTV

Szerinte Amy pontosan attól volt különleges, hogy tudta, ki ő és nem hagyta magát senki által sem befolyásolni. Nem rejtőzködött, minden körülmények között önmagát adta. Ezért imádták az emberek. Dionne számára pedig örökre egy melegszívű, figyelmes ember marad, aki felelősségteljes volt, és amikor együtt voltak, sokat törődött vele és a karrierjével.

2011. július 23-án megtörtént a tragédia: Dionne elveszítette a keresztanyját, a világ pedig egy ikont. Három nappal előbb még közösen léptek színpadra, Amy táncolt, boldog és felszabadult volt. Akkor látták egymást utoljára, és akkor készült a backstage-ben az utolsó fotó, melyen egymást átkarolva mosolyognak. Amy sugárzott, jól volt, semmi előjelét nem adta a pár nappal később bekövetkezett tragédiának.

Dionne épp a színpad felé sétált, amikor megtudta a szörnyű hírt. Benne volt a levegőben, hogy valami hirtelen megváltozott. Más lett az atmoszféra körülötte, az emberek elhallgattak -  és akkor megtudta, hogy Amy meghalt. Nem tudta elhinni, azt gondolta, hogy ez valami rossz vicc, hisz a tragikus eseménynek semmi előjele nem volt. Amikor felállt a színpadra, szinte nem is volt jelen a testében, gépiesen énekelt, miközben az emberek a nézőtéren sorra értesültek a tragédiáról és bámulták őt.

Dionne most 25 éves és 10 év óta először beszél arról, milyen hatással volt rá Amy élete és halála. A fájdalmát eddig mélyen eltemette és még a legjobb barátainak sem beszélt róla. Évekig képtelen volt meghallgatni Amy dalait vagy megnézni egy róla készült videót. Most viszont úgy érzi, hogy ideje feldolgoznia az énekesnő elvesztését és ennek legjobb módja, ha beszél róla.

Dionne szerint Amy pontosan attól volt különleges, hogy tudta, ki ő, és nem hagyta magát senki által sem befolyásolniForrás: AFP/Shaun Curry

Azt kívánom, hogy bárcsak idősebb lettem volna, amikor Amy még élt, mert akkor mélyebb beszélgetéseink is lehettek volna: beszélhettünk volna például Amy függőségeiről és lelki küzdelmeiről." A 25 éves lány tisztában van vele, hogy Amy meg akarta kímélni a problémáitól és lelki küzdelmeitől. Mivel ő sosem látta részegnek az énekesnőt, számára mindig két külön világnak tűnt, amiket az újságokban olvasott és amit az „igazi" Amyről megtapasztalt. Bárhogy is legyen, nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy legalább pár évig a legendás Amy Winehouse életének részese lehetett.