Szécsi Pál, aki nem tudott választani a szerelem és az alkohol között

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán -
Domján Edit kudarc öngyilkosság szerelem magazin Szécsi Pál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szécsi Pál férfias, mégis bársonyos hangját, sármos megjelenését, kiváló színpadi mozgását nem lehet elfelejteni. Egyedi előadói stílusa révén minden idők egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadójának számít. 1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak személye köré, melyek napjainkig élnek.

Szécsi Pál, a népszerű énekes csak a színpadon találta meg a számításait. A hányatott gyermekkor okozta sebekre sem a szakmai siker, sem a rajongók szeretete nem jelentett gyógyírt. A magabiztosnak, lezsernek látszó Palika jó napjain kedves, kellemes, szeretetre méltó társasági ember volt, de máskor szorongás, depresszió és elkeseredettség gyötörte. Végül tragikus sors adatott neki.

1986–ban testvére, Szécsi Katalin ezekkel a szavakkal emlékezett rá a Zenészballada című könyv első soraiban:

Ilyennek látták: hallatlanul magabiztosnak, lezsernek, ő volt a Férfi... Messze nem volt magabiztos, messze nem volt ő olyan lezser, sok félelem élt benne, sok drukk. A siker könnyedséget adott neki. De valójában... Én hiszem, hogy az emberek lelke nem tud megváltozni... Ő ugyanaz a félénk kisfiú maradt, a kis gyökértelen, akinek indult.

Szécsi Pál a Táncdalfesztivál döntőjén, 1968 Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Magánéletében nem találta meg a tartós boldogságot. Megpróbálta felvenni a kapcsolatot anyjával, aki elhagyta, és rideg hangú, angolul írt levélben zárkózott el fia viszontlátásától. Szerelmi kapcsolataiban fellángolások és csalódások, szárnyalások és zuhanások váltották egymást.

Még modellként, 18 évesen találkozott egy nála idősebb Grazyna nevű lengyel manökennel, akit feleségül is vett. Csak rövid ideig éltek együtt, amikor a nő Lengyelországba költözött. Szécsi utánament, de gyorsan hazatért és el is váltak.

Legendás szerelmével, a nála tizenkét évvel idősebb Domján Edittel 1972. januárjában egy rádióműsor felvételén találkoztak. Tíz hónapig tartó, viharos és szenvedélyes kapcsolat után elváltak útjaik, s miután Domján negyvenévesen öngyilkosságot követett el, az énekest önvád marcangolta.

Szécsi Pál és a színésznő kapcsolata igen szélsőséges volt, ezért nem csoda, hogy sokan a modernkori Rómeó és Júliának tartják őket. Ismerőseik szerint, szerelmüket az alkohol lehetetlenítette el, Szécsi Pál ugyanis elég gyakran ivott.

Sokáig próbálta titkolni szerelme előtt káros szenvedélyét, ám egyszer egy taxisofőr elszólta magát, a nő pedig kiadta az énekes útját. Legnagyobb problémája az volt, hogy nem tudta megérteni, miért iszik valaki, amikor szerelem és boldogság veszi körül.

Legendás szerelmével Domján Edittel egy rádióműsor felvételén találkoztak és egy tíz hónapig tartó szenvedélyes kapcsolat vette kezdetét Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

A köztük lévő szakadékot még tovább mélyítette, hogy ebben az időszakban Domján Editnek abortusza volt, aki a döntést szintén az énekes túlzott alkoholfogyasztásával indokolta. Szécsi Pál nem tudta elfogadni sem az abortusz tényét, sem azt, hogy szerelme nem szólt neki arról, mire készül. Pedig a Táncdalfesztivál sztárjának nagy vágya volt egy utód, és ezt Domján Edittel el tudta volna képzelni.

Mindkét tehetség önként vetett véget életének. Az indokokról Szécsi Pál nővére beszélt, aki olvasta testvére búcsúlevelét is.

Először Domján Edit döntött úgy, hogy végez magával. Az énekes ezen a napon is túl sokat ivott, szerelme öngyilkosságát átaludta. Testvére, Szécsi Kati keltette a rossz hírrel, hogy Edit a 40. születésnapján végzett magával.

Később a nők bálványa is az öngyilkosságot választotta. A búcsúlevelében azt írta: szerelme elvesztése után már nem tud énekelni. Nővére azt nyilatkozta, hogy számára egyértelmű volt, hogy mindkét művész a sikertelen kapcsolat miatt választotta a halált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.