Évekig erőszaktevőként néztek a nők a Mátrix sztárjára - 9 érdekesség a 60 éves Laurence Fishburne-ről

Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency -
Laurence Fishburne színész Mátrix magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
60. születésnapját ünnepli a Mátrix Morpheusaként közismert Laurence Fishburne, aki gyerekszínészből lett Hollywood egyik legkarakteresebb arca és számos jelentős szerep alakítója, akit  azonban rendszeresen összekevernek Samuel L. Jacksonnal. A magánéletében lánya okozza neki a legtöbb fejtörést, de ezen kívül is összegyűjtöttünk róla számos érdekességet.

1. A nevét egy másik színészlegenda után kapta


A georgiai Augustában született Fishburne édesanyja tanárként, édesapja pedig egy ifjúsági javítóintézet nevelőtisztjeként dolgozott. Valamit megsejthettek a gyerekük jövőjéről, mert a keresztnevét az angol színészlegenda, Laurence Olivier után adták neki.

Laurence Fishburne keresztnevét az angol színészlegenda, Laurence Olivier után kapta Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

2. Sokáig Larry-ként szerepelt a filmekben


Már 10 éves korában színpadra lépett egy profi színházi előadásban, és csakhamar foglalkoztatott gyerekszínész lett belőle. Ekkoriban még becézve, Larry Fishburne néven szerepelt, így ismerte a szakma és a közönség sokáig. Már bőven harminc felett járt, és már túl volt néhány apaszerepen is, amikor visszaváltoztatta művésznevét az eredetire.

3. Megmentette Emilio Estevez életét


Filmes karrierje első jelentős szerepét a legendás Apokalipszis mostban játszotta. Mindössze 14 éves volt a forgatás megkezdésekor, és hazudnia kellett a koráról, hogy bekerülhessen a filmbe. A pokoli, két éven át tartó trópusi forgatás közben pedig egyszer megmentette Emilio Estevez életét, amikor egy forgatási szünetben eltávolodtak a stábtól, és a futóhomok majdnem elnyelte őket.

4. Évekig erőszaktevőnek nézték a nők


Színészi pályája legnagyobb szakmai sikerét a Tina című filmmel érte el, amelyben az énekesnő Tina Turner hírhedten erőszakos férjét, Ike Turnert alakította. Emiatt a szerepet sokáig nem is akarta elvállalni, összesen ötször utasította vissza, mielőtt rábólintott volna – az győzte meg végül, hogy az egyik kedvenc partnere, Angela Bassett játszotta mellette Tina Turnert. Saját bevallása szerint a film után évekig vádló szemmel néztek rá az utcán a nők, Ike karakterét látva benne.

5. A Mátrix Morpheusát korábbi ikonikus mozikarakterekről mintázta


A világ filmrajongói közül a legtöbben a Mátrix-filmek mentora, Morpheus szerepéből ismerik. Pedig nem sokon múlt, hogy ne ő játssza el a karaktert: Samuel L. Jackson, Russell Crowe, Chow Yun-Fat, Sean Connery és Gary Oldman is esélyesnek számított, mielőtt ráesett volna a választás. A saját Morpheusát pedig elmondása szerint Obi-Wan Kenobi és Darth Vader keresztezéseként alkotta meg.

6. A Helyszínelőkben a fia nevén szerepelt


A közkedvelt krimisorozatban a főszereplő William Petersen helyét vette át 2008-ban három évre. A szériában a karakterét Raymond Langstonnak hívták, és azért lett épp Raymond, mert így hívják a fiát is. Belőle szintén színész lett azóta: Langston Fishburne-t többek között A Hangya és a Darázs egyik epizódszerepében is láthattuk.

7. Kitagadta a pornózó lányát


Kétszer házasodott, és a két házasságából három gyermeke született. Az egyikükre nagyon nem büszke: ugyanis Montana nevű lánya pornószínésznő lett Chippy D néven. A balhés (többek között ittas vezetésért is letartóztatott) lányát Fishburne ki is tagadta, amikor hírt kapott az ügyről. Miután pedig a lánya kiszállt a pornóiparból, megpróbálta felvásárolni a filmjeit, hogy eltüntesse a nyomokat, de ez a mai internetes világban már lehetetlen.

8. Rendszeresen összekeverik egy másik fekete világsztárral


Noha valójában egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, rendszeresen előfordul, hogy összekeverik őt Samuel L. Jacksonnal, és az internet is telis-tele van az erről szóló mémekkel. Egy interjújában elmesélte, hogy a Ponyvaregény sikere után rendszeresen megállították az utcán, és gratuláltak neki.

Laurence Fishburne-t (bal oldal) rendszeresen összekeverik Samuel L. Jackson-nal (jobb oldal) Forrás: AFP

9. Óriási Coelho-rajongó


Hatalmas rajongója a brazil író, Paulo Coelho munkásságának, és évek óta próbál összehozni egy filmet az egyik regényéből, Az alkimistából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.