Számos vallási műsorral készül a közmédia a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK), többek között élő közvetítésekkel a legmeghatározóbb eseményekről, legfennköltebb pillanatokról - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A közmédia vallási főszerkesztőségének vezető szerkesztője, Barlay Tamás a műsorban elmondta: szeptember 5-én, vasárnap közvetítik a kongresszus félórás megnyitóját a Hősök teréről, amelyet szentmise követ.

Hétfőtől a Hungexpón kezdődnek a programok. Ezek minden reggel közös imádsággal indulnak, amelyet minden nap más egyházi vezető katekézise, majd tanúságtétel és szentmise követ. A nap legfontosabb eseményeiről MindenkiNEK címmel készít félórás műsort a közmédia.

A Debreceni Virágkarnevál Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült virágkocsijaForrás: MTI/Mónus Márton

Barlay Tamás az új műsorok közül kiemelte a Misztérium címűt, amelyben a római katolikus szentmise részeit, történéseit mutatják be, az Őbenne címűben pedig ismert emberek beszélnek a hitükről.
Emellett élőben közvetítik a szombati szentmisét, a Kossuth tértől a Hősök teréig tartó eucharisztikus, gyertyás körmenetet, vasárnap pedig a pápai misét a Hősök teréről.

A műsorban Kovács Ákos énekes, előadóművész, az eucharisztikus kongresszus himnuszának producere arról beszélt,hogy a szervezők megegyezése alapján nem új himnusz készült a kongresszusra, hanem az 1938-ast hangszerelték újra, amit jó döntésnek tart, hiszen így a himnusz "hidat képezhet" a régi és a mostani eucharisztikus kongresszus között. Mint mondta, a Győzelemről énekeljen kezdetű himnusz, Koudela Géza és Bangha Béla szerzeménye mára népénekké vált, ezért is volt jó döntés a megújítása, amelynek munkálatait producerként felügyelte.

Forrás: MTI

Budapestre jön Ferenc pápa: a Hősök terén fog szentmisét tartani