A Petőfi Rádió zenei portréműsorának, az Egy gondolatnak Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere volt a vendége. A szerkesztő-műsorvezető Koltay Anna a zenei aktualitások mellett egy szomorú eseményt is felidézett az adásban. Póka Egon Máté Péter-díjas basszusgitáros, zeneszerző, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója és volt igazgatója a műsor előtti napokban hunyt el. A műsorban így megemlékeztek róla egy dallal és Iván személyes élményeivel.

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese két évvel ezelőtt egy Random Trip-koncert kapcsán zenélhetett együtt a legendás blueszenésszel, Póka Egonnal, aki túl a hatvanon elvállalta, hogy zenél egyet a fiatal srácokból álló rockbandával. A művészként és tanárként egyaránt elismert zenész egyik közismert szokása volt, hogy a koncertjeit a Tobacco Road című slágerrel zárta, ezért a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorában el is hangzott. Iván a folytatásban felidézte, mit jelentett számára az ikonikus zenei előd.

Vitáris Iván a Petőfi Rádióban emlékezett meg Póka EgonrólForrás: copyright Laszlo Erhardt/Laszlo Erhardt

"Szíven ütött Egon halálának híre. Még aznap visszakerestem az sms-ezést vele arról a napról, amikor együtt zenéltünk. Azt írtam neki a koncert után, hogy hálás vagyok és fantasztikus volt vele együtt zenélni. Annyit válaszolt rá angolul, hogy örömére szolgált. Most csak annyit mondanék, hogy nem, a mi örömünkre szolgált" – emlékezett vissza az Egy gondolat adásában az Ivan & The Parazol frontembere, aki csak méltatva tudott beszélni zenei példaképéről.

"Biztos vagyok benne, hogy boldog volt, mikor látta, hogy azok az értékek, amikért ők küzdöttek és verték az ajtót, megérte a fáradozást. Lettek olyan zenekarok és zenészek, akiknek fontos, hogy a dalaiknak legyen tétje, a megszólalásaiknak erejük és mondanivalójuk. Póka Egon erre tette fel az életét és sosem adta lejjebb" – tette hozzá a rockénekes, aki a műsorban hosszasan sorolta Koltay Annának azokat a hazai előadókat, akik nagy hatással voltak saját zenei világára és lemezgyűjteményének gyöngyszemeiről is mesélt. A további részletek visszahallgathatók a PetőfiLive-oldal podcastjében.

Követte a halálba feleségét a népszerű színész: nem tudott nélküle élni