Felfoghatatlan: Elhunyt a legendás magyar zenész: így gyászolja pályatársa

halál Póka Egon zenész Vitáris Iván
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Petőfi Rádió zenei portréműsorának, az Egy gondolatnak Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere volt a vendége. A szerkesztő-műsorvezető Koltay Anna a zenei aktualitások mellett egy szomorú eseményt is felidézett az adásban. Póka Egon Máté Péter-díjas basszusgitáros, zeneszerző, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója és volt igazgatója a műsor előtti napokban hunyt el. A műsorban így megemlékeztek róla egy dallal és Iván személyes élményeivel.

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese két évvel ezelőtt egy Random Trip-koncert kapcsán zenélhetett együtt a legendás blueszenésszel, Póka Egonnal, aki túl a hatvanon elvállalta, hogy zenél egyet a fiatal srácokból álló rockbandával. A művészként és tanárként egyaránt elismert zenész egyik közismert szokása volt, hogy a koncertjeit a Tobacco Road című slágerrel zárta, ezért a Petőfi Rádió Egy gondolat című műsorában el is hangzott. Iván a folytatásban felidézte, mit jelentett számára az ikonikus zenei előd.

Vitáris Iván a Petőfi Rádióban emlékezett meg Póka Egonról Forrás: copyright Laszlo Erhardt/Laszlo Erhardt

"Szíven ütött Egon halálának híre. Még aznap visszakerestem az sms-ezést vele arról a napról, amikor együtt zenéltünk. Azt írtam neki a koncert után, hogy hálás vagyok és fantasztikus volt vele együtt zenélni. Annyit válaszolt rá angolul, hogy örömére szolgált. Most csak annyit mondanék, hogy nem, a mi örömünkre szolgált"

– emlékezett vissza az Egy gondolat adásában az Ivan & The Parazol frontembere, aki csak méltatva tudott beszélni zenei példaképéről.

"Biztos vagyok benne, hogy boldog volt, mikor látta, hogy azok az értékek, amikért ők küzdöttek és verték az ajtót, megérte a fáradozást. Lettek olyan zenekarok és zenészek, akiknek fontos, hogy a dalaiknak legyen tétje, a megszólalásaiknak erejük és mondanivalójuk. Póka Egon erre tette fel az életét és sosem adta lejjebb" – tette hozzá a rockénekes, aki a műsorban hosszasan sorolta Koltay Annának azokat a hazai előadókat, akik nagy hatással voltak saját zenei világára és lemezgyűjteményének gyöngyszemeiről is mesélt. A további részletek visszahallgathatók a PetőfiLive-oldal podcastjében.

Követte a halálba feleségét a népszerű színész: nem tudott nélküle élni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.