Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Graz Innovációs és Technológiai Minisztérium euroskills
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2021 szeptemberében Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán", a EuroSkills Graz 2021 versenyen, amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző képviselte hazánkat.

A EuroSkills Graz 2021 rendezvényen szeptember 22-26 között 31 ország vett részt, a 400 versenyző 19 országból érkezett, és 38 szakmában versenyeztek.

Négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet nyertek a magyar fiatal szakemberek Grazban a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen, Magyarország az országok közötti versenyben 6. helyen végzett.

"Minden várakozáson felül szerepeltek a fiatal magyar szakemberek a szakmák Európa-bajnokságán. Ausztria a szakképzés fellegvára, az országban teljes mértékben a kamara irányítja a szakképzést, ami így sokkal közelebb van a gazdasághoz. Ilyen közegben négy arany, egy ezüst, egy bronz és hat kiválósági érmet elhozni rendkívül komoly teljesítmény.

A Grazban elért kiváló eredmény mutatja azt is, hogy a magyar szakképzés átalakítása jó úton jár. A szakképzésre fordított energia kezd megtérülni, ami látszik a befektetéseken is, hiszen a beruházások Magyarországon jelentősen növekednek" - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek.

Minden várakozást felülmúltak a magyarok az idei Euroskills versenyen Fotó: Facebook/Euroskills2021/Kanizaj

Parragh László hangsúlyozta, hogy a magyar fiatalok a modern gazdaság szempontjából fontos informatikai területen szerepeltek kiválóan, ugyanakkor meghatározó lehet a beruházásoknál az épületasztalosok szerepe is, a normál szolgáltatásban pedig a kertészet, szépségápolás az emberek hétköznapjaira is kihat.

"A kamarának a szakképzés átalakítására irányuló törekvései meghozták az eredményeket, ezt kell majd átültetni a mindennapok szintjére az iskolarendszerben" - tette hozzá Parragh.

A EuroSkills Graz versenyen aranyérmes lett Fekete Martin épületasztalos, a Bokor Péter és Hutter Péter alkotta kertépítő csapat, Cságoly Laura szépségápoló, Mérő Bálint webfejlesztő. Ezüstérmet nyert a Papp Ádám és Bóné Áron Zoltán alkotta informatikai rendszerüzemeltető csapat, bronzérmet kapott Sajtos Dániel bútorasztalos.

Kategóriájában, az átlag pontszámon felül elért teljesítésért, kiválósági érmet vett át Simon Olivér festő szakmában, Nagy Nikolett fodrász, Uszkó Dorka Csenge grafikus, a Bakonyi Dávid és Kövér Dániel alkotta mechatronika csapat, Kató Szabolcs Áron virágkötő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.