A nagyközönség szívében Etus, míg kollégái emlékezetében örökre Karcsi marad

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
Csűrös Karola halála Csűrös Karolára emlékezve Csűrös Karola gyász emlékezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ország egyik kedvelt, mindenki által tisztelt és szeretett színésznője, Csűrös Karola ma örökre lehunyta a szemét.

Csűrös Karola 85 évvel ezelőtt, rövid idővel a második világháború kitörése előtt, Budapesten látta meg a napvilágot. A harmadik születésnapját már a világégés kellős közepén volt kénytelen ünnepelni, szülei azonban minden nehézség ellenére óvták, segítették őt életük során. Kiváló neveltetésben volt része, szülei komoly, talán tudós pályát is szántak neki, de Karolát már nagyon korán elvarázsolta a színház.

Vegyészmérnök édesapját, valamint jogász és kémikus felmenőkkel is bíró édesanyját nagyon meglepte, amikor lányuk azzal az ötlettel állt elő, hogy színész szeretne lenni.

A szülők pedig nem fogták vissza a lányukat, akit annyira magával ragadott egy operaházi próba, hogy minden más tervét sutba dobva a színpad felé vette az irányt. A művészet iránti fogékonyságát és tehetségét édesanyjától örökölhette, aki saját maga festőnek készült, ám a gyereknevelés mellett erre már nem maradt ideje.

Csűrös Karola 1960-ban, a Magyar Rádió stúdiójában Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Karola azonnal felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová háromezer jelentkezőből választották ki őt és harmincegy társát. Olthy Magda osztályába került, ám bármennyire is vágyott a színészéletre, legendásan nem kedvelte az iskolát. Hosszú évekkel a diploma megszerzése után sem ezt tartotta élete legszebb időszakának. Még úgy sem, hogy ott talált rá élete első nagy szerelme.

A főiskola harmadik évében már közönség előtt játszhatott.

Igaz, hogy csak rövidke szerepeket kapott, de azon kevesek közé tartozott, aki színpadra léphetett a Nemzeti Színház egykori, Blaha Lujza téren állt épületében. A diploma megszerzése után, 1959-ben viszont nem a gyakorlati helyén kezdte meg pályáját. A színészeknek ugyanis egykoron kötelező volt a főiskola után rögtön vidékre szerződni, így került Csűrös Karola is Győrbe.

Mindössze három évet töltött az ország nyugati részében található teátrumban, amikor 1962-ben lehetőséget kapott a fővárosi Madách Színháztól. A színésznő igent mondott a hívásra és öt évtizeden át volt a nagykörúti színpad közkedvelt komikája. Hamar otthonra lelt a budapesti színpadon, de a kamerák előtt is remekül érezte magát. Ennek köszönhette, hogy sorban kapta a szerepeket filmekben, tévé- és rádiójátékokban, sorozatokban.

Garics János és Csűrös Karola felvétel közben 1963-ban Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből érett karakterszínésszé vált, és minden műfajban megtalálta a helyét.

Egész élete során vidámságot sugárzott, szerette megnevettetni az embereket, és nemcsak a közönség, hanem kollégái arcára is gyakran mosolyt csalt. Kedvesség és alázat áradt belőle, aki nem csak a Madách Színháznak volt hosszú éveken át hű társa.

Csűrös Karola rendszeresen járt a Magyar Televízióba forgatni; az egyik ilyen munkája során ismerkedett meg Horváth Ádám rendezővel, a Szomszédok című sorozat megálmodójával. Háromévnyi együttélés után, 1966-ban házasodtak össze, egészen humoros körülmények között. Karola a '60-as évek közepére már befutott és ünnepelt fiatal tehetség volt, akinek minden perce be volt táblázva. Az esküvőre két előadás között szökött ki, ezért ideje sem volt menyasszonyi ruhát felvenni.Nyári öltözetben, egy háromujjú anyakönyvvezető előtt mondták ki a boldogító igent.

Férjével 53 évig voltak egymás hűséges és szerető társai.

Csűrös Karola Szikszay Etust alakította a Szomszédokban, akit Horváth Ádám saját édesanyjáról mintázott Forrás: M3

Horváth Ádám 2019-ben bekövetkezett halálát a színésznő roppant nehezen viselte, hiszen az utolsó időkben szinte minden percet együtt töltöttek. Szerencsére mégsem maradt egyedül, elhunyt férjének unokái és menye vigyázott rá és ahogy tudták, segítették is. Karola tavaly nagyon ráijesztett szeretteire és az őt kedvelők ezreire, ugyanis váratlanul rosszul lett. Trombózissal szállították kórházba, ahol azonban nem fogadhatott látogatókat a karantén miatt.

Pályája hat évtizede alatt számtalan szerepben közönség elé állhatott. Kipróbálhatta magát a mozivásznon és a tévéképernyőn, mégis a filmezés hozta meg számára a legnagyobb ismertséget. Férje sorozatában, a Szomszédokban éveken át játszotta Etust, a jószívű, fiatalokat támogató és segítőkész keramikust.

Csűrös Karola 2021. november 24-én, 85 éves korában eltávozott az égi színpadra.

A nagyközönség számára Etus, míg kollégái emlékezetében örökre Karcsi marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.