Szeretnek, óvnak, énekelnek, és még a bonbonról is mindent tudnak - ők a filmvászon legemlékezetesebb anyái

Pedro Almodóvar anya mozi magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február 27-én kerül a hazai mozikba a Párhuzamos anyák című film, amiben a legendás spanyol rendező, Pedro Almodóvar meséli el két egyszerre szülő nő sorsának összefonódását. A legkülönfélébb anyák a mozi története során számtalan filmben játszottak központi szerepet, mi pedig most listába gyűjtöttük a kedvenceinket közülük.

Mamma Roma - Mamma Róma (1962)

Nem is lenne igazi egy ilyen válogatás egy valódi olasz „mamma" nélkül, mely típust most a listánkon Pasolini remekművének főszereplője képviseli. Minden idők egyik legnagyobb olasz színésznője, Anna Magnani által szívet tépő drámai erővel megformált anya ebben a történetben egy volt prostituált, aki már éppen rendbehozta az életét és magához vehette a mit sem sejtő fiát, amikor a múltja ismét megtalálja őt.

Sarah Connor (Linda Hamilton) - Terminátor – A halálosztó (1984) és Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

Sarah Connor az az anya, aki ha kell, akár egy sörétes puskával is megküzd a fia életéért. És kell, mert a fia lesz majd az emberiség gépek ellen vívott háborújának vezetője, emiatt pedig a jövőből gyilkos robotokat küldenek vissza a kiiktatása céljából. Az első részben a még meg sem született gyermeket, azaz a saját testét kell védelmeznie a leendő anyának, a másodikban pedig a már kamasz fiát. Ráadásul a Schwarzenegger-típusú terminátort az egyik filmben az ellenfelek, a másikban a védelmezők küldik, és egy anyának fel kell találnia magát az ilyen bonyolult helyzetekben is.

Forrás: AFP

Mrs. Gump (Sally Field) - Forrest Gump (1994)

„Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle." Ki ne ismerné ezt az idézetet Forrest Gump mamájától? Sally Field az együgyű fiúcska melegszívű anyukájaként mindent, és még annál is többet megtesz azért, hogy a csemetéje teljes emberhez méltó életet élhessen, hiszen azt is tőle tudjuk, hogy „Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál."

Dr. Tess Coleman (Jamie Lee Curtis) - Nem férek a bőrödbe (2003)

A lányok sokszor valamiképpen tükörképei az anyáknak, és bizony előfordul, hogy egyik fél sem szeret ebbe a tükörbe belenézni. Ebben a vígjátékban Jamie Lee Curtis és Lindsay Lohan viszont megtapasztalja, milyen a tükör másik oldalán állni: egy szerencsesütinek köszönhetően egy reggelen ugyanis csodás módon az anya a lánya, a lány pedig az anyja testében ébred.

Nyúlányka - A hihetetlen család (2004)

Ennek a szuperhős anyukának a szuperképessége olyasmi, ami minden anyának jól jönne: képes a testhossza sokszorosára megnyúlni, a végtagjaival akár egyszerre különböző helyiségekben gondot viselve rakoncátlan kölykeire. Miközben pedig a gonosz gazfickók ellen küzd, a gyermekei oltalmáról sem szabad megfeledkeznie – ráadásul a második részben még inkább ő és anyai szerepe áll a középpontban.

Donna Sheridan (Meryl Streep) - Mamma mia! (2008)

Mozgalmas múltú és titkolózó anya is került a listánkra, hisz az ABBA dalaira írt, minden idők egyik legsikeresebb musicaljévé vált filmben Meryl Streep egy görög szigeten készül lánya (Amanda Seyfried) esküvőjére, aki azonban nem várt vendégeket is szállít a jeles eseményre. Méghozzá három férfit az anyja múltjából, mert azt szeretné végre megtudni, hogy melyikük az apja?

Janis (Penélope Cruz) és Ana (Milena Smit) - Párhuzamos anyák (2021)

A spanyol rendezőlegenda Pedro Almodóvar legújabb varázslatosan színes és érzelmes melodrámájában a szülészeten ismerkedik össze két friss anya: egyszerre adnak életet a gyermekeiknek, de az anyává válás egyiküknek egy álom beteljesülése, a másiknak trauma. Két csodás színésznő alakításában annak lehetünk tanúi, hogyan képes segíteni egymásnak két ennyire különböző anya, és miként fonódik össze kettejük sorsa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.