Nincs olyan ember, aki ne szeretné a fagyit,hiszen rengeteg ízben és formában kapható. A fagylalt világnapja alkalmából olyan érdekességeket gyúltöttünk össze, amelyeket nem biztos, hogy hallottál már erről az ínycsiklandó desszertről.

A fagylaltot ötezer évvel ezelőtt a kínaiak fedezték fel. Akkor ők havat, gyümölcsöket és tejet kevertek össze, ezekből készítették el a fagyi elődjét. Ezt a hideg édességet csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak. A Földközi-tenger országaiba a fagylalt egyiptomi közvetítéssel jutott el. Európában az első kávéház, ahol fagyit lehetett kapni, a párizsi Cafe Procope volt.

Te hallottál már ezekről az érdekességekről?

  • Magyarországon 1837-ben nyílt meg az első fagylaltozó.
  • Korábban „jegeczedett tejhabnak, fagyos vagy hideg nyalatnak" hívták.
  • Csak hazánkban ünnepeljük a fagyi világnapját május 8-án, a világban július 19-e a hivatalos dátum.
    Forrás: Shutterstock
  • Azért május 8., mert a tölcsér a római számmal írt ötr azaz V-re hasonlít, így az ötödik hónapot, a májust szimbolizálja, a két gombóc pedig a nyolcast.
  • 1851-ben kezdődött Amerikában az ipari fagylaltgyártás.
  • Az Egyesült Államokban fogyasztják a legtöbb fagylaltot, egy fő átlagosan 27,5 kg-ot eszik meg évente.
  • Egy gombóc fagyit ötven nyalással lehet elfogyasztani.
  • A világ legnagyobb fagylaltkelyhét a kanadai Edmond városában készítették. A kehely 4,909 tonnás volt, és 20 270,7 kg fagylaltot, 4394,4 kg szirupot és 243,7 kg díszítést tartalmazott.
  • A legkedveltebb fagyi a vanília, aztán a csoki, és ezeket követi az epres ízesítésű.
  • Egy tehén élete során 9000 liternek megfelelő fagyimennyiségnek elegendő tejet termel.
  • A legtöbb fagylaltot vasárnap adják el.
  • A legkedveltebb öntet a csokiszirup.
  • 100 gramm fagyi - ami körülbelül két gombócnak felel meg - 273 kalóriát tartalmaz.
  • A tölcsért az USA-ban találta fel Charles E. Miches 1904-ben.
  • Az új-zélandiak eszik a világon a legtöbb fagylaltot.
Forrás: Shutterstock

A legérdekesebb ízű fagyik a világból:

  • Japánban az emberek vásárolhatnak wasabis, polipos, lóhúsos és medúza ízű fagylaltot is, amely a sötétben floureszkál.
  • Franciaországban különleges fagyinak számít a kaviáros és a tintahalas fagyi.
  • Venezuelában pedig lehet potencianövelő jégkrémet kapni.
  • A világban nagyon sok bizarr ízű fagyit találtak már ki, ilyen például a hínáros, az apróhalas, a szójaszószos, a sörös, sült szalonnás, a vaníliafagyi szalonnadarabokkal, a pizza ízű, a sültkrumplis, a majonézes, a fokhagymás és az anyatejfagyi.
RECEPT:
- 2 db vaníliarúd
- 5 dl habtejszín
- 70g cukor
- 3 db tojássárgája

Elkészítés:
1. Egy kés segítségével a vaníliarudakat hosszában félbevágjuk, majd kikaparjuk a belsejét.
2. A tejszínt egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarudakat. A tűzön addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
3. A tojássárgákat habosra verjük egy robotgéppel, majd apránként a forró tejszínhez öntjük.
4. A keveréket egy zárható hőálló tálba szűrjük, majd hozzákeverjük a vanília kikapart magjait.
5. Lefedjük az edényt és 2-3 órára a mélyhűtőbe helyezzük.
6. Ha megszilárdult a keverék, már lehet is fogyasztani.

Jó étvágyat kívánunk!