Egy különleges technikának köszönhetően olyan dolgok derülhetnek ki az ősemberekről, amiket eddig senki sem tudott

Forrás: Suzanne Long/Alamy -
3D ősember technika barlangrajz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A digitális rekonstrukció segítségével megérthetjük az evolúció folyamatát, és eddig nem ismert részletek tárulhatnak fel.

Az evolúció fajok kihalásának és létrejöttének folyamata, ez a folyamatos változás pedig mindig is foglalkoztatta az embereket. A digitális rekonstrukció új perspektívákat nyújt a részletek megismerésében - írja a Ripost.

Őslakos sziklaművészet a Stanley-szigeten Forrás: Suzanne Long/Alamy

Jan Simek, a Tennessee Egyetem professzora és munkatársai az Antiquity folyóiratban tették közzé kutatásukat az Észak-Amerikában található legnagyobb ismert barlangképekről. A barlang mennyezete mindössze 60 centiméterre helyezkedik el az aljától, ami lehetetlenné teszi a hatalmas méretű képek ideális megtekintését, így egy fotogrammetriának nevezett technikával vizsgálták azokat. Ezzel a módszerrel egy barlangrajzról több ezer, egymást átfedő képet készítenek különböző szögekből. Ezeket 3D-ben kombinálják, és így lehetővé válik a motívumok teljes vizsgálata. Olyan pigmentek és vékony metszetek válnak így láthatóvá, amiket szabad szemmel nem lehetne észrevenni. Ennek köszönhetően olyan dolgokat tudhatunk meg az ősemberekről, amelyekre a 70 éve tartó kutatások során még nem derült fény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.