Jurassic World: Világuralom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 9-én kerül a hazai mozikba a Jurassic World: Világuralom, ami egyszerre zár le egy trilógiát, és hoz vissza legendás, évtizedek óta nem látott karaktereket. A filmről és múltjáról összegyűjtöttünk egy nagy adag olyan érdekességet, amit talán te sem tudtál.

Ez a hatodik Jurassic-film. 1993 és 2001 között Steven Spielberg rendezői, majd produceri felügyelete mellett készült el egy trilógia, majd 2015-től máig egy újabb trilógiát immár Colin Trevorrow vezényelt le: mindegyik részt íróként, a Jurassic World és a Világuralom esetében pedig rendezőként is dolgozva. Executive producerként azért Spielberg is megmaradt az új trilógia mellett, de nem vett részt a közvetlen munkálatokban.

A Jurassic World: Világuralom egyik várva várt különlegessége, hogy visszatér benne a legelső, 1993-as Jurassic Park-film három főszereplője, azaz Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum is.

Pedig annak idején nem sokon múlt, hogy ne ők kapják meg a legendássá vált szerepeket a Jurassic Parkban. Például eredetileg Harrison Fordnak szánták dr. Alan Grant szerepét, ám végül az új-zélandi Sam Neill játszotta el a mindenre őszintén rácsodálkozó paleontológust.

Eredetileg James Cameron (Terminátor 1-2., A bolygó neve: a Halál) is pályázott a Jurassic Park című Michael Crichton-regény megfilmesítésére, ám Steven Spielberg szó szerint az orra előtt, néhány órával korábban lestoppolta a jogokat, aminek Cameron utólag már szívből örül. „Ez volt a lehető legjobb kimenetele a dolgoknak, mert én pont olyan totál rémisztgetős filmet csináltam volna belőle, mint amilyen A bolygó neve: a Halál volt" – mesélte Cameron egy tavalyi, Spielberggel közös interjújában.

A Jurassic Park női főszereplőjét, Laura Dernt pedig Nicolas Cage győzte meg, hogy vállalja el a feladatot. Amikor a színésznő elújságolta Cage-nek, hogy Spielberg bele akarja rakni egy dinós filmbe, de ő még hezitál, a színész kiborult, mondván, mindig is élete legnagyobb álma volt, hogy egy dinoszauruszos filmben játszhasson. Dern erre elvállalta a szerepet.

Dr. Ian Malcolm káoszelmélet-specialista szerepét majdnem Jim Carrey kapta meg, de végül Jeff Goldblum kiütötte. Az már csak hab a tortán, hogy Dr. Malcolmot kis híján kivágták a filmből, mert egy kósza ötlet nyomán a karaktert összegyúrták volna a Sam Neill által alakított figurával, ám végül Goldblum elérte, hogy ne tegyenek így, mivel nagyon szeretett volna szerepelni a filmben.

Az első Jurassic Park-filmben a kislány, Lex Murphy szerepét úgy kapta meg Ariana Richards, hogy a szóba jöhető ifjú színésznőknek sikítani kellett a meghallgatáson. Ezeket a felvételeket nézte éjjel otthon videón Spielberg, és amikor Ariana eresztette ki a hangját, a rendező felesége rémülten átrohant a szomszéd szobából, hogy megnézze, mi bajuk a gyerekeknek.

A Jurassic World: Világuralom 29 évvel a legelső Jurassic Park után kerül a mozikba, és 4 évvel a legutóbbi rész, a Jurassic World: Bukott birodalom után.

Az új film története egy olyan világban játszódik, ahol már nem csak egyetlen kalandparkban, vagy szigeten élnek dinók, hanem az egész világban. A dinók létrehozása immár nem egyetlen vállalat kiváltsága, így ezek az élőlények ugyanolyan állatokká válnak az ökoszisztémában, mint a modern társaik. „Pontosan tudjuk, hogy a Földön élnek tigrisek, de mégis mikor láttunk legutóbb a városban tigrist sétálgatni? Fontos volt számomra, hogy a dinoszauruszokat abban a kontextusban kezeljük, ahogyan a vadállatokkal bánunk a mai világban" – mondta erről Trevorrow.

Colon Trevorrow a film írása közben igyekezett a tudományos hitelességhez a lehető leginkább ragaszkodni, és többek között David Attenborough természetfilm-sorozata, a Bolygónk, a Föld is inspirációul szolgált számára.

A tudomány pedig előrehaladt a Jurassic Park óta eltelt közel három évtizedben abban a tekintetben is, hogyan nézhettek ki az őskori dinók. Ma már tudjuk, hogy sokkal kevésbé hüllőszerűek, mint inkább tollal borítottak lehettek, és ennek megfelelően az új filmben láthatunk majd tollas dinókat is.

A Jurassic Park a maga idejében úttörőnek számított a digitális effektek terén, a Jurassic World: Világuralom ezzel szemben épp azzal reklámozza magát, hogy minden eddiginél kevesebbet bíz a számítógépekre. Száznál több díszletet építettek fel hozzá, és közel 20 dinoszauruszt is megépítettek robot mozgatta makettekként.

A film történetének „főgonosza" a Gigantoszaurusz nevű óriási dinó lesz, mely faj csontvázának első példányára épp 1993-ban, az első Jurassic Park megjelenésének évében találtak rá a tudósok.

A Jurassic World: Világuralom forgatása 2020 márciusának elején kezdődött, azaz épp telibe kapta a világjárvány kitörése. Néhány nap után le is álltak, majd hónapokkal később kezdték újra, a világtól teljesen elvonulva, és 9 millió dollárt költve csak az egészségügyi elővigyázatosságra.

A forgatás végül 2020 novemberében ért véget, az eredetileg tervezett premierdátumot pedig elhalasztották egy teljes évvel.

A film költségvetése végül 165 millió dollárt kóstált.

A maga 2 óra 26 perces játékidejével ez lesz minden idők leghosszabb Jurassic-filmje.

A filmhez készült első előzetes egy szokatlan, öt perc hosszú beharangozó, ami az ősidőktől vette fel a történet fonalát. Colin Trevorrow tervei szerint ez egyben a film első öt perce is lett volna, de végül nem hagyta benne a végső változatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.