835 év börtönre ítélték a világ első számú sorozatgyilkosát, Alfredo Garavitót

Kolumbia kegyetlen Luis Alfredo Garavito magazin sorozatgyilkos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor szeretnénk abba a hitbe ringatni magunkat, hogy gonoszok csak a mesében léteznek. A Szörnyeteg néven elhíresült Luis Alfredo Garavito rémtettei azonban rávilágítanak a valóságra, és csupán azt a kérdést hagyják nyitva, hogy vajon hogy vetemedhet bárki arra, hogy ilyen kegyetlen dolgokat műveljen.

Luís Alfredo Garavito jelenleg a világ első számú sorozatgyilkosa. Legalább 189 gyermekkel végzett kegyetlenül, és tetteiért összesen 835 év börtönre ítélték. Áldozatait 1990 és 1999 között szedte, a gyilkosságok nagy részét Kolumbiában követte el, négyet pedig Ecuadorban.

Az ügyészség megállapítása szerint Garavito lelkileg beteg ember, akit gyermekkorában szexuálisan zaklattak.

Koldusnak, szerzetesnek, vándorkereskedőnek vagy egy segélyszervezet képviselőjének adta ki magát, és ajándékokkal férkőzött a gyermekek bizalmába. Főként iskolákból szedte áldozatait, 8-16 év körüli, jó külsejű, szegénységben élő gyerekekre vadászott. Hosszú sétákra vitte őket, majd megtámadta a kimerült gyerekeket, megerőszakolta őket és ezután végzett velük.

Garavito Kolumbia nyugati részén született egy kisvárosban, 1957. január 25-én, tehát jelenleg 65 éves. Ő volt a legidősebb hét testvére közül, és ő lógott ki leginkább a sorból alacsony intelligenciája és furcsa személyisége miatt.

Luís Alfredo Garavito jelenleg a világ első számú sorozatgyilkosa Forrás: AFP/Str

A pszichopaták általában tragikus sorsuk miatt válnak azzá, ez alól pedig Garavito sem kivétel. Rémes gyermekkora volt, amit leginkább a szüleinek köszönhet. Már korán találkozott a fizikai és a szexuális abúzussal is. Apja nőcsábász volt, erőszakos és alkoholista, anyja pedig prostituált, aki megengedte a fiatal Alfredónak, hogy végignézze az aktusokat az ügyfelekkel. Az ügyfelek pedig nem ritkán Alfredóval is szexuális aktust folytattak, amit az anyja nézett végig.

Így hát nem csoda, hogy a rengeteg trauma negatívan formálta a világképét, természetesen ez egyáltalán nem menti fel az ártatlan gyermekek megerőszakolásáért és megöléséért.

Már az 1970-es években elkezdett fiatal fiúkat szexuálisan bántalmazni, de az első gyilkosságot 1992-ben követte el. 16 évesen erőszakolt először, azt viszont nem lehet pontosan tudni, hány áldozata volt, csak azt, hogy ahogy telt az idő, egyre erősebb késztetések gyötörték. Első áldozata a 13 éves Juan Carlos volt, akit 1992. október 2-án gyilkolt meg.

Garavito számtalan mentális betegséggel küzdött: pszichózis, paranoia, depresszió, ezek ellen pedig az alkoholmámorba menekült. Az 1980-as évek végére már havonta legalább egy gyereket megkínzott.

Hiába követett el számtalan szörnyű dolgot, csak 1997-ben kezdték el kivizsgálni a Kolumbia-szerte elkövetett gyilkosságokat, őt pedig csak 1999-ben fogták el. Bűnei azért maradhattak sokáig észrevétlenek, mert áldozatai többnyire szegény, hajléktalan, világos bőrű és szemű gyerekek voltak, akiknek a holttestét tömegsírba dobta. Az egyik felfedezett tömegsírban 41 gyermek holttestét találták meg.

Áldozatai többnyire szegény, hajléktalan gyerekek voltak Forrás: AFP/John Jairo Bonilla

Amikor 1999-ben letartóztatták, 1853 év és 9 nap börtönt kapott. Annyira szörnyűek voltak a gyilkosságok, amiket elkövetett, hogy a rendőrség eleinte azt feltételezte, hogy valamilyen szekta áll a történtek mögött, és el sem akarták hinni, hogy mindössze egy ember követett el ennyi rémséget. Végül egy kigyulladt cukornádföldön kapták el, miután égő cigarettával a szájában elaludt egy gyermek holttestén. A rendőrség már akkor sejtette, hogy a történelem valaha volt egyik legkomolyabb sorozatgyilkosát kapták el, de csak hónapokkal később sikerült megszerezni a vallomását.

Kezdetben 140 gyerek meggyilkolását vallotta be, de ez a szám azóta csak egyre nőtt, mára pedig már 400 fölött van a bevallott áldozatainak száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.