80 éves lett a brit és hollywoodi színjátszás legendája - Ian McShane ingyen színészkedik

Simpson család Ian McShane Family Guy John Wick alkoholbetegség drogfüggés Gwen Humble Trónok harca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Focista családból származik, káromkodás tette sztárrá, az unokái miatt vállalta el a Trónok harcát, és 80 felett sem lassít. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a születésnapját ünneplő színészlegenda, Ian McShane kapcsán.

Az édesapja híres focista volt.

A skót Harry McShane többek között a Blackburn Rovers, a Bolton Wanderers és a Manchester United játékosaként szerzett magának hírnevet. De a visszavonulása után egy színészettel rokon szakmába is belekóstolt: egy ideig ő volt a Manchester United híres stadionja, az Old Trafford konferansziéja.

Egy sérülés indította be a színészi karrierjét.


Iskolás korában a foci jelentette számára az első számú elfoglaltságot, de egy alkalommal eltörte a lábát játék közben. A felépülés alatt pedig kikötött a suli színjátszókörének egyik előadásában, és megismerte azt a drámatanárt, aki a színészi pályára irányította.

Egy másik világsztárral osztozott az albérletén.


A Royal Academy of Dramatic Art diákjaként együtt tanult Anthony Hopkins-szal és John Hurt-tel. Utóbbi az életre szóló legjobb barátja lett, és pályakezdő színészként közösen béreltek lakást is.

John Hurt-tel azóta is barátok: itt a Hercules film bemutatóján pózolnak

Forrás: AFP/Ben Stansall

Káromkodással lett világsztár.


Több mint hatvan éve tart a karrierje, és ugyan rendszeresen játszott kisebb-nagyobb szerepeket brit és amerikai produkciókban is az évtizedek során, de igazi nemzetközi sztár csak idősebb korában lett belőle. Leginkább Al Swearengen karakterének köszönhetően, akit a Deadwood című sorozatban játszott, és akinek a mocskos szája és intrikus hatalomvágya díjak sokaságát ereményezte McShane számára, nem is beszélve a további felkérésekről a legkülönfélébb izgalmas negatív karakterekre.

A Deadwood című sorozatban lett igazi nemzetközi sztár Forrás: AFP

Több mint négy évtizede házas a harmadik feleségével.


Gwen Humble immár 42 éve a felesége, pedig mikor összejöttek, McShane már akkor is mozgalmas előélettel rendelkezett. Suzan Farmerrel 1964 és 1968, Ruth V. Posttal pedig 1968 és 1977 között élt házasságban, utóbbitól született a két gyermeke is.

Gwen Humble immár 42 éve a felesége Forrás: AFP/Angela Weiss

Az unokái miatt vállalta el a Trónok harcát.


A Trónok harca hatodik évadjában kicsi, de annál fontosabb epizódszerepet alakított. A feladatot azért vállalta el, mert tetszett neki a megformálásra váró karakter, és mert az unokái akkora rajongói voltak a sorozatnak, hogy sosem bocsátották volna meg neki, ha nemet mond.

Az unokái miatt vállalta el a Trónok harcát Forrás: HBO

Alkoholista és drogfüggő is volt.


Az élete egy szakaszában eljutott odáig, hogy magasan funkcionáló alkoholista és drogfüggő lett belőle. Tudta a szövegét, odaért időben a forgatásokra, de jó néhány ekkoriban készített filmjéről egyáltalán nincsen semmilyen emléke. Viszont az alkoholról és a drogról is könnyebben szokott le, mint a dohányzásról, ami élete legnagyobb kihívását jelentette.

Ingyen színészkedik.


Saját bevallása szerint ő nem kér pénzt azért, amikor a filmek készítésekor a kamera előtt játszik. Ő azért kér pénzt, amikor két felvétel között várnia kell – ez pedig a forgatásokon sokkal több időt tesz ki.

Végre szerepelhetett a kedvenc animációs sorozatában.


A tévésorozatok közül két animációs széria, a Family Guy és A Simpson család a kedvence, és nem csak a humoruk miatt, hanem azért is, mert szerinte ezek mutatják meg igazán, mi zajlik éppen a világban. A Simpson családban pedig tavaly végre szerepelhetett is, Az utolsó kocsmai bunyós című epizódban adta Artemis hangját.

80 felett sem lassít.


Meg sem fordul a fejében a nyugdíjba vonulás, szerinte a színészet az egyetlen szakma, ahol minél öregebb az ember, annál jobbak a feladatok és a fizetés. Még idén bemutatják a My Father's Dragon című animációs filmet, aminek a hangját kölcsönzi, jövőre pedig érkezik a közreműködésével a John Wick-széria negyedik része és az American Star című film is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.