15 érdekesség az ősz várva várt mozis sztárparádéjáról, az Amszterdamról

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures - 20th Century Studios - Canterbury Classic - Forest Hill Entertainment - New Regency Prod/Walt Disney Studios Motion Pictu -
filmajánló sztárparádé Amszterdam magazin Amszterdam (film)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Christian Bale, Margot Robbie, Robert De Niro, Chris Rock, Rami Malek, sőt még Taylor Swift is része annak az egészen pazar szereplőgárdának, amihez foghatót rég láthattunk mozivásznon, és aminek tagjai most egy 1930-as évekbeli fordulatos bűntörténetben brillíroznak. Összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet az Amszterdamról.

1. Az Amszterdam sztorija valóban megtörtént eseményeken alapul: azon a Business Plot nevű összeesküvésen, aminek befolyásos résztvevői az 1930-as években katonai puccsal akarták eltávolítani a hatalomból Franklin D. Roosevelt elnököt, hogy a helyére egy fasiszta diktátort ültessenek.

2. A filmben ennek az ügynek az eseményeibe bonyolódik bele egy olyan trió, akik az első világháborúban kötöttek barátságot és életre szóló szövetséget – történetesen épp Amszterdamban. És akik most tanúi lesznek egy gyilkosságnak, amivel őket gyanúsítják: így meg kell találniuk az igazi elkövetőket.

3. Az Amszterdam végefőcíme alatt látható is egy eredeti, archív felvétel az 1930-as évekből, amin Smedley Butler veterán tábornok vallomást tesz a Kongresszus előtt az állítólagos puccs ügyében.

4. A fordulatos történet mellett a szereplőgárda a fő ok, ami miatt oly sokan várják az Amszterdamot. Hiszen szerepel benne három Oscar-díjas sztár (Christian Bale, Robert De Niro és Rami Malek), két Oscar-jelölt filmcsillag (Margot Robbie és Michael Shannon), továbbá olyan híres színészek egész sora, mint Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Zoe Saldana, Mike Myers, John David Washington, Timothy Olyphant, sőt még a popsztár Taylor Swift is.

Zseniális szereplőgárda, Robert De Niro, Christian Bale, Rami Malek, Margot Robbie, Anya Taylor-Joy Forrás: IMDb

5. A filmcsillagok sorát elsősorban a rendező személye miatt sikerült szerződtetni a filmbe: David O. Russell (Amerikai botrány, Napos oldal) ugyanis híres arról, hogy a legtöbbet képes kihozni a színészeiből, sokszor díjakat érő módon. Russell ráadásul már 7 éve, a Joy óta nem állt elő új filmmel, így pláne eseménynek számít az Amszterdam.

Rendező: David O. Russell Forrás: AFP/Valerie Macon

6. A rendező szereti visszahívni a kedvenc színészeit a filmjeibe, így például Christian Bale-lel ez már a harmadik, Robert De Niróval már a negyedik közös munkája.

A rendező szereti visszahívni a kedvenc színészeit: Robert De Niro, Christian Bale. Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures - 20th Century Studios - Canterbury Classic - Forest Hill Entertainment - New Regency Prod/Walt Disney Studios Motion Pictu

7. Chris Rock olyannyira elemében volt a poénjaival a forgatáson, hogy egy idő után Christian Bale inkább nem állt szóba vele, mert ha megtette, akkor nem tudott a színészkedésre koncentrálni a folyamatos nevetés miatt.

8. A film forgatását a szokásosnál több előkészület előzte meg, ebbe pedig belefért ezúttal az is, hogy a rendező bevonja Christian Bale-t a forgatókönyv elkészítésébe, akinek így több javaslata is bekerült a végső változatba.

9. A főszereplő baráti trió fekete tagját eredetileg Michael B. Jordan alakította volna, de a COVID világjárvány miatti csúszások végül ezt megakadályozták, és érkezett helyette Denzel Washington tehetséges fia, John David Washington (Tenet, Csuklyások).

A főszereplő baráti trió Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Studios Motion Pictures - 20th Century Studios - Canterbury Classic - Forest Hill Entertainment - New Regency Prod/Walt Disney Studios Motion Pictu

10. A forgatási helyszínt is befolyásolta a pandémia: az eredeti tervek Bostonról szóltak, de a stáb tagjai nem akartak elutazni az otthonuktól távol a járvány közepette, így megoldottak mindent Los Angelesben.

11. A különböző csúszások és változtatások a film költségvetését megemelték 50 millió dollárról 80 millióra.

12. Az utolsó forgatási napon a stáb nem hagyta abba a munkát a hivatalos idő lejártával, és végül a rendőrök állították le a felvételeket, mert egyszerűen lejárt a produkció területfoglalási engedélye.

13. Az Amszterdam díszbemutatóját szeptember 18-án tartották a New York-i Alice Tully Hall rendezvényközpontban.

14. Az amerikai mozikba október 7-én került a film, noha korábban november 4-re tűzték ki a premierjét. Innen azért kellett elmozdítani, hogy ne legyen konkurenciája a szintén a Disney cégbirodalmon belül készülő Fekete Párduc 2.-nek.

15. A magyar nézők október 27-től láthatják a hazai mozikban az Amszterdamot a Forum Hungary forgalmazásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.