Január 12-től vetítik a hazai mozik a M3gan című filmet, amiben egy játékfejlesztő cég vezetője egy kísérleti, mesterséges intelligencia vezérelte babát vesz oda kísérletképpen a lánya mellé, nem várt következményekkel. A hol cuki, hol hátborzongató, hol életre kelő, hol életekre törő játékbabák visszatérő szereplői a mozifilmeknek, az alábbi esetekben igencsak emlékezetes módokon.

Chucky

1988-ban született meg a Gyerekjáték című horrorfilmmel, aztán pedig olyan sikeres lett, hogy folytatások egész sora épült rá, majd 2019-ben egy remake-et is kapott. A gonosz Chucky baba azért ilyen elvetemült, és azért tör minden közelében élő egészségére különféle szúró- és vágóeszközökkel, mert egy sorozatgyilkos lelke él benne tovább. Egy ártatlan külsejű gyerekjátékról pedig senki nem feltételezne ilyen csúfságokat, hiába bizonygatják filmről filmre egyre többen.

Toy Story

A játékbabák titkos élete: erre az egyszerű, de nagyszerű alapötletre épül a Pixar stúdió korszakos szériája, ami nem csak elhozta a mozikba minden idők első számítógépes animációs filmjét, de utána a folytatásokban is tartani, sőt emelni tudta a mesék erejét és színvonalát. Woody, Buzz és a többiek pedig hiába „csak" játékok, a kalandjaikkal az emberekről és az emberi értékekről mesélnek.

Ted

Ha egy plüssjáték életre kel, akkor a cukimuki kis szőrmackóból nem feltétlenül aranyos házikedvenc válik, hanem korhatáros poénokat pufogtató, csajozó és piáló medvehaver. A főhősnek pedig hiába vált valóra a kívánsága gyerekkorában, hogy a macija életre szóló barátja legyen, egy bizonyos kor után ez már a felnőtté válását akadályozza.

Annabelle

A Démonok között franchise mellékágaként született meg az Annabelle, a csúnyaságokat művelő antik baba karaktere, így hát nem olyan meglepő, hogy egy démon a ludas a sok horrorban, amit neki köszönhetnek a gazdái a mozinézőkkel egyetemben. Annabelle-től pedig olyannyira szeretnek félni ezek a nézők, hogy azóta saját kis filmszériát is kapott a folytatásai révén.

Pinokkió (2022)

A mozitörténelem minden bizonnyal leghíresebb, és legtöbbször megfilmesített babatörténete Pinokkióé, hisz a klasszikus mesét szinte minden korszakban feldolgozták a legkülönfélébb mozgóképes módokon. Csak a közelmúltban is két szuperprodukció főszerepét játszotta el a fabábuból életre kelő, a hazugsággal sajátos viszonyt ápoló kisfiú: az egyikben Tom Hanks alakította az alkotóját, a másikban a neves horrorrendező, Guillermo Del Toro hozott létre valami egészen egyedit és rendkívülit általa.

M3gan (2022)

A technológia, a tudomány és legfőképp a mesterséges intelligencia fejlődésével már vélhetően nincs messze az a korszak, amikor már szinte teljesen élethű és sok tekintetben önálló robotok is megjelennek majd a hétköznapokban. Vagy épp gyerekekkel játszó, és egyben rájuk vigyázó gyerekbabák, mint ebben a filmben, ahol persze egy idő után kissé túl önállóvá válik a címszereplő...

Barbie (2023)

Létezik híresebb baba Barbie-nál? És belegondolt már valaki abba, hogy milyen lehet Barbie-nak lenni? Ez az idén érkező mozifilm ezt kísérli meg, és a csilivili, színpompás felszín alatt a kortárs amerikai mozi egyik legjelentősebb rendezőtehetsége, Greta Gerwig kísérli meg a popkulturális ikon újraértelmezését; nem kisebb nevek, mint Margot Robbie és Ryan Gosling segítségével.