Vonaton találkoztak, megegyeztek, hogy megölik egymás ellenségeit

krimi pszichológiai thriller könyvek könyv Agatha Christie magazin Bűnügyi regény Patricia Highsmith Donna Tartt Gillian Flynn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem véletlen, hogy a krimi mai napig az egyik legnépszerűbb műfaj, lehet szó könyvekről vagy filmekről, ez az, amit képtelenek megunni az emberek. A stílus folyamatosan változik, időről időre felbukkannak új irányzatok, de a klasszikusoknak nincsen párja.

Összegyűjtöttünk négy könyvet, melyek közül három már évtizedek óta ejti rabul az olvasókat, az egyik pedig "még csak" tíz éve jelent meg, de sokak szerint máris a legnagyobbak közé sorolható.

Patricia Highsmith: Idegenek a vonaton

Korunk legnagyszerűbb szerzője, a pszichológiai thrillertörténetek koronázatlan királynője olyan könyveket hagyott hátra, melyek megjelenésük után évtizedekkel később is az olvasó lelkéig hatnak. Patricia Highsmith sajátos stílusát messziről felismerhetjük, ugyanis nemcsak a könyvei, hanem a történeteiből készült filmek is magukban hordozzák a rá leginkább jellemző, misztikus, rémisztő és nyomasztó atmoszférát, mely elsősorban valami súlyos titok elhallgatásából, érzések elfojtásából ered.

Legelső műve, az Idegenek a vonaton (vagy Két idegen a vonaton) rögtön felkeltette Alfred Hitchcock érdeklődését, aki a könyv megjelenése után egy évvel már moziba is vitte a filmadaptációt. A történet főszereplője két férfi, akik egy hosszú vonatút során találkoznak, korábban nem ismerték egymást, ám mindketten szenvednek, méghozzá egy-egy ember miatt. Az egyikük a feleségétől, a másik zsarnok édesapjától szabadulna. Ekkor az egyikükben felötlik a remek terv, hogy cseréljenek gyilkosságot.

Forrás: Európa/ Shutterstock

"Highsmith letehetetlen regénye szokatlan módon nem egy nyomozást követ végig, hanem a bűn és bűnhődés, az őrület és az alkoholizmus pszichológiai mélységeibe vezeti olvasóit. Két férfi egymástól való furcsa és különös függését mutatja be, amint a végzet felé robognak" – írják a könyv fülszövegében.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Nem egyszerű kiválasztani, hogy a krimi királynőjének mely műve is a legjobb, ám több szavazás és lista is arra az eredményre jutott, hogy az egyik, ha nem a legmesteribb alkotása, Az Ackroyd-gyilkosság. Sokak számára talán nem lesz ismerős ez a mű, hiszen nincs annyira az előtérben, mint mondjuk a Tíz kicsi néger (vagy más címen Tíz kicsi indián, vagy ...és már senki sem!), mégis a legjobbak között van a helye.

Forrás: Helikon/Shutterstock

A történet helyszíne egy békés falu, akárcsak Agatha Christie legtöbb regényében, és mint az lenni szokott egy ilyen közösségben, mindenki ismer mindenkit. A mindennapi mókuskerék azonban egyszer megakad, ugyanis gyilkosság történik King's Abbotban. A helyiek azt találgatják, vajon ki ölhette meg a község leggazdagabb emberét. A gyanúsítottak közül senkinek nincs alibije, és egymás után látnak napvilágot az addig elfeledettnek hitt titkok. Poirot előtt azonban semmi sem maradhat rejtve és a nyomozás során egy példátlan fordulat gondoskodik arról, hogy ez a történet a krimirajongók emlékezetébe vésődjön.

Gillian Flynn: Holtodiglan

Akár a modern kori Patricia Highsmithnek is hívhatnánk Gillian Flynnt, akinek mindhárom regényét megfilmesítették. Az Éles tárgyakból sorozat, a Sötét helyekből pedig film készült, akárcsak a Holtodiglanból, mely mind közül talán a legnagyobb és leghangosabb sikere lett az írónőnek. Feszültséggel teli, nyomasztó és egyben kitalálhatatlanul csavaros bűnügyi történet, melyet az olvasó és a filmnéző is egyaránt élvezettel fogyaszthat.

A Holtodiglan főszereplője egy házaspár, akik az ötödik évfordulójukra készülnek, amikor a feleségnek a romantikus reggeli után nyoma vész. A rendőrség megindítja az eljárást és a média is egyre nagyobb figyelmet fordít a szép nő eltűnésére. Ahogy az lenni szokott, a legfőbb gyanúsított maga a férj, aki vágja maga alatt a fát, mivel nemcsak furcsán viselkedik, de még ködösít is.

Forrás: Alexandra/Shutterstock

Ahogy halad előre a nyomozás, úgy válik egyre világosabbá, hogy ez a házasság bizony nem volt idilli, de ha nem a férj a tettes, akkor hova tűnt a nő, mi történhetett és ki állhat a háttérben? Flynn remek érzékkel szövi a történet szálait, a leleplező finálé után garantáltan tátva marad a szánk.

Donna Tartt: A titkos történet

Az amerikai írónő listánk talán legkevésbé ismert szerzője, ám ez korántsem jelenti azt, hogy emiatt a művei kevésbé lennének értékesek vagy éppenséggel lenyűgözőek! Bemutatkozó regénye egy briliáns bűnügyi sztori, A titkos történet, mely több mint három évtizede tartozik a legjobbak közé. Nem egyszerűen krimiről van szó, hanem egy olyan drámai írásról, mely morális és etikai kérdéseket boncolgat.

Forrás: Park Könyvkiadó/Shutterstock

A titkos történet fókuszában egy titokzatos egyetemi társaság áll, melybe csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia. Ő lesz az, aki évekkel később elbeszéli ennek az arisztokratikus csapatnak a történetét, melyben a különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat. Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? – ezeket a kérdéseket olvashatjuk a könyv fülszövegében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.