Nem véletlen, hogy a krimi mai napig az egyik legnépszerűbb műfaj, lehet szó könyvekről vagy filmekről, ez az, amit képtelenek megunni az emberek. A stílus folyamatosan változik, időről időre felbukkannak új irányzatok, de a klasszikusoknak nincsen párja.

Összegyűjtöttünk négy könyvet, melyek közül három már évtizedek óta ejti rabul az olvasókat, az egyik pedig "még csak" tíz éve jelent meg, de sokak szerint máris a legnagyobbak közé sorolható.

Patricia Highsmith: Idegenek a vonaton

Korunk legnagyszerűbb szerzője, a pszichológiai thrillertörténetek koronázatlan királynője olyan könyveket hagyott hátra, melyek megjelenésük után évtizedekkel később is az olvasó lelkéig hatnak. Patricia Highsmith sajátos stílusát messziről felismerhetjük, ugyanis nemcsak a könyvei, hanem a történeteiből készült filmek is magukban hordozzák a rá leginkább jellemző, misztikus, rémisztő és nyomasztó atmoszférát, mely elsősorban valami súlyos titok elhallgatásából, érzések elfojtásából ered.

Legelső műve, az Idegenek a vonaton (vagy Két idegen a vonaton) rögtön felkeltette Alfred Hitchcock érdeklődését, aki a könyv megjelenése után egy évvel már moziba is vitte a filmadaptációt. A történet főszereplője két férfi, akik egy hosszú vonatút során találkoznak, korábban nem ismerték egymást, ám mindketten szenvednek, méghozzá egy-egy ember miatt. Az egyikük a feleségétől, a másik zsarnok édesapjától szabadulna. Ekkor az egyikükben felötlik a remek terv, hogy cseréljenek gyilkosságot.

Forrás: Európa/ Shutterstock

"Highsmith letehetetlen regénye szokatlan módon nem egy nyomozást követ végig, hanem a bűn és bűnhődés, az őrület és az alkoholizmus pszichológiai mélységeibe vezeti olvasóit. Két férfi egymástól való furcsa és különös függését mutatja be, amint a végzet felé robognak" – írják a könyv fülszövegében.

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Nem egyszerű kiválasztani, hogy a krimi királynőjének mely műve is a legjobb, ám több szavazás és lista is arra az eredményre jutott, hogy az egyik, ha nem a legmesteribb alkotása, Az Ackroyd-gyilkosság. Sokak számára talán nem lesz ismerős ez a mű, hiszen nincs annyira az előtérben, mint mondjuk a Tíz kicsi néger (vagy más címen Tíz kicsi indián, vagy ...és már senki sem!), mégis a legjobbak között van a helye.

Forrás: Helikon/Shutterstock

A történet helyszíne egy békés falu, akárcsak Agatha Christie legtöbb regényében, és mint az lenni szokott egy ilyen közösségben, mindenki ismer mindenkit. A mindennapi mókuskerék azonban egyszer megakad, ugyanis gyilkosság történik King's Abbotban. A helyiek azt találgatják, vajon ki ölhette meg a község leggazdagabb emberét. A gyanúsítottak közül senkinek nincs alibije, és egymás után látnak napvilágot az addig elfeledettnek hitt titkok. Poirot előtt azonban semmi sem maradhat rejtve és a nyomozás során egy példátlan fordulat gondoskodik arról, hogy ez a történet a krimirajongók emlékezetébe vésődjön.

Gillian Flynn: Holtodiglan

Akár a modern kori Patricia Highsmithnek is hívhatnánk Gillian Flynnt, akinek mindhárom regényét megfilmesítették. Az Éles tárgyakból sorozat, a Sötét helyekből pedig film készült, akárcsak a Holtodiglanból, mely mind közül talán a legnagyobb és leghangosabb sikere lett az írónőnek. Feszültséggel teli, nyomasztó és egyben kitalálhatatlanul csavaros bűnügyi történet, melyet az olvasó és a filmnéző is egyaránt élvezettel fogyaszthat.

A Holtodiglan főszereplője egy házaspár, akik az ötödik évfordulójukra készülnek, amikor a feleségnek a romantikus reggeli után nyoma vész. A rendőrség megindítja az eljárást és a média is egyre nagyobb figyelmet fordít a szép nő eltűnésére. Ahogy az lenni szokott, a legfőbb gyanúsított maga a férj, aki vágja maga alatt a fát, mivel nemcsak furcsán viselkedik, de még ködösít is.

Forrás: Alexandra/Shutterstock

Ahogy halad előre a nyomozás, úgy válik egyre világosabbá, hogy ez a házasság bizony nem volt idilli, de ha nem a férj a tettes, akkor hova tűnt a nő, mi történhetett és ki állhat a háttérben? Flynn remek érzékkel szövi a történet szálait, a leleplező finálé után garantáltan tátva marad a szánk.

Donna Tartt: A titkos történet

Az amerikai írónő listánk talán legkevésbé ismert szerzője, ám ez korántsem jelenti azt, hogy emiatt a művei kevésbé lennének értékesek vagy éppenséggel lenyűgözőek! Bemutatkozó regénye egy briliáns bűnügyi sztori, A titkos történet, mely több mint három évtizede tartozik a legjobbak közé. Nem egyszerűen krimiről van szó, hanem egy olyan drámai írásról, mely morális és etikai kérdéseket boncolgat.

Forrás: Park Könyvkiadó/Shutterstock

A titkos történet fókuszában egy titokzatos egyetemi társaság áll, melybe csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia. Ő lesz az, aki évekkel később elbeszéli ennek az arisztokratikus csapatnak a történetét, melyben a különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat. Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? – ezeket a kérdéseket olvashatjuk a könyv fülszövegében.