Nem kell félni a szépirodalomtól! Ezek a regények garantáltan le fognak kötni

Forrás: Shutterstock -
Babák völgye klasszikus szépirodalom magazin Dorian Gray arcképe Ne bántsátok a feketerigót! könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépirodalom nehéz téma. Még azok közül is sokan idegenkednek a klasszikusoktól, akik egyébként falják a könyveket, mondván, nehéz, unalmas vagy bonyolult a nyelvezete. Letűnt korok lenyomatai, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a mai, általunk ismert valósággal.

Pedig ez nem így van. A klasszikusok nem véletlenül lettek azok, amik, és hiába változott rengeteget a világ, mindegyikben örökérvényű történetek, tanulságok vannak. A klasszikusok élesítik az elmét és rávilágítanak arra, hogy mi, emberek sok tíz vagy akár száz évvel ezelőtt is csak ugyanolyan emberek voltunk, más körítéssel.

Épp ezért összegyűjtöttünk néhány klasszikust, amelyek még azokat is le fogják kötni, akik alapvetően idegenkednek a régebbi szépirodalmi alkotásoktól.

Babák völgye

Jacqueline Susann könyve, a Babák völgye itthon méltatlanul elhanyagolt mű. A 40-es, 50-es, 60-as évek Amerikájába, a feltörekvő sztárok szerelemmel, sikerrel, csalódással, drogokkal teli világába kalauzolja el az embert. Három fiatal nő életét kísérjük végig, akik mind a boldogságot keresik. Az egyik a sikert hajhássza, míg a másik igazán csak azt szeretné, ha valaki, bárki őszintén szeretné, a harmadik pedig egy bizonyos férfi szerelmét kívánja mindennél jobban. Film is készült belőle 1967-ben, a tragikus sorsú, gyönyörű Sharon Tate főszereplésével.

Ne bántsátok a feketerigót!

A Ne bántsátok a feketerigót! Harper Lee Pulitzer-díjas regénye, amely 1960-ban jelent meg. A modern amerikai irodalom klasszikusa. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban a mai napig kötelező olvasmány a diákoknak.

A témája komoly, hiszen alkoholizmusról, vérfertőzésről, erőszakról és faji megkülönböztetésről szól, de a hangvétele mégis kedves és humoros. A gyermek Scout és ügyvéd édesapja, Atticus történetét meséli el, akik a mélyen előítéletes délen élnek. Atticus elvállalja egy fekete férfi védelmét, akit megvádolnak azzal, hogy megerőszakolt egy fehér nőt.

A könyv egyszerre fejlődésregény, de van benne hősiesség, szívfájdalom, igazság és igazságtalanság, miközben a két főszereplő által az olvasó újra felfedezhet időtlen igazságokat és tanításokat.

Forrás: Shutterstock

Dorian Gray arcképe

Dorian Gray, a fiatal és gyönyörű férfi, aki helyett a portréja öregszik, valószínűleg sokak számára ismerős. A könyvből is készült film, de Dorian Gray alakja megjelenik például A szövetség című 2003-as filmben is.

A fiatal, elbűvölő férfit lenyűgözi új barátja, Lord Henry hedonista világnézete, és szépen lassan elkezdi azt gondolni, hogy a szépség az élet egyetlen értelme. Retteg attól, hogy megöregszik, és idővel elveszti szép arcvonásait, ezért egy pillanatban azt kívánja, hogy örökké fiatal maradjon. A kívánsága teljesül, és helyette az őt ábrázoló olajfestmény kezd változni az idő múlásával. Oscar Wilde gyönyörűen megírt gótikus, filozófiai regénye megmutatja, miért is szokták azt mondani, hogy "vigyázz, mit kívánsz".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.