5000 éves lehet a világ legősibb elsüllyedt városa

régészet Sziget pavlopetri elsüllyedt város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A víz alatti felfedezések mindig felvillanyozzák az emberek képzeletét, legyenek azok rég elveszett városok, rejtett műalkotások vagy elsüllyedt hajók maradványai. Pavlopetri, mely az archeológusok szerint a világ legöregebb elsüllyedt városa, ezen kincsek közé tartozik.

Pavlopetri a dél-görögországi Peloponnészosz régiójában található a dél-lakóniai partvidéktől nem messze. A rejtélyes települést nagyjából 5000 évesnek gondolják a kutatók – Homérosz híres hőseinek idejénél is régebbi időkre datáható a város keletkezése.

Először Folkion Negris geológus azonosította 1904-ben, ám Nicholas Flemming kutató, a Southamptoni Egyetem óceanográfiai intézetének tagja fedezte fel újra 1967-ben. A bronzkori várost körülbelül 3-4 méteres víz borítja. Flemming 1968-ban visszatért a helyszínre a Cambridge Egyetem archeológusainak egy csoportjával, hogy hat hét alatt átfogóan feltérképezzék az ókori romokat.

A csapat tagjai egy 300 méter hosszú és 150 méter széles területet, legalább 15 különböző épületet, udvarokat, öt utcát, két sírt és legalább 37 kistemplomot azonosítottak – ezek apró kőépítmények, amelyeket csontok tárolására használtak. Megállapították, hogy az elsüllyedt város déli része Pavlopetri szigetére is továbbhúzódik, ahol más régészeti és falmaradványokat is találtak.

A vizsgálat során a csapat néhány régiséget is felszínre hozott a tengerfenékről, többek között agyagedényeket, obszidián- és kőpengéket, valamint egy bronzfigurát, amelynek keletkezését Kr. e. 2800-1180-ra datálták – írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.