Komplex kiállítóterem kiállítás Salvador Dalí
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Salvador Dalít senkinek sem kell bemutatni; ő a 20. század modern művészetének egyik leghíresebb alakja. Univerzuma próbára teszi a valóságérzékelést és kitolja a racionális gondolkodás határait.

A katalán származású szürrealista művész elsősorban festőként ismert, de valójában rendkívül sokrétű alkotó volt a szó legigazibb értelmében: teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt az alkalmazott művészetek területén is, a filmkészítéstől kezdve az irodalmon át a jelmeztervezésig.

A most induló kiállítás a művésznek ezt a talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas arcát mutatja be, miközben betekintést enged Dalí képzeletébe, annak egyszerre zseniális és őrült világába.

Forrás: Csatlós Norbert

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak: összesen 204 műtárgy látható a tárlaton.

A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí-kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkezhettek hazánkba. A Dalí Universe alapítója Beniamino Levi, aki galériatulajdonosként és műgyűjtőként az 1960-as évektől Salvador Dalí 1989-ben bekövetkezett haláláig együtt dolgozott vele, miközben munkakapcsolatuk az évtizedek során közeli barátsággá is alakult.

Beniamino Levit lenyűgözte Dalí azon képessége, ahogyan a különböző médiumokat használta alkotásai során, és ő bátorította Dalít, hogy pályájának korai szakaszában készült szobrai után újra kiterjessze művészetét a harmadik dimenzióba. Dalít ámulatba ejtette az átalakulás ezen formája, és eredeti maketteket és terveket készített, amelyekből szürreális szobrok és tárgyak születtek meg.

A tárlaton egymás mellett láthatóak bronzból, aranyból és üvegpasztából készült szobrok, illetve négy különösen magas értékű, gyémántokkal kirakott szobor is.

Forrás: Csatlós Norbert

A kiállításon bemutatott metszet- és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Alíz Csodaországban vagy az Isteni színjáték.

A Dalí által tervezett bútorok, különösen a híres, Mae West ajkai után formázott kanapé felidézi, hogy Salvador Dalí mennyire sokoldalú művész volt, aki a körülötte élő emberektől merített ihletet, és új látásmódot adott a világnak.

A kiállított műtárgyakról több információ a magyar és angol nyelvű audio guide segítségével érhető el, a kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szemkápráztató utazásra indulhatnak a legismertebb remekművek világában.

A kiállítás hivatalos honlapját ITT találod.

Helyszín:

Komplex – 1065 Budapest, Király utca 26.

Nyitvatartás:

2023. március 24. és június 30. között

Hétfő – Péntek: 10:00 – 19:00

Szombat – Vasárnap: 10:00 – 19:00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.