Paródiaként születtek meg, világsikerré váltak a mókás csatornalakók - 15 érdekesség a Tini nindzsa teknőcökről

képregény film Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz szuperhős
Augusztus 10-én kerül a hazai mozikba a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, amiben a közkedvelt szuperhősök, Michelangelo, Raffaello, Leonardo és Donatello friss formában, sztárok sorának közreműködésével írják újra a csapat történetét. Összegyűjtöttük, mi minden tudható a teknőcökről és az új filmről.

1

A pizzaimádó, csatornalakó, igazságosztó, reneszánsz művészekről elnevezett szuperhősök először fekete-fehér képregény formájában kerültek a világ elé 1984-ben. A fekete-fehérre pedig azért is volt szükség, mert így nem tűnt annyira direktnek benne a sok vér, hiszen eredeti formájukban felnőtteknek szánt, kimondottan erőszakos tartalomként születtek meg a teknőskalandok.

2

A humor viszont már kezdettől fogva fontos szerepet játszott a Tini Nindzsa Teknőcök világában. Olyannyira, hogy a nevezetes Marvel-hős, a vak igazságosztó Daredevil (Fenegyerek) képregényeinek paródiájaként kezdték el kitalálni az alkotók – hogy aztán egészen váratlan irányokba kanyarodjon a fantáziájuk.

Ninja turles 2 Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Platinium Dunes / Mednick Productions / Gama Entertainment/Platinium Dunes / Mednick Produc

3

A teknőcök a filmekben és képregényekben leginkább önfeledt kamaszként jelentek meg, akiket a pizzán és az aktuális ellenfélen kívül nem sok minden érdekel. A képregényekben viszont komolyabb társadalmi-politikai ügyekkel is foglalkoztak, mint például a környezetvédelemmel – az új mozifilm ebből is igyekszik visszacsempészni egy kicsit.

4

Amikor az eredeti képregények kitalálói, Kevin Eastman és Peter Laird a teknőcök nagy ellenfelének kilétén gondolkodtak, épp egy fém sajtreszelő került a szemük elé... És így született meg a gonosz Zúzó figurája.

5

Raffaello, Donatello, Leonardo és Michelangelo... vagy Michaelangelo? A képregényekben, de még az első animációs tévésorozatban is évekig hibásan, vagyis inkább angolosan írták a csapat egyik tagjának nevét, de aztán ezt korrigálták.

6

Az első Tini Nindzsa Teknőcök-mozifilm 1990-ben készült el, de nagyon nehezen született meg. Egyik hollywoodi stúdió sem volt hajlandó felvállalni a projektet a bukástól félve, így végül független finanszírozással készült el.

7

Ez a finanszírozási forma pedig azt is eredményezte, hogy az 1990-es Tini Nindzsa Teknőcök-mozifilm máig az egyik legtöbb bevételt termelő, stúdiófüggetlen produkciónak számít, mivel óriási sikernek bizonyult: rögtön a nézettségi listák élére került, és 200 millió dollár felett termelt világszerte.

8

Az első filmet azóta hét további követte, hat tévésorozat mellett. A filmek nagyobbik része az élőszereplős megoldással próbálkozott, de a most mozikba kerülő, a teknősök egész mozis történetét a szándéka szerint újraindító Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz teljes egészében animációs technikával készült.

9

A Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz híres alkotók egész sorának közreműködésével készült el. A film egyik producere és forgatókönyvírója a sztárkomikus Seth Rogen, aki bevallottan a képregények nagy rajongója. A szereplők hangjait pedig olyan hollywoodi csillagok kölcsönzik, mint Jackie Chan, Paul Rudd, Maya Rudolph, Rose Byrne, Giancarlo Esposito, John Cena és Ice Cube.

10

Maga Seth Rogen is közreműködik a szinkronizálásban, méghozzá egy (mutáns) varacskosdisznó hangját adva. Nem ez az első eset, hogy ilyen állat bőrébe bújik: Az oroszlánkirály esetében is ő szinkonizálta a szintén varacskosdisznó Pumbát.

11

Ebben a filmben is Zúzó lett volna a főgonosz az eredeti tervek szerint, de aztán a rendező Jeff Rowe inkább valaki olyat szeretett volna, aki maga is mutáns, és így közelebb tud kerülni a teknősökhöz.

12

Az így megszülető nagy ellenfél, Szuperlégy hangját a rapper-színész Ice Cube adja, aki azért vállalta el a szerepet, mert a gyerekeivel gyakran néztek otthon Tini Nindzsa Teknőcök-rajzfilmeket.

13

Az alkotók olyan filmeket emlegettek ihletforrásként és előképként, mint Jackie Chan harcművészeti mozijai, az Állj mellém!, a Lady Bird, a Különcök és stréberek, vagy a Pókember: Irány a Pókverzum!

14

A teknőcök mentora, a patkány Szecska mester alakját Danny DeVitóra és Jeff Bridgesre gondolva alkották meg az animátorok – utóbbi esetében különös tekintettel A nagy Lebowskiban játszott karakterére.

A teknőcök mentora, a patkány Szecska mester Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Platinum Dunes / Gama Entertainment Partners/Platinum Dunes / Gama Entertainm

15

Ez az első Tini Nindzsa Teknőcök mozgóképes produkció, amiben a sztori szerint ugyebár tizenéves hősök hangját nem felnőtt szinkronszínészek, hanem igazi kamaszok adják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.