vásárlás akció leárazás pénz üzlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek után a legtöbb üzlet jelentős árkedvezményekkel csábít. A hatalmas akciókkal azonban nem árt óvatosan bánni. A Life.hu-n egy éve is sokat olvastatok a leárazások veszélyeiről, most ismét itt az idő, hogy okosan induljatok shoppingolni.

A január kétségkívül az akciók és leárazások hónapja, az üzletek kínálta árkedvezményeknek köszönhetően ilyenkor nemcsak élelmiszereket vehetsz olcsóbban, de akár különlegességekhez is hozzájuthatsz jutányos áron. Nem árt azonban ésszel vásárolni ebben az időszakban, és most is csak arra költeni, amire valóban szükséged van.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Ne indulj el terv nélkül

A leárazások alkalmával könnyen csúszhat ki a kelleténél több pénz is a pénztárcádból, ha nem figyelsz oda. Ennek elkerülése érdekében először is döntsd el, hogy mely üzleteket keresed fel, és tartsd is magad a tervhez. Amellett, hogy időt is spórolsz ezzel, biztosan nem fordul elő, hogy a vágyott ruhatár-frissítés helyett végül a lakásod berendezéséről gondoskodsz akaratlanul.

Emellett határozd meg azt is előre, hogy mennyi pénzt költhetsz - a legjobb, ha csak azt az összeget viszed magaddal, a többit a bankkártyáddal együtt otthon hagyod.

Ne vásárolj feleslegesen

Nehéz megállni, mégis igyekezz csak arra költeni, amire valóban szükséged van. Csak azért, mert olcsó, ne vegyél meg egy táskát, ha már van otthon öt, és olyan ruhára se költs, amit aztán végül nem fogsz hordani. Könnyű kísértésbe esni egy mutatós, trendi ruhadarab láttán, de ha az alapvetően nem illik a stílusodhoz és a ruhatáradhoz, hiába tetszik az üzletben, szinte biztos, hogy nem fogod hordani.

Vásárolj inkább egymással jól kombinálható nadrágokat, pulóvereket és kiegészítőket, esetleg most szerezd be az olyan alapdarabokat, mint amilyen a szövetkabát vagy a kis fekete ruha, melyek nem mennek ki a divatból két hónap múlva - és amelyek egyébként többe kerülnének az év más részében.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így találd meg a legjobb kedvezményeket!

Mielőtt kinyitnád a pénztárcád, szemlélődj: először járd körbe a kiválasztott üzleteket, és térképezd fel a kínálatot. Jegyezd fel, hogy hol mennyi kedvezményre számíthatsz, és hasonlítsd össze más üzletekével. A cégek ilyenkor egymással versengenek az akciók tekintetében, amiből vásárlóként te jársz jól, ha ügyes vagy.

Ahhoz, hogy megtaláld a legjobb ajánlatokat, nem árt utánanézni annak sem, hogy mennyi volt az adott termék eredeti ára. Lehet, hogy egy valódi bőrből készült táska kedvezményesen is drágának tűnik, de ha az már az eredeti ár fele, érdemes elgondolkodni a megvételén - arról nem beszélve, hogy a minőségi darabok hosszú évekig kiszolgálnak.

Figyelj a jótállásra!

Sokszor hallani, hogy az olyan termékekre nem érvényes a jótállás, melyeket kedvezményes áron kínálnak. Ne higgy ennek a tévhitnek, és ne is vásárolj olyan helyen, ahol ezt hallod az eladótól. A fogyasztóvédelmi törvény szerint a jótállás és az ár között nincs összefüggés: a jótállással és szavatossággal kapcsolatos kötelezettségek alól nem bújhatnak ki a kereskedők, az ezekkel kapcsolatos jogaidat akciós termékek esetén is érvényesítheted.

Bővebb információt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldalán találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.