utazás szórakozás program szabadidő síelés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy sportos utazásnak nem kell szükségképpen puritánnak is lennie. Megmutatjuk, hová utaznak Európában síelni azok, akiknél nem igazán számítanak a költségek.

1. St. Moritz: a hagyományok diszkrét bája

A svájci település nemcsak Európa, hanem az egész világ egyik legelőkelőbb síterepének számít: a hó mindig kitűnő minőségű, a pályarendszer pedig a legjobbak között van a régióban. Így a felső tízezer mellett a profi síelők is szívesen foglalnak itt szállást, hiszen a legtechnikásabb sportolók is találnak a tudásuknak megfelelő pályát. A patinás luxus síterep már több mint 150 éve fogadja vendégeit, rendszeresen visszajáró vendégei közé tartozott a múltban Marlene Dietrich és Liz Taylor, a település pedig a Goldfinger című James Bond filmben is visszaköszön.
Síelés előtt, után vagy helyett olyan szabadidős programok várják a jól eleresztett vendégeket, mint például a Cartier téli pólókupája, vagy a White Turf nevű lóverseny, illetve a St. Moritz tavon megrendezett Cricket on Ice. Az aktív pihenésre vágyók megismerkedhetnek a sífutással vagy a curlinggel, a legexkluzívabb vendégkör számára (borsos tagsági díjjal) pedig ott a Cresta Run bobpálya. A wellness szerelmesei megmártózhatnak Európa legmagasabban fekvő jakuzzijában, de a város luxuséttermei és butikjai is várják mindazokat, akik számára a pihenés költségei mellékes tényezőt jelentenek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

2. Zermatt: síelés után jön az éjszakai élet

Svájc másik legismertebb luxus sítelepülése a Matterhorn jellegzetes csúcsa alatt, 3000 méteres tengerszint feletti magasságon elterülő Zermatt. A több mint 300 kilométernyi sípálya között van Európa legmagasabban fekvő pályája, valamint egy gleccser is, a piros és a profiknak való fekete pályák között sok a kijelölt, ám kezeletlen, szűzhavas freeride-pálya. A legextrémebb élményekre vágyóknak mind St. Moritzban, mind a Zermatton, mind pedig a francia síterepeken lehetőségük van helikopteres síelésre is. A helikopter minden felszállás után más csúcson teszi le a síelőket, akiket természetesen háztól házig szállít a nap elején és végén. A biztonságról a résztvevők tudása (helikopteres sízésre csak a biztos sítudással rendelkezők vállalkozhatnak), valamint a csapat kötelező tagja, a helyi viszonyokat jól ismerő hegyi vezető gondoskodik.
Az extrém élményeken túl Zermattban az autómentes alpesi falu hagyományos bája, a rengeteg exkluzív gourmet-étterem, valamint a pezsgő éjszakai élet tesz róla, hogy aki itt tölti a téli vakációját, egyetlen percig se unatkozhasson.

Thinkstock
Thinkstock

3. Courchevel: a csúcsok csúcsa

A luxus toplisták éllovasa mostanában nem a tradicionális sítelepülések egyike, sokkal inkább a világ legnagyobb sírégiójában, a francia Trois Vallées-ben fekvő Courchevel. A régió négy külön faluból áll, amelyeket tengerszint feletti magasságuk különböztet meg egymástól: nevük Courchevel 1300, 1550, 1650 és 1850. A legmagasabban fekvő falucska, ennek is a Jardin Alpin nevű szeglete a legelőkelőbb, itt vannak a legdrágább szállodák és chalet-k, amelyeknek jellegzetes törzsvendégei az orosz milliárdosok. A butikválaszték Diortól Gucciig terjed, az éttermek között pedig nem ritka a Michelin-csillagos. A sípályák szomszédságában pedig akár a magánrepülők is leszállhatnak. A régióban egyébként minden elképzelhető téli sport belefér a kínálatba, így aki nem feltétlenül síelni akar, az is talál magának sportos elfoglaltságot. A síelők viszont a legnehezebb pályákon is próbára tehetik magukat, épp ezért a település nemcsak a milliárdosok, hanem az igazán profi sportemberek körében is népszerű.

Thinkstock
Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.