Édes bűnbeesés: Perugia, az olasz csoki fellegvára

PR cikk csokoládé fesztivál utazás édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Etruszk falai és a gyönyörű középkori óvárosa miatt Perugia mágnesként vonzza a művészetek kedvelőit, ám az édesszájúak sem fognak csalódni, ha szeretnék felfedezni a fekete arany minden titkát. Húzd be a kéziféket, felejtsd el a mindennapok rohanását, és élvezd mindazt a szépséget, amit a történelemmel telített olasz város kínál.

A fallal körülvett város

A Rómától 135 km-re lévő bájos Perugia Umbria tartomány fővárosa, amit "Olaszország zöld szíveként" is emlegetnek. Az ősi város úgy ül a dombon, mint egy városfalakkal körülvett kis ékszer. Ahogy járod középkori szűk utcáit, érezni fogod a szinte élő, lélegző történelmet. Perugiát az etruszkok alapították a Kr. e. 6. században, majd Kr. e. 310-ben a rómaiak, míg a késő középkorban a Baglioni és Oddi család uralma alá került, és 1538-tól csaknem három évszázadon át a Pápai Állam része volt. A város erős művészi hagyományokkal rendelkezik, a 15. században ez volt az otthona a híres festőnek, Peruginónak, akinek tanítványai közé tartozott Francesca, Raffaello és Leonardo. A kulturális tradíciók a mai napig folytatódnak a perugiai egyetemeken, melyeken a világ minden tájáról több ezer hallgató tanul. A rengeteg fiatalnak köszönhetően Perugia rendkívül modern és kozmopolita város, ahol a múlt és jelen harmonikus egyveleget alkot, felejthetetlen hangulatot árasztva.

Forrás: Thinsktock
Forrás: Thinsktock

A Life.hu tippje:

A San Bernardino Oratórium ritka példája a reneszánsz művészetnek, míg a perugiai egyetem elképesztően rekonstruált botanikus kertje egy kellemes délutáni séta helyszíne lehet.


Ha kíváncsi vagy az etruszk emlékekre, látogass el a San Domenico-bazilikához, amely otthont ad a Nemzeti Régészeti Múzeumnak. Az Etruszk diadalívet és az Etruszk kutat is érdemes megnézned, ez ugyanis az egész város számára szállította a vizet. A középkori Perugia fog leginkább lenyűgözni: a zsúfolt óvárost teljesen körülölelő városfal, a régi városkapu és a labirintusszerű szűk utcák hamisítatlan középkori hangulatot árasztanak. Igazi érdekesség, hogy sok helyen még mozgólépcső is működik. Perugia monumentális központját a Piazza IV Novembre képviseli, melyet méltán tartanak Olaszország egyik legszebb terének a közepén álló gyönyörű kúttal, a Fontana Maggiorével. A főtéren láthatod a 15. században épült pénzváltók székházát (Collegio del Cambio), a szökőkút mögött pedig a Palazzo dei Priorit, ami a középkorban a döntéshozók székhelyéül szolgált. Ha már az épületben jársz, feltétlenül szánj időt az Umbriai Nemzeti Galériára, ahol megtekintheted a régió legfontosabb művészeti gyűjteményét a középkori és modern időszakból. Érdemes beiktatnod a programba a Rocca Paolina erődítményt, melyet III. Pál pápa építtetett, hogy megfélemlítse a városlakókat.

Forrás: Thinsktock
Forrás: Thinsktock

A Life.hu tippje:

Kihagyhatatlan látnivaló a 14. századi San Severo kápolna, mely Raffaello egyetlen megmaradt freskóját őrzi Perugiában.

A Corso Vannucci Perugia főutcája, ahol remek üzletekre, hangulatos kávézókra és tradicionális éttermekre bukkanhatsz. Ez az a hely, ahol a "passeggiata", azaz a séta történik minden este, de főleg hétvégén telik meg élettel. Rendelj egy pohár proseccót, és figyeld "páholyból" a színes forgatagot. Ha mennyei süteményekre fened a fogad, kukkants be a Sandri's bárba, a Via dei Priorin lévő Giancarlóban készítik a legfinomabb pizzákat, a Via Mazzinin található Caffe di Perugiában pedig kiváló kávékat kóstolhatsz. Időd függvényében látogass el a helyi piacra (Mercato Coperto), melynek hátsó teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a régi piros háztetőkre. Perugiát sokan a csokoládé városának nevezik, itt gyártják ugyanis a híres ezüstpapírba csomagolt, mogyorós étcsokis édességet is, amelynek neve olaszul csókot jelent. Az Eurochocolate Fesztivál október 18-27. között lesz, és ez az egyik legnagyobb édességünnep Európában, mely közel egymillió látogatót vonz a városba. Az egyedülálló programsorozat a belvárosban zajlik, ahol több mint 6000-féle finomságokat kóstolhatsz meg, beleértve a helyi specialitásokat, illetve bepillantást nyerhetsz a csokoládékészítés rejtelmeibe.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A Life.hu tippje:

Kellemes őszi kirándulóprogram a közeli Assisi és Gubbio városa, valamint a Trasimeno-tó, mely Olaszország negyedik legnagyobb tava.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.