Szenvedélyes, energikus, vibráló - Egy város, ami tudja, hogyan kell élni

Forrás: Thinkstock -
Spanyolország utazás városnézés Madrid kikapcsolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Történelmi épületek, buja zöld parkok, legendás éjszakai élet és varázslatos konyhakultúra – az izgalmas spanyol metropolisz az elmúlt években megújult, világhírű múzeumai még lenyűgözőbbek lettek, míg a belvárosban sorra nyílnak a remek dizájnerboltok és a jobbnál jobb gasztrobárok. A Life.hu útikalauzából most megtudhatod, miben rejlik Madrid mágikus titka.

Szenvedélyes, energikus, vibráló – Madrid soha nem alszik

A spanyol főváros hangulata teljesen más télen, mint a nyári csúcsszezonban: sokkal nyugodtabb, csendesebb, a főbb nevezetességeknél nincs sorban állás, és a szállodák is olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat. Madrid egy izgalmas és kulturálisan sokszínű úti cél, a régi és új egészséges kontrasztja mutatja nyitottságát, és e város a változó időkben sem tévesztette szem elől a hagyományokat. Az Európai Unió harmadik legnépesebb városa tele van meglepetéssel, és egyik fő előnye, hogy nevezetességei gyalogosan is viszonylag könnyen elérhetők. Emellett a közlekedés modern, olcsó és jól szervezett. Madrid remek kiindulópont a Spanyolország történelmi városaiba tett kirándulásokhoz (pl. Segovia, Toledo és Cuenca), valamint a Sierra de Guadarrama hegyvidék felfedezésére. Az itt élők közvetlenek, barátságosak és imádnak szórakozni – a legtöbb „Madrilenos"-nak van kedvenc éjszakai kerülete, amelyek mindegyike sajátos stílust és hangulatot hordoz. Ha tanácstalan vagy a bulizást illetően, kezdetnek válaszd a nyüzsgő Puerta del Sol környékét és Spanyolország leghíresebb utcáját, a Gran Vía-t, Malasana pedig az a hely, ahol a jövő formálódik, tele remek bárokkal, klubokkal és "underground" emberekkel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni a hétvégi kiruccanásból, válogass a tematikus városnéző túrák közül, amelyek révén érdekes tényeket és információkat tudhatsz meg Madridról. Bővebb infót ide kattintva találsz.  

Lenyűgöző építészeti emlékek

Madridot gyakran szabadtéri múzeumként emlegetik, mivel a legtöbb utca és kerület megőrizte történelmi jellegét, ám felfedezőutad során a kortárs építészet különösen szép példáiban is gyönyörködhetsz. A barokk stílusú Plaza Mayor egy hatalmas árkádos tér Madrid szívében, és rendkívül népszerű a turisták, illetve a helyiek körében. Innen néhány háztömbnyire található a másik híres tér, a Puerta del Sol, ahol megcsodálhatod a város leghíresebb jelképét: az eperfát dézsmáló medve szobrát. A Palacio Real, vagyis a Királyi Palota a legnagyobb és minden bizonnyal az egyik legimpozánsabb barokk palota Európában, fényűzően berendezett szobái ámulatba ejtőek, az előtte lévő téren (Plaza de Oriente) pedig az uralkodók, köztük IV. Fülöp lovas szobra tekinthető meg. A város talán legszebb tere a fenséges épületekkel körülvett Plaza de Cibeles, és amikor a Real Madrid focicsapat díjat nyer, a szurkolók a Cibeles-kútnál ünnepelnek. Az impozáns látnivalók sorából nem hiányozhat a neomudéjar stílusban épült Las Ventas bikaviadal-aréna, az egykori városházának otthont adó Plaza de la Villa és a szobrokkal díszített Edificio Metrópolis, amely este varázslatosan kivilágított.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Madrid bővelkedik vallási műemlékekben: az Almudena katedrálist 1993-ban II. János Pál pápa szentelte fel, a San Nicolás de los Servitas a város legrégebbi temploma, és bármilyen meglepő, a Plaza de Espana közelében egy ősi egyiptomi templomra is bukkanhatsz.

Sokszínű kulturális kavalkád

Ha rajongsz a művészetekért, Madrid olyan hihetetlen bőséget kínál, hogy nehéz eldönteni, melyik kulturális célpontot iktasd be a programba. Az ún. „Arany háromszög" magában foglalja a világhírű Prado képtárat, ahol a legnagyobb mesterek - Goya, Zurbarán, Rubens, Tintoretto - műveit tekintheted meg, a Villahermosa palotában lévő Thyssen-Bornemisza Múzeumot, amely több mint 1000 művészeti alkotással büszkélkedhet, és a Zsófia királyné Kulturális Központot, többek között Picasso, Dali és Miró remekműveivel. A Paseo del Prado impozáns épületében lévő Caixa Forum egy 21. századi társadalmi-kulturális központ, és ha kedveled az impresszionistákat, érdemes ellátogatnod a Sorolla Múzeumba, ahol megtekintheted a neves spanyol festő műveit. Különleges csemegének ígérkezik a 18. században alapított Királyi Szőnyeggyár (Real Fábrica de Tapices), itt minden titkot megtudhatsz a kárpitszövés technikájáról.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Life.hu tippje:

Kapd el a legújabb művészeti trendeket Madridban! 2014. február 19-23. között rendezik a Nemzetközi Kortárs Művészeti Vásárt, ahol több mint 30 ország kb. 160 galériája mutatja be festményeit, szobrait, installációit és újmédia-művészeti alkotásait. Bővebb infót ide kattintva találsz.

Hatalmas parkok, álomszép kertek

Ha szívesen romantikáznál a szabadban, vagy beiktatnál egy kis szünetet a fárasztó városnézés után, a lazításhoz rengeteg nagyszerű helyet találhatsz. A Retiro egy népszerű park Madrid központjában, tele gyönyörű szoborral, műemlékkel – köztük a híres Alcalá kapuval -, és az északi bejáratához közel egy mesterséges tó is található. A Casa de Campo Európa egyik legnagyobb nyilvános parkja, amelynek fő látnivalója a vidámpark és az állatkert. A 8 hektáros Királyi Botanikus Kert mintegy 30.000 növénnyel és 1500 fával büszkélkedhet, s bár a Capricho kevésbé ismert a turisták körében, mivel nem a centrumban található, ennek ellenére megér egy látogatást, hiszen Madrid legromantikusabb parkja. A klasszicista stílusú kerteket I. János Károly spanyol király nyitotta meg a nagyközönség számára 1978-ban, és Sabatini tiszteletére nevezte el, aki kedvenc építésze volt.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A Teleféricóról egy új perspektíva tárul eléd: madártávlatból szemlélheted a város híres nevezetességeit. A libegő áprilistól szeptemberig naponta közlekedik, de a többi hónapban csak hétvégén.

Gasztro- és shoppingparadicsom

Az ínyencek számára valóságos kánaán a modern nagyváros, és minden kapható, mi szem-szájnak ingere. A Madrid szívében lévő San Miguel piac kiválóan ötvözi a gasztronómiát és a szórakozást, és itt megtapasztalhatod a spanyol tapas-kultúrát. Töltsd meg a kosarad friss tenger gyümölcseivel a San Anton piacon, omlós reggeli sütiért irány az Antigua pastelería del Pozo, míg a hagyományos spanyol corderót (sült bárányt) a világ legrégebbi éttermében, a Botínban kóstolhatod meg. Itt a legenda szerint Goya mosogatott, mielőtt sikeres festővé vált. A spanyol főváros a végtelen vásárlási lehetőségek hazája: ha szeretnéd bővíteni tavaszi kollekciódat, a Salamanca környéke tele van luxusüzletekkel, Chueca egy bohém kerület, ahol extravagáns holmikkal lepheted meg magad, a Puerta del Sol - Preciados - Gran Vía zónában pedig számos ismert divatmárkára bukkanhatsz.

Forrás: Thinkstock

A Life-hu tippje:

Vasárnap reggel nem szabad kihagynod az El Rasto bolhapiacot, amelynek „utcái" megannyi kincset rejtenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.