Ilyen színes a világ - a legszebb nemzeti parkok

Forrás: Thinkstock -
Dél-Afrika Costa Rica Ausztrália nemzeti park kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Havas hegycsúcsok, monumentális sziklák, zöldellő szavannák, festői naplementék - ha szeretnéd felfedezni az anyatermészet érintetlen csodáit, térj le a kitaposott ösvényről, hogy részesévé válhass életed egyik legcsodálatosabb kalandjának - a Life.hu most a világ legizgalmasabb nemzeti parkjaiból csemegézett! 

Ahol a majmok a szupersztárok: Manuel Antonio Nemzeti Park, Costa Rica

Annak ellenére, hogy a Csendes-óceán partján található Manuel Antonio Costa Rica egyik legkisebb nemzeti parkja, káprázatos látnivalóinak köszönhetően a legnépszerűbb is. A San Josétól 192 km-re található természetvédelmi területet buja trópusi erdők, korallzátonyok, sziklás öblök, mangrove erdők és fehér homokos strandok teszik a világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémájává. Az 1972-ben alapított nemzeti park ad otthont közel 200 madárfajnak és több mint 100 emlősfajnak, többek között a zöld és fekete leguánoknak, az arany agutiknak és a veszélyeztetett titimajmoknak. A 12 kis szigetet magában foglaló natúrpark egyedülálló fúziója a békés természetnek és az aktív életmódnak: gyönyörű strandjai a búvárkodás szerelmeseinek nyújtanak felülmúlhatatlan élményt, a túrázni vágyók pedig 3 nagyobb útvonalon fedezhetik fel maguknak a sokszínű tájat és a kultúrát.
Bővebb infó: www.manuelantoniopark.com

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Fakultatív program keretében bepillantást nyerhetsz a kávé- és citrusgazdaságok életébe, ellátogathatsz egy fűszerfarmra, és a nap végén elfogyaszthatsz egy tipikus tico – ahogyan a helyiek önmagukat nevezik - ebédet.

A csodálatos kontrasztok földje: Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália

Az Ausztrália északi részén található világörökségi helyszín több mint ötvenezer éve folyamatosan lakott, barlangrajzok, sziklafaragványok és régészeti lelőhelyek őrzik a múlt dicső emlékeit. Bár az élet megváltozott az elmúlt évtizedekben, a hagyományok erősek maradtak, és Kakadu lakosai még mindig sok időt töltenek a természetben – halásznak, vadásznak, földet művelnek -, ahogyan őseik is tették. A közel 20.000 négyzetkilométeren elterülő terület ártéri síkságai több száz madárfaj, halak, rovarok és hüllők – köztük a sósvízi krokodil – lakóhelye, és az ide látogatók mintegy 2000 különböző típusú növényt ismerhetnek meg. Kakadu tájképe rendkívül változatos, északi része egészen a tengerig húzódik, a keleti szélén lévő homokkő sziklák akár a 300 méteres magasságot is elérhetik, és bármerre jár az utazó, gyönyörködhet az erdős szavannák szépségében: ezek teszik ki a park közel 80%-át.
Bővebb infó: www.parksaustralia.gov.au/kakadu

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A közeli látnivalókra is érdemes időt szánni, mint pl. az Injalak Művészeti Központ a szomszédos Arnhem-földön, és felejthetetlen élmény mocsárjáróval bejárni a Mary River Nemzeti Parkot.

Monumentális és gyönyörű: Grand Canyon Nemzeti Park, Egyesült Államok

A világ egyik leglátványosabb geológiai képződménye az Észak-Arizonában húzódó 446 km hosszú, néhol 29 km szélességű és 1600 méter mély völgyszurdok, amelynek fantasztikus színekben pompázó kőzetei a természet évmilliós eróziójának köszönhetően képződtek. Az évszaktól függően érdemes megtapasztalni azt a semmihez sem fogható élményt, amit a „Nagy szurdokban" tett túrázás, lovaglás vagy a Colorado folyón való vadvízi evezés nyújthat. Az UNESCO által 1979-ben világörökségi helyszínné nyilvánított, közel félmillió hektáros nemzeti park leglátogatottabb része a kanyon déli pereme, amely a fantasztikus kilátópontok mellett széles skáláját kínálja múzeumoknak és információs központoknak, míg az északi perem az igazi amerikai vadnyugat, csodálatos állat- és növényvilággal.
Bővebb infó: www.nps.gov/grca

Forrás: Thinkstock

A vadon háborítatlan szépsége: Kruger Nemzeti Park, Dél-Afrika

Dél-Afrika történelmi városai és gazdag kulturális öröksége miatt az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a világon, és csodálatos természetvédelmi területei örök nyomot hagynak az emlékezetben. A varázslatos afrikai élővilág nagyságát nehéz lenne szavakkal leírni: az érintetlen környezet, a napnyugtakor vörös színben pompázó táj és az egzotikus vadon élő állatok miatt a Kruger Nemzeti Park vitathatatlanul a világ legizgalmasabb szafari-helyszíne. A közel kétmillió hektáros vadonban több nagytestű emlősfaj él (beleértve a „Nagy Ötöst" – elefánt, oroszlán, leopárd, orrszarvú és kafferbivaly), mint bármely más afrikai rezervátumban, emellett 517 madár- és 1800 növényfaj fordul itt elő. Az idelátogatók különböző típusú szafari-csomagok közül választhatnak, az afrikai táj drámai arcát pedig hőlégballonról, helikopterről vagy lóháton is megismerhetik.
Bővebb infó: www.krugerpark.co.za

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A nap végén az izgalmak levezetése sem maradhat el. Lazíts és élvezd a kényeztető iszappakolást, a lávaköves masszázst vagy az energetizáló reiki-kezelést a gyarmati idők luxusát idéző szafari Lodge-ban.

Völgyek, folyók, behavazott fenyvesek: Nemzeti Park, Svájc

Bár a gyönyörű alpesi ország tarsolyában csupán egyetlen nemzeti park van, minősége és egyedisége felülmúlhatatlan. A Graubünden kantonban lévő 172 négyzetkilométernyi terület az egyik legjobban védett természeti környezet Európában, amely változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad – a földön jávorszarvas, zerge, mormota és kőszáli kecske, és sasok, szakállas keselyűk a levegőben. A nemzeti park ritkaságnak számító, védett növényeket is rejt - különösen figyelemreméltó a havasi gyopár, amely ikonikus szimbóluma az érintetlen természeti szépségnek. A kristálytiszta hegyi levegőn garantáltan feltöltődsz, a 21 végigjárható útvonalon fantasztikus panoráma tárul eléd, és a kirándulás csúcspontjaként eljuthatsz a több mint 2500 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Macun fennsíkhoz. A festői Zernez a nemzeti park kapuja, egyúttal információs központ, ahol állandó kiállításként megtekinthető Svájc legnagyobb természetvédelmi területének története.

Bővebb infó: www.nationalpark.ch

Forrás: Thinkstock

Ismerd meg a Bükki Nemzeti Parkot!

Hazánk bővelkedik tájvédelmi körzetekben és természetvédelmi területekben, amelyek közül kiemelkedő szépségű az Északi-középhegységben fekvő Bükki Nemzeti Park. A csaknem a teljes Bükk hegységet felölelő több mint 42 ezer hektáros terület rendkívül gazdag földtani örökségben, kultúrtörténeti értékekben, valamint egyedülálló növény- és állatvilággal büszkélkedhet. A csodálatos táj minden évszakban ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt, és változatos programokat kínál túrázóknak, kultúrakedvelőknek egyaránt. A nemzeti park legfontosabb látnivalói közé tartoznak a Szomolyai-kaptárkövek, az Ipolytarnóci-ősmaradványok, a lillafüredi Szent István- és Anna-barlang, illetve a világörökségilListán szereplő palóc falu, Hollókő. A népszerű kirándulóhelyek közül kihagyhatatlan a Szalajka-völgy a Fátyol-vízeséssel, a Bükk-fennsík legszebb részén fekvő Jávorkút, az Erdőtelki Arborétum és a pincesorokkal tarkított Noszvaj. A tanösvényekről, továbbá a bemutató- és kiállítóhelyekről még többinfót itt találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.