Őszi ízek nyomában – gasztrofesztiválok országszerte

Forrás: Thinkstock -
sörfesztivál fesztivál gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor vége a nyárnak, ösztönösen is a gazdag, ízes, őszi ételek felé fordulunk. A piaci pultok ilyenkor még roskadoznak a válogatott hazai zöldségektől és gyümölcsöktől, de a hűvös időben a húsfélék is vonzóbbakká válnak, mint a nyári melegben. Az ősz beköszöntével egymást érik a gasztrofesztiválok az ország minden szegéletében. Megmutatjuk a hónap négy kedvencét. 

A sörivók kedvéért Budapesten

Aki nem a bort, hanem inkább a sört részesíti előnyben, annak sem kell unatkoznia: Budapesten június után szeptember 20-án és 21-én rendezik meg újra az exkluzív, kézműves sörök fesztiválját, a Főzdefesztet. Az új helyszín az Andrássy út Nagymező utcától a Bajcsyig tartó szakasza, a sörök között pedig olyan különleges finomságokkal találkozhatsz majd, mint a saison névre hallgató, újjáélesztett francia aratósör, az amerikai sörök és az India Pale Ale. Természetesen nincs fesztivál verseny nélkül, így kiderül, melyik Magyarország idei kedvenc kézműves söre, és melyik lett az év sörfőzdéje. Az ételek színvonala miatt sem kell aggódnod, a Street Food Show legjobbjai vonulnak fel specialitásaikkal. Lesz itt lángos, fánk, currywurst Berlinből, sütemény, főzelék, vagyis minden, mi szemnek-szájnak ingere.

Life.hu tipp

Ha finom és egészséges ételre vágysz a jó sör mellé, feltétlenül kóstold meg a kakukkfüves murokfőzeléket!

A Life.hu extra tippje

Pihenj meg Budapest szívében! Central Hotel 21 Budapest - 7350 forint/fő/éjtől
Forrás: Thinkstock

Ízesen, paprikával – Kalocsán

A hagyományos magyar ételek elképzelhetetlenek az ízes fűszerpaprika nélkül. Kalocsa, a magyar „paprikaélet" egyik központja szeptember 19. és 21. között várja a magyaros ízek rajongóit. Pénteken máris látványos és tanulságos gasztro-show keretében mutatják be a paprika felhasználásának sokszínűségét és szakszerű módozatait. Szombaton kerül sor a paprikás ételek főzőversenyére és a szürkemarha pörköltfőző versenyre. Az ízes fogásokat a kóstolás után a bor- és pálinkautca nemes italaival öblítheted le. Természetesen a gyerekek sem maradnak programok nélkül, várja őket az Alma együttes, a vidámpark, a zsonglőrbemutató, a népi játszótér, és még sok más érdekesség, miközben a felnőttek a koncerteken és a folklórprogramokon, valamint este az utcabálon kapcsolhatnak ki.

Life.hu tipp

A sportosabbak szombat reggel kilenckor a paprikafutáson, tízkor pedig a paprikakerekezésen dolgozhatják le az összekóstolgatott kalóriákat.

A Life.hu extra tippje

Pihenj a szekszárdi dombvidék ölelésében, az egykori Zichy birtokon! 15 hektáros érintetlen természetes környezetben fekszik a pihenést és aktív kikapcsolódást kínáló Zichy Park Hotel.
Forrás: http://kalocsaipaprikafesztival.hu

Mézességek Kaposváron

A Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend rendezvényén szeptember 19-én és 20-án a mézlovagrendek felvonulásával, illetve a méz és egyéb méhészeti termékek szakvásárával várják a látogatókat. A mézeskalácsok, viaszgyertyák, propoliszos készítmények és egyéb, gyógyhatású méhészeti termékek vására és a mézkóstolók mellett a szórakozni vágyók a zenés, táncos rendezvényeken és a finom falatokat mérő sátraknál érezhetik jól magukat. Az egészségtudatos látogatók a Kaposi Mór Oktató Kórház életmódtanácsadásán vehetnek részt, a kisebbek pedig kézműves játszóházban ismerkedhetnek meg a viaszgyertyaöntés, az agyagozás vagy a gyöngyfűzés rejtelmeivel. A fesztivál idején, szombaton zajlik a Zselici Méhész Regionális Konferencia is, amely inkább a méhészetben elmélyültek érdeklődésére tarthat számot.

Life.hu tipp

Ha az evés-ivás mellett szeretnél jót is tenni, akkor vegyél részt a fesztivál keretében, szeptember 19-én 13 és 16 óra között lezajló önkéntes véradáson a Kapos Hotelben.

Forrás: Thinkstock

Hadházi káposztás napok

Szeptember utolsó hétvégéjén, 26-28. között számtalan káposztás ínyencséget kóstolhatsz Hajdúhadházon. A háromnapos rendezvénysorozat feleleveníti a település káposztatermesztéssel kapcsolatos hagyományait, hogy a fiatalabb generációk is megismerhessék ezeket az értékeket. Lesz itt minden, ami szem-szájnak ingere: mennyei káposztás ételek, főzőverseny, vásári forgatag és mulatozás.

Life.hu tipp

A rendezvényen szeptember 28-án, vasárnap fellép többek között Charlie és Dér Heni is. Ha arra jársz, ne hagyd ki a koncerteket!

Forrás: http://www.hajduhadhaz.hu
Nézz szembe a félelmeiddel! Szédítő túraútvonalak adrenalinfüggőknekhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140911-szedito-turautvonalak-adrenalinfuggoknek-kina-papua-uj-guinea-dzsungeltura.htmlA kirándulás kellemes szabadidős tevékenység, és nem jár különösebb veszélyekkel. Ám számos olyan hely akad a Földön, amelyek láttán még a legkalandvágyóbb utazók is megtorpannak egy pillanatra, mielőtt nekivágnának a felfedezésének. Bár a következő útvonalak sokak szemében igencsak extrémnek tűnhetnek, ha teljesíted a kihívást jelentő túrát, a jutalmad nem csupán a természet felett aratott győzelem semmihez nem fogható örömérzete, hanem önmagad korlátainak átlépése is.Utazás--A szüret ízeire hangolva: bortúrázz itthon!http://www.life.hu/lifeutazas/20140908-bortura-itthon-balaton-felvidek-baranya-megye-bukk-es-ferto-to.htmlLecsengett a nyaralási szezon, visszatértek a szürke hétköznapok, ám a szőlősökben ilyenkor indul be az élet, és az érett fürtök jelzik a szüret közeledtét. Mi is lehetne kellemesebb időtöltés ősszel, mint bejárni a festői szőlőültetvényekkel tarkított útvonalakat és gyönyörködni az ezerarcú természetben? A Life.hu most hazánk leghangulatosabb borvidékeire kalauzol el, ahol mindig számíthatsz egy pohár jófajta nedűre.UtazásThinkstockLélekterápia Szabó Zsófival a fjordok országábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20140905-szabo-zsofi-norvegiaba-utazott-errol-beszamolt-a-life-hu-nak.htmlSzabó Zsófi idén nyáron egzotikus tengerpartok helyett a lélegzetelállítóan szép, ám szeszélyes időjárásáról ismert Norvégiába utazott. A színésznő a Life.hu-nak mutatta be kalandozásai kedvenc helyszíneit. Zsófi élményeit hallgatva megjött a kedvünk Európa leglátványosabb országához!UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.