Costa Rica: a színek, az ízek és a boldogság országa

vulkán egzotikus nyaralás Costa Rica nemzeti park Manuel Antonio Nemzeti Park nászút körutazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha az ember Costa Ricán jár, szinte megáll az idő. Ebben az országban nincs nagy jelentősége sem a napoknak, sem az óráknak, a sietség és a stressz fogalmát pedig nem ismerik az itteniek. Costa Ricát gyakran nevezik a világ legboldogabb országának, nem véletlenül: az itt eltöltött két hetem alatt tényleg mindenki olyan kedves, barátságos és boldog volt, amihez foghatót még soha, sehol nem tapasztaltam.

Gisele Bündchen minden évben heteket tölt Costa Ricán a családjával, Miley Cyrus itt tud igazán ellazulni, Dobrády Ákos ezen a helyen kérte meg Iszak Eszti kezét, az egykori TNT másik tagja, Inti pedig pár éve itt telepedett le. Hogy mi ennyire vonzó Costa Ricában? Ha az ember egyszer eljut idáig, biztos, hogy végérvényesen beleszeret az országba, méghozzá a varázslat miatt: az itteni élővilág nem fogható semmihez, a színek játéka a természetben egyszerűen lenyűgöző. Ha Costa Rica szerepel a bakancslistádon, jól teszed, ha alaposan bejárod az országot, mert annyi a látnivaló, hogy két hét nem is nagyon elég hozzá. Nekem egyelőre ennyi jutott ebben a csodálatos országban.

San Joséra bőven elég egy nap

A száraz évszak decembertől áprilisig tart Costa Ricán, de ne lepjen meg, hogy ilyenkor is mindennaposak a futó záporok, trópusi esők. Budapestről nagyjából egy teljes nap a repülőút több átszállással, de megéri! Az első állomás mindenképpen San José, a főváros, ahol nem érdemes egy napnál többet eltöltened. Nézelődni, ráhangolódni a Costa Rica-i életritmusra itt is lehet, de ez még közel sem az a hely, ami miatt beleszeretsz majd az országba. Ha San Joséban jársz, sétáld be a várost, és kóstolj frissen pörkölt kávét. Ez ugyanis az ország egyik fő exportcikke, és nem is ok nélkül: tényleg isteni, zamatos a kávé.

Gallo pinto és sok-sok egzotikus gyümölcs Forrás: Menyes Barbara/Life.hu

Life.hu tipp

Ha szívesen hoznál haza is a remek kávéból, válaszd a Britt prémium kategóriás termékeit: egy csomag kétezer forint körül van, de a belőle készült nedű minden cseppjéért megéri. Kóstold meg az ország nemzeti eledelét, a gallo pintót is: ez egy fekete babból és sült rizsből készült fogás, amelyet általában reggelire fogyasztanak.

Irány a Karib-térség!

Costa Rica nagyon szerencsés ország, mert a keleti oldalán a Karib-tenger, nyugati oldalán a Csendes-óceán húzódik, és érdemes is mindkét részt bejárni. Ha olyan helyre vágysz, ahol álomszép a partszakasz, csodásak az ételek, szívesen megtanulnál szörfözni, és szereted a pezsgő éjszakai életet, akkor választ Puerto Viejót. Az ország délkeleti részén található városka a szörfösök és a búvárok paradicsoma, de a strandoláson kívül számtalan programra van még lehetőség.

Forrás: Menyes Barbara/Life.hu

A panamai határ nagyon közel van, szervezett túrákat is indítanak oda. A Foundation Jaguar Rescue Centerben sérült állatokat gyógyítanak önkéntesek a világ minden tájáról. Egy jelképes összegért itt simogathatsz majmokat, és láthatsz olyan élőlényeket, amiket még a természetfilmekben is csak ritkán. A környéken van még egy csokoládékészítő farm is, így ha arra visz az utad, ne hagyd ki azt a programot sem. Jó, ha tudod, hogy itt nem kell a közlekedésen sokat agyalni: kölcsönözz biciklit, és járd be azzal a legjobb helyeket.

A nyílhegybéka Costa Rica egyik nemzeti állata Forrás: Menyes Barbara/Life.hu

Ha pedig igazán finom ételekre vágysz, itt kóstolhatsz belőlük bőven. A Malbec Restaurant a dzsungel közepén található, alig van benne 5-6 asztal, így jó, ha előre foglalsz helyet. Egy argentin pár vezeti az éttermet, az ízek pedig fantasztikusak, és itt a steak tényleg argentin marhából készül. Ha pedig finom koktélokra és egy feledhetetlen desszertre vágysz, akkor irány a KOKI Beach Restaurant & Bar, ahol kérd csak a Banana in the box nevű édességet. Az íze leírhatatlan, és csak egy baj van vele: utána örökké a receptjét keresed majd. Ha pedig szerencséd van, vacsora közben a plafonon megpillanthatsz egy lajhárt – ők ugyanis néha betévednek egy-egy étterembe.

Forrás: Menyes Barbara/Life.hu

Life.hu tipp

A közlekedés Costa Ricán egyhén szólva is kaotikus. Az utak nagyon rossz minőségűek, így ha nem bírod a zötykölődést, érdemes feltankolnod hányinger elleni gyógyszerekkel. Bérelhetsz kocsit, de jó, ha tudod, hogy Costa Ricán nem túlzottan nagy a közbiztonság, és eltévedni sem nehéz: az országban többször ugyanolyan nevű városokba botlik az ember. Választhatod a tömegközlekedést is, ami ugyan nagyon olcsó (mindössze pár dollár egy buszjegy), de nagyon szervezetlen: mi a fővárosból a Puerto Viejóba több mint nyolc óra alatt jutottunk el, pedig nem utaztunk többet, mint 200 km. A legjobban akkor jársz, ha a szálloda segítségét kéred, és helyi, bérelt kisbusszal utazol egy kisebb csoporttal.

Túrázz a vulkán lábainál!

Néhány napra megéri mellőzni a strandolást, és még jobban megismerni az ország élővilágát. Járd be az Arenal vulkán környékét: a még aktív tűzhányó lábánál fekszik a környék központja, La Fortuna. A bájos kisvárost igen hamar felfedezheted, és itt lehetőséged van arra is, hogy túrákat szervezz magadnak. Az utcákon számtalan iroda kínál jobbnál jobb programokat: alkudni ér, és érdemes is.

Forrás: Thinkstock

Kirándulj a festői szépségű Arenal Volcano Nemzeti Parkban, ahol megismerheted Costa Rica leghíresebb növényeit.

Egy megterhelőbb út vár rád, ha a vízesések felé vágyakozol, ám megéri: a látvány, az oxigéndús levegő és a dzsungel egyszerűen lenyűgöző.

A mai napig aktív vulkán közelében számtalan meleg vizű forrás található (Arenal Hot Springs), így nagy élmény lesz az is, ha csobbansz egyet az egyik ilyen forrásban, akár éjszaka is.

Forrás: Thinkstock

Érdemes még ellátogatni a nicaraguai határon folyó Negro folyóhoz! Ide egy másfél órás buszozással juthatsz el, útközben pedig áthaladsz az Iguana Bridge-en, ahol többszáz leguán él a fákon. Az itt lévő étteremben megpihenhetsz, és meglesheted az állatokat is – hatalmas élmény lesz! A folyóhoz érve kisebb turistahajókkal csoroghatsz le a Cano Negrón, miközben megismerheted Costa Rica állatvilágát. Láthatod a majmokat, a kajmánokat, teknősöket és a színesebbnél színesebb madarakat.

Forrás: Menyes Barbara/Life.hu

Life.hu tipp

La Fortuna közelében található a Baldi élményfürdő 25 gyógyvizes medencével, amiket a vulkán melege táplál. Ne egy egyszerű wellnessfürdőt képzelj el: a medencék alakja, kialakítása, a szaunák, a gőzkabinok olyanok, amilyet nem sok helyen láthatsz a világon. A Baldiba egy napijegy ötezer forint körül van, de minden fillér megéri!

Csendes-óceáni partvidék: ahol tényleg ámulatba esel

Costa Rica nyugati oldalán a Csendes-óceán húzódik - ez a környék is megér egy misét. Ha vízimádó vagy, szeretsz strandolni, úszni, és élvezni a csendet, itt bármikor megteheted: rengeteg az olyan partszakasz, ahol akár több kilométert is sétálhatsz, mire egyáltalán emberekkel találkozol. Quepostól húsz kilométerre található a Matapalo strand, ami cseppet sem mondható turistalátványosságnak. Itt nincsenek kiépített sétányok és napágyak, csak a strandoló és a mangó-, kókusz-, pálmafák és az óceán. Ha néha-néha arra jár valaki friss kókuszt árulva, bátran kóstold meg: pár forintért megízlelheted a friss és hihetetlenül egészséges kókusztejet.

Forrás: Facebook/Physis Caribbean Bed & Breakfast

A Manuel Antonio Nemzeti Park innen 34 kilométerre található, és a világ legszebbjei között szerepel. Közel 134 madárfaj és több mint százféle emlős él itt, és persze a növényzet is lenyűgöző. A nemzeti park hófehér homokos tengerpartjai is képeslapra illőek. Innen akár helyi busszal is megközelítheted a környék egyik nagyvárosát, Quepost, ahol az eszem-iszom mellett érdemes megízlelned a helyi szivarokat.

Forrás: Thinkstock

Ha nincs kedved szállodában megszállni, csöndre, nyugalomra és színtiszta kikapcsolódásra vágysz, a La Palapa Eco Lodge Resort Portalón a tökéletes szálláshely. Quepos és a nemzeti park is alig fél óra utazásra van innen, a Matapalo part pedig biciklivel mindössze tíz perc. Ez nem egy szálloda: itt álomszép bungalókban pihenhetsz meg a dzsungel kellős közepén. Az árak abszolút barátiak, a virágok és a gyümölcsfák mesés látványt nyújtanak, éjszaka pedig hallgathatod a természet koncertjét. A helyet egy portugál házaspár vezeti, így a konyhában keverednek a portugál és Costa Rica-i ízek.

Forrás: La Palapa Eco Lodge Resort

A strand felé menet belebotlasz majd a Restaurante Lagosta Feliz étterembe, ahol minden hajnalban frissen fogják a rákot, homárt és a tenger gyümölcseit. Ez a hely távol áll a csilivili bároktól, de olyan isteni tengeri ételeket kóstolhatsz baráti áron, hogy ide megéri visszatérni.

Forrás: Facebook/Physis Caribbean Bed & Breakfast

A szerző tippjei

Ha eltekintesz attól, hogy Costa Rica nem tartozik a gazdag országok közé, az utak minősége rémes, sok a kóbor kutya, a kerítéseken nem ritka a szögesdrót, és a szemétszállítás nem az erősségük, akkor imádni fogod a vakációt, a természet ugyanis az égvilágon mindenért kárpótol. Sosem felejtem el azt a millió színt, amivel a Costa Rica-i természet elkápráztatott. Az embereket pedig két héten át csodáltam: nyugodtak, mindenre ráérnek, három nap után pedig nem volt nehéz magam mögött hagyni a stresszt, és Pura Vida élni – számukra ez az élet élvezetét jelenti. A legnagyobb élmény az Arenal vulkán melegvizes forrásai, a csendes óceáni partok és a természet éjszakai élete volt. Vágyom arra, hogy még visszatérjek - akkor biztosan nem hagynám ki Tortugero bejárását: ez az a hely, ahol többek között azt is meglesheted, hogyan rakják az óriásteknősök homokba a tojásaikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.