Dubaj nem csak a luxus és a felhőkarcolók városa

Forrás: Polesz Ábel -
utazás Dubaj felhőkarcoló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dubaj neve összefügg a gazdagsággal, a világ legkülönlegesebb felhőkarcolóival, a luxusautókkal és a fehér homokos tengerparttal. Aki még nem járt itt, azt gondolhatja, hogy a városban csak az elmúlt 15 év építészeti remekeivel találkozhat, és ez lehet, hogy nem tűnik túl izgalmasnak az európai városképhez szokott utazónak. Eláruljuk, Dubajnak van egy másik arca is, amely máig megőrizte az arab világ kultúráját.

A hatalmas kiterjedésű város 45 km hosszan nyúlik el a tengerparttal párhuzamosan, egyik erőssége a fehér homokos tengerpart. Teljesen szürreális látvány, hogy a modern felhőkarcolók tövében az arab világ státusszimbóluma és egykori közlekedési eszköze, tevék várják a két púp között zötykölődni vágyó turistákat, akik ki nem hagynák a "tevekört".

Forrás: Polesz Ábel

A Life.hu extra tippje

Fedezd fel Dubaj csodálatos világát elérhető áron! Dubaj - Hotel Al Bustan - 135.900 forint / fő / 7 éjtől

Csak pár luxusszálloda rendelkezik saját stranddal, a tengerpart többi része hatalmas szabadstrandként üzemel: se egy büfé, se egy illemhelyiség, csak pár öltözőkabin található itt, azok sincsenek mindig nyitva. A hosszú tengerparton, középtájon egy kis oázisként üzemel a Jumeira Beach Park nevű fizetős fürdőhely, amely az öltözők ellenére sem ad hozzá sokat a strandolás élményéhez, mindössze annyit, hogy egy zöldellő, hangulatos parkból jutunk le a tengerhez, igaz, a parkban már tilos fürdőruhában sétálni. Idővel rájött a város uralkodója, hogy a turista másképpen képzeli el a tengerparti nyaralást, így idén, október közepén átadták a Jumeirah Corniche névre keresztelt vízparti sétány első részét. Itt már büfék, öltözők, mosdók, napernyők és nyugágyak szolgálják a nyaralni vágyók kényelmét.

Forrás: Polesz Ábel

Jelenleg a part többi része is átalakítás alatt áll, ezért több kilométer hosszan le van zárva. Érdemes figyelni arra, hogy a városnak azon részén foglalj szállást, ahol a közelben, és nem 20 km-re található az első fürdőhely.

Ha délelőtt kistrandoltad magad, délután jöhet valamelyik városrész felfedezése, ám a nagy távolságok miatt ezt egyenként ajánljuk. A modern felhőkarcolókra vagy pedig a tradicionális, arab kultúrát őrző negyedekre érdemes időt szánni. Ezeket a földfelszín felett járó, a világ leghosszabb automata metrója köti össze, amelyben - számunkra szokatlan módon - női és VIP kocsi is található.

Forrás: Polesz Ábel

A metróval mindenhová eljuthatsz a városban, és kihagyhatatlan élményt jelent, ahogy a felhőkarcolók között kanyarog. A metrómegállótól viszont érdemes taxival továbbutazni, általában 10-15 dirhamért ( 700-1000 forint) juthatsz el a pontos célig. Képzeletbeli metrónkról most a Creek nevű megállónál szállunk le, a történelmi városrészben.

Forrás: Polesz Ábel

Dubaj óvárosát a Creek nevű tengernyúlvány, más néven a Dubaj-öböl uralja és szeli is ketté, amelyet évek óta szeretnének az UNESCO Világörökség részévé nyilváníttatni, annyira megőrizte az olaj felfedezése előtti állapotokat. Egyik partján a Deira, míg a másikon a Bur Dubai nevű városrész fekszik, a vízen pedig részese lehetsz a város színes kereskedelmi forgatagának. A két part legfontosabb csomópontjai között a hatvanas évek óta az Abra névre hallgató lélekvesztők, azaz motoros tutajok közlekednek, ezeken az út 1 dirhamba, azaz körübelül 70 forintba kerül. Felülni rájuk kész időutazás: egy pillanat alatt elfelejted, hogy a világ egyik leggazdagabb városában jársz. Ezzel utazni sokkal élvezetesebb, mint ha a Creeken közlekedő turistahajók bármelyikével tennél egy kört. A deirai oldalra átérve a látogatók és a helyiek által is igen kedvelt Souk, azaz az arany- és ezüstpiac a legvonzóbb látnivaló, illetve a hagyományos fűszerpiac.

Bár ez jelenleg Dubaj legszegényebb negyede, itt lakik a legtöbb bevándorló, mégis hangulatos az utcák színes forgataga. Nagy a nyüzsgés még éjfél körül is, egymást érik az éttermek, amelyekben baráti áron étkezhetsz. A Creek déli partján, a Bur Dubai negyedben, az Abra megállójánál belebotlasz majd egy indiai textilpiacba, amely hamisítatlan bazári hangulatot áraszt. Ezen a környéken, a Local House nevű étteremben igazi teveshake-et és a különleges csemegének számító teveburgert kóstolhatsz, igaz, ennek az íze nem tér el különösebben a marhaburgerétől. Az étterem mögött bújik meg a történelmi városrész, az Al Bastakiya, amely egy teljesen eredeti formájában helyreállított óváros, szűk utcácskákkal, széltornyokkal, kevés ablakkal és tipikus belső udvarokkal.

Forrás: Polesz Ábel

Itt rácsodálkozhatsz a különleges széltornyokra, amelyekkel egykor a forróságtól védték a lakóházakat. Ha még több történelemre vágysz, gyalog is elsétálhatsz a Dubai múzeumba, ami bemutatja a város hatvanas éveinek még az olaj előtti nomád életét. Az emírség beduin örökségét a Heritage and Divin Village nevű skanzenszerű múzeumfaluban még tovább ízlelgetheted.

A történelmi környékek után indulj el felfedezni a felhőkarcolók világát, amely a Dubajt bemutató kisfilmek fő motívuma, de valójában ezek a rendkívüli építmények csak két negyedre jellemzőek. A legismertebbek a várost átszelő, 6 sávos Sheikh Zayed út mentén állnak, ahol a metró is közlekedik. Itt van a város első felhőkarcolója, a World Trade Center, amit rögtön az olajkitermelés elkezdése után építettek 1970-ben. Érdemes sétálgatni a hatalmas épületek között, hiszen mind más és más, nincs két egyforma.

Forrás: Polesz Ábel

A tornyok funkciója változatos, egyikben luxusapartmanok, a másikban irodák foglalnak helyet. Itt található a világ két legmagasabb szállodája is. Extrábbnál extrább bejáratok vezetnek be a luxus kivitelezésű épületekbe, amelyek aljában gyakran éttermek, üzletek bújnak meg. Dubaj egyik jelképe, az Emirates Towers ikertornyok alja is luxusbevásárlóközpontot rejt a legnagyobb világmárkákkal. Innen nincs messze a Four Points by Sheraton Hotel, amelynek a tetején lévő nyilvános bárból pompás kilátás nyílik az egész városra, ami esténként végeláthatatlan fényárban úszik.

Forrás: Polesz Ábel

Dubaj egyik legfőbb látnivalója a Burj Khalifa-torony, ami 828 méterével a világ jelenlegi legmagasabb épülete.

Forrás: Polesz Ábel

Ha metróval érkezel, a megállóból egy 950 méter hosszú "csövön" át juthatsz be a világ legnagyobb alapterületű plázájába, a Dubai Mallba.

Forrás: Polesz Ábel

Innen kell felmenni a torony 124. emeletén található kilátóba, ahová a 36 km/órás sebességű lift röpke 1 perc alatt repít fel. Nemrég a 148. emeleten is nyitottak egy teraszt, igaz, ide jóval drágábban válthatsz jegyet. Érdemes interneten előre foglalni belépőt, mivel a helyszínen négyszer drágábban tudod megvenni. A legjobb, ha naplementekor tervezed a magaslati városnézést, akkor egyszerre láthatod Dubaj nappali és esti arcát! Fent, 452 méter magasból lélegzetelállító látvány tárul eléd, még az európai szemmel hatalmas felhőkarcolók is kicsinek tűnnek. Fentről még rácsodálkozhatsz a Perzsa-öbölbe tervezett óriási, mesterséges szigetekre is, amelyek nagy része még építés alatt áll. Pont úgy, mint ahogy az egész város.

Forrás: Polesz Ábel

A torony tövében újabb csoda vár rád. Itt található a világ legnagyobb szökőkútja, ahol esténként félóránként zenés vízishow szórakoztatja a látogatókat. Ha ez még nem elég, akkor kis hajóval körbe is hajózhatsz a szökőkútban.

Forrás: Polesz Ábel

Ugyanitt a Dubai Mall bevásárlóközpont 1200 üzlete évente több mint 65 millió látogatót vonz. Itt a világ összes luxusmárkája képviselteti magát. Nem csak a turisták, a helyi előkelőség is szívesen korzózik késő estig az exkluzív környezetben. A főbejárat előtt méregdrága sportautókból szállnak ki a gazdag helyiek, és ha szerencséd van, még a dubaji rendőrség valamelyik szuper luxusautóját is megpillanthatod.

Forrás: Polesz Ábel

Egy másik óriási bevásárlóközpontban, a Mall of the Emiratesben 22.500 nm-es alapterületen gondoltak azokra a helyiekre, akik unják már az állandó meleget. Egy komplett fedett, 400 méter hosszú sípályát építettek, sífelvonókkal, szánkópályákkal, pingvinekkel és mínusz 4 Celsius-fok átlaghőmérséklettel.

Forrás: Polesz Ábel

Dubaj gazdagságának egyik szimbóluma az űrből is tökéletesen kirajzolódó mesterséges, pálmafát formázó sziget, a Pálma-sziget. Látványosságát, az Atlantis Hotelt a földnyelven végighaladó egysínű, magasított pályás vonattal érheted el, amelyből jól rálátsz a pálmaleveleken épített luxusvillákra. Leszállni és közelről megnézni, hogyan élnek a milliomosok, egyelőre nem lehet, mert a megállókat most építik. A sziget legvégén, a Monorail végállomásánál a luxushotel aljában viszont a földi halandó is belekóstolhat a dubaji életérzésbe, a fényűzésbe. Egy kisebb bevásárlóközpontba menekülhetsz be a forróság elől, ahol üditőautomata helyett kisebb-nagyobb, szuvenírnak is tökéletes aranytömböket kiadó automatába dobálhatják pénzüket a turisták. Ezenkívül delfináriummal és csúszdaparkkal is várják a látogatókat.

Forrás: www.atlantisthepalm.com

A Dubai Marinát a pár éve kiadott turistakönyvek még meg sem említik, annyira új. Ez egy mesterséges öböl köré kialakított, luxusfelhőkarcolókból álló negyed. Itt található a világ legmagasabb lakótömbje, amely 3-400 méter, szupermagas épületekből áll. Különleges látnivaló a világ legmagasabb csavart tornya, a Cayan Tower, ami az aljától a tetejéig 90 fokot fordul. Remek galériát találsz itt a szebbnél szebb felhőkarcolókról!

/1411/Dubaj201411251022

Napközben szinte kihalt a városrész, de amint lemegy a nap, megtelik élettel. A szökőkútban gyerekek pancsolnak és előkerülnek a kutyák is. A mesterséges öbölben menetrend szerinti hajójárat közlekedik a két part között, amely szélén luxusyachtok ringatóznak. Innen többféle hajókirándulásra indulhatsz, például a város szimbólumát, a vitorla alakú Burj al Arab nevű luxusszállót csodálhatod meg a tenger felől.

Forrás: Polesz Ábel

Dubajba utazni manapság nem tartozik az elérhetetlen luxus közé. Amióta fapados repülőgép közlekedik Budapestről (retúrjegyet fapadossal már 35.000-40.000 forint körül is találsz) és az idén a vízumot is eltörölték, így egy európai tengerparti nyaralás áráért juthatsz el ebbe a varázslatos városba. Az európai szállodákhoz képest magas színvonalú aparthotelekben pedig azok a vendégek is extra körülmények között pihenhetnek, akik nem vastag pénztárcával indulnak útnak, de valami nagyon különleges helyre vágynak. És ez maga Dubaj!

Így lehet a repülőtérről olcsón a városba jutni

Dubajnak két reptere van, mindkettőre érkezik gép Budapestről. A Dubai International Airport (DXB) Dubaj fő légiközlekedési kikötője, ahonnan a piros metró végigvisz az egész városon. Ha viszont fapados légitársasággal érkezünk a városba, akkor a város szélén épült, tavaly megnyitott Al Maktoum International Airporton (DWC) szállunk le. Innen az F55-ös busz egyenesen az Ibn Batuta metróállomásra visz, ahonnan szintén a piros metró visz minket a városba. Az utolsó busz 22 órakor indul a repülőtérről, az utolsó metró 23-kor hagyja el az Al Maktum reptérhez közeli végállomását. Pénteken 14 óráig nem közlekedik a városban a metró. Metró- és buszjegyet a reptér épületén belül lehet vásárolni.

Gyémántalakú luxusvillamos jár Dubajbanhttp://www.life.hu/news/20141113-luxusvillamost-adtak-at-dubajban-ez-a-kozel-kelet-elso-villamosvonala.htmlÁtadták az Egyesült Arab Emírségek első villamosvonalát Dubajban. A luxusszerelvényeken első osztályú kocsik is vannak, a megállók pedig légkondicionáltak.News--Dubaj sosem áll meg – interjú a csodaváros megálmodójávalhttp://www.life.hu/kult/20140611-khalaf-ahmad-al-habtoor-az-al-habtoor-group-elnoke-dubairol-sikerrol-es-szallodakrol-meselt.htmlJúnius közepén Budapestre látogatott Khalaf Ahmad Al-Habtoor, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Arab Emírség a világ egyik legnagyobb turisztikai központjává nője ki magát az utóbbi években. A Life.hu újságírójának a multimilliomos arab üzletember mesélt szívügyéről, Dubajról, de szó esett az angol királynőről és kedvenc városáról is.KultFotó: Hámori Zsófia/Life.huImádta és a luxusról áradozott: Így dubajozott Tolvai Renihttp://www.life.hu/bulvar/20140911-tolvai-reni-dubajban-lepett-fel-luxuskornyezetben-ami-nagyon-tetszett-neki.htmlLuxuskörnyezetben lépett fel Tolvai Reni, akinek régi álma, hogy hangjával meghódítsa a világot. Így persze nagyon boldog volt, hogy eljuthatott Dubajba, ahol a fellépés mellett városnézésre is jutott ideje.TV + Bulvár--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.