Badacsony2015 Badacsony Köveskál Káli-medence Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha néhány napra a természet közelségére, csendre, nyugalomra és kitűnő gasztronómiai kalandokra vágysz, a Káli-medence az ideális úti cél számodra! Vadregényes romok, szokatlan természeti jelenségek, különleges atmoszféra, hangulatos falvak, régmúlt idők meghitt idillje – ezek mind a Káli-medence ismertetőjegyei. Ha még nem jártál ezen a vidéken, kezdetnek barangold be velünk a magyar Toscanát!

Amit mindenképpen látnod kell

Kékkút

A falunak mindössze 80 lakosa van, a mesebeli zsúpfedeles műemlék ház a 18. századba kalauzol minket vissza. A kékkúti templomhoz érve régi löszúton juthatsz el a szőlőhegyi pincékhez, ahol szemet gyönyörködtető kilátás fogad. A falu határában található a bizánci Theodóra császárnő kedvenc italát adó, róla elnevezett forrás, amelynek vizét az 1900-as években kezdték el palackozni. Érdemes üres flakonnal érkezni, és feltankolni az ásványvíz természetes forrásánál!

Kőtenger

Az egész Káli-medencében, de különösen Szentbékkálla határában gyönyörű látványt nyújt a kőtenger. Ez a természeti jelenség valójában az egykori Pannon-tenger üledéke, amelyet hajdani vulkanikus tevékenység nyomán feltörő kovasavak és hévízforrások cementáltak. Az üledéket, ami tökéletesen megőrizte az egykori élőlények – csigák, kagylók – maradványait is, később a szél, csapadék és egyéb külső környezeti tényezők tovább formázták. Így alakultak ki a sokszor bizarr, meghökkentő formájú sziklák, mint amilyen az ingókő is. A Fekete-hegyen található Eötvös-kilátóról is varázslatos látványt nyújt a kőtenger, ezért is érdemes megmászni ezt a magaslatot!

Forrás: Margitay Klára/Life.hu

Esküvő a Káli-medencében

Ha magával ragadott a környék atmoszférája, ha a csodálatos toszkán látvány passzol álmaid esküvőjéhez, ha meghitt és különleges hangulatra vágysz: szervezd meg itt a nagy napot. A Káli Art Inn és a Liszkay pincészet is szeretettel várja jegyespárok jelentkezését.

Hegyestű

Monoszló település határában emelkedik a 337 méter magas Hegyestű. A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopok ezreibe vált szét. Ez a káprázatos látvány egyébként európai viszonylatban is ritkaságnak számít, úgyhogy semmiképpen ne hagyd ki.

Forrás: Margitay Klára/Life.hu, kali.hu

+1: Salföldi séta

Salföld mesebeli falucska, takaros, stílusos házakkal, nyaralókkal, homlokzatukon népi motívumokkal, míves kéményekkel és virágos kertekkel. A falu végi erdőben Szent Mária Magdolna tiszteletére 1263 előtt emelt pálos rendi kolostor romjait fedezheted fel. A pusztulásában is tiszteletet parancsoló, monumentális épületegyüttes csodálatos látványt nyújt az erdő rejtekében. A falu másik végében Magyarországon egykor elterjedt háziállatokat – szürke marha, racka juh, bivaly – bemutató majorság található.

Amit mindenképpen ki kell próbálnod

Geotúra

A Káli-medence számos földtörténeti és természetvédelmi különlegességet rejt. Ha érdekelnek ezek a természeti jelenségek, és szeretnéd megismerni a táj izgalmas kincseit, hallgasd meg lelkes természetjáró profiktól, mit kell tudni róluk!

Lovas kirándulás

Mindszentkállán található egy bájos lovaspanzió, a Tusculanum, amelyhez gyönyörű lovarda is tartozik. A vendéglátók természetesen mindent a rendelkezésedre bocsátanak, hogy az egész vidéket bejárhasd lovas kocsival vagy akár lóháton.

Sajtkészítés a Levendula Portán

A kékkúti Levendula Porta amellett, hogy saját készítésű szörpöket, sajtokat, lekvárokat árul, tematikus programokkal is várja a látogatókat. Az érdeklődőket körbekalauzolják a levendulamezőn, de az igazán bátrak saját kezűleg készíthetnek sajtot vagy vajat is. Ráadásul, ha nagyon szívedhez nőtt a hely, és tovább élveznéd a porta vendégszeretetét, sátort is verhetsz az udvarban!

Forrás: Facebook/Levendula Porta

+1 Hagyd, hogy megihlessen a vidék!

A Köveskálon található Káli Art Inn Hotel hordozható állványt és ecseteket biztosít azoknak, akik szeretnének elmerülni a táj szépségében. Ne izgulj, ha nem vagy nagy festőművész, csak éld át a táj szépségét, és fedezd fel, majd vesd papírra a színeket.

Ahol mindenképpen érdemes kóstolgatnod

Kővirág

Nem is gondolná ez ember, hogy egy ilyen kis helyen, mint Köveskál, ilyen nagyszerű vendéglő található, mint a Kővirág. A helyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az étterem profilja az egyediség, a kreatív gondolatok, a kísérletezés és a szezonalitás jelszavai mentén alakult ki. A séf a csodálatos és tehetséges Zakar Kata.

Istvándy pincészet

Káptalantóti határában, egy gyönyörű napsütötte domboldalon található az Istvándy pincészet, ahol az idilli atmoszféra, és a gyönyörű kilátás kifinomult ételekkel párosul. Kiváló boraik mellett mangalica és szürkemarha-fogásaikról is híresek.

Forrás: Facebook/Bistrorante 84/Istvándy Pincészet

Miakő

A Káli-medencei borok házát – rövidebb nevén Miakő – Trombitás Tamás képzőművészből lett borász álmodta meg. A hely étterem és borüzlet egyben, ahol természetesen a környék borait kínálják a vacsorához. Az étlapot az aktuális alapanyagoknak megfelelően változtatják. A hely hangulata egyszerű és otthonos: fabútorok, csipketerítők és kandalló.

+1: Békebeli piacozás

A legjobb reggelizőhely a környéken a káptalantóti faluszélen található Liliomkert piac, ahova mindenképpen üres hassal kell érkezni, mert a friss kecskesajtoktól a gőzölgő kolbászokig széles a kínálat. A termelői piacot Harmathy Ildikó biológus-mérnök álmodta meg és hozta létre, hogy életre keltse a békebeli piacozási szokásokat. Az itt árult ételek páratlanok, a hely atmoszférája pedig varázslatos.

Egy filozófus szavai a Káli-medencéről

"Úgy látszik az ember az előbbihez képest világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne. Ez nem a Kárpát-medence. Mintha a Karszton átnyúlna, ez az Adria fehérebb, tisztább, világosabb és melegebb tája." (Hamvas Béla: Az öt géniusz)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.