otthon finomat maradjotthon maradj otthon zsemle
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik eddig nem sütöttek otthon, most, a bezártság idején azok is megpróbálkoznak néhány pékáru elkészítésével. Most egy zsemlereceptet hoztunk nektek. 

Hozzávalók 8 db zsemléhez:


fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
2,75 dl (275 g) víz
25 g (fél kocka) élesztő
30 g étolaj
1 teáskanál (5 g) cukor
2 kiskanál (10 g) só
olaj a kenéshez

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizet, majd az olajat is. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 20 percig kelesztjük. Ha megkelt 8 db-ra vágjuk (kb 100 g/db) és megformázzuk őket zsemlének.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket, megkenjük olajjal a tetejüket. Olajos kézzel is átsimogathatjuk. Ez azért jó, mert kelesztés közben nem száradnak ki. Letakarva kb 3 szorosára kelesztjük őket szobahőmérsékleten. Sütés előtt lefújjuk őket hideg vízzel.

Ha a kukoricadarás szórás mellett döntünk, akkor ilyenkor megszórjuk kukoricadarával. Ha szorosan pakoljuk, akkor összekelnek és nem lesz annyi héja.

Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába,
hogy együtt melegedjenek. Forró sütőbe tolva a megkelt zsemlék kb 25 perc alatt szép
világosbarnára sülnek. Rácsra szedve hagyjuk hűlni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.