Kalácsot legtöbbször húsvétkor szoktunk sütni, de később is varázsolhatunk ünnepi hangulatot. Íme, Kálci, a gasztroblogger anyuka remek receptje: kakós és fahéjas kalács.

Hozzávalók:Tésztához: (1 nagy kalács)

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg (20 g) cukor
  • 1 egész tojás
  • 20 ml olaj
  • csipet só

Fahéjas töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Kakaós töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)

  • 15 dkg (150 g) szobahőmérsékletű margarin
  • 14 dkg (140 g) porcukor
  • 2 evőkanál (kb 30 g) holland kakaópor

Ha mindkettőt ki szeretnéd próbálni, akkor érdemes elfelezni a tésztát és a töltelékek alapanyagait is. 

Recept:

  • A lisztet egy tálba mérjük, beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe.
  • Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét.
  • Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.
  • Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.
  • Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
  • Kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.
  • Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
  • Hosszában kettévágjuk.
  • Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
  • Ha feleztük, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.
  • Ha egy nagy kalácsot sütünk, akkor a hagyományos püspökkenyérforma kicsi lesz. Vagy hosszabb, de keskeny formát keressünk, vagy süthetjük sütőpapíros tepsin is.
  • Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul és felül sütésen.
  • Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  • Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.