Donut, doughnut, amerikai fánk, ki hogy ismeri. Az biztos, hogy egyre több helyen kapni kicsiny hazánkban is. Amennyiben te is szívesen készítenél otthon, próbáld ki Kálci, gasztroblogger édesanya receptjét.

  

Készíts amerikai fánkotForrás: Shutterstock

Hozzávalók:  

  • 550 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 100 ml víz
  • 150 ml tej
  • 25 g tejföl
  • 65 g (3 evőkanál) cukor
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • a sütéshez olaj

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a langyos vizes, cukros, tejfölös tejet, majd ebbe öntjük az olvasztott vajat és ütjük bele a tojást. Kidagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk.

Ha megkelt, kinyújtjuk lisztezett felületen ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral, majd a közepét egy kisebbel. Félrerakjuk kelni a karikákat kb. 10 percig. Amikor úgy látjuk, hogy szépen kerekednek a fánkok, akkor bő forró olajban kisütjük kb 200 fokon. Szinte pár másodperc alatt barnul az egyik oldaluk és már fordíthatjuk is meg.

Kihűlés után megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokival, cukormázzal és ízlés szerint díszítjük.