A Mount Everestre készül Klein Dávid

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
hegymászó Mount Everest magas hegycsúcs oxigénpalack csúcs expedíció Klein Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hegymászó oxigénpalack nélkül szeretné megmászni a világ legmagasabb hegyét .

Klein Dávid ismét megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a Mount Everestet. Az expedíció április 6-án indul és várhatóan május végén ér véget – írja az MTI.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 8848 méteres csúcsra eddig 200-an jutottak fel oxigénpalack nélkül, magyar hegymászónak ez még nem sikerült. Klein Dávid eddig hatszor vágott neki, ám különböző okokból mindig vissza kellett fordulnia. 2007-ben jutott a legközelebb a sikerhez, amikor 200 méterre tudta megközelíteni a Föld legmagasabb pontját.

"A cél az, hogy oxigénpalack, teherhordó és mesterséges segítség nélkül jussak fel az alaptábortól a csúcsra, mert ez tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben" - mondta Klein Dávid a SPAR Everest Expedíció sajtótájékoztatón.

A hegymászó májusban a Mount Everest északi oldalán, a tibeti normál utat követve kísérli meg a csúcstámadást. Az előzetes tervek szerint az expedíció április 15-én éri el az 5100 méteren lévő alaptábort. A köztes táborokat 6400, 7000, 7800 és 8300 méteres magasságban május közepéig építi ki a hegymászó. A csúcstámadásra május végén-június elején lehet számítani. Nagyon drukkolunk neki!

A palack nélküli mászás sokkal nagyobb felkészülést és állóképességet kíván meg, mint könnyített változata, hiszen a fokozatos akklimatizálódás komoly megterhelést jelent a szervezetre nézve, ráadásul oxigénhiányos levegőn regenerálódni és koncentrálni is nehezebb, ami fokozott veszéllyel jár 8000 méter magasan, a jeges és meredek hegyoldalon.
Négy oroszlánt altattak el koppenhágai állatkertbenhttp://www.life.hu/news/20140326-negy-oroszlant-altattak-el-koppenhagai-allatkertben-ugyanott-ahol-mariust-a-zsirafot-is-megoltek.htmlA zsíráf utánmost oroszlánokat öltek meg a koppenhágai állatkertben - adta hírül a TheGuardian. News--Eladták az 500 milliomodik iPhone-thttp://www.life.hu/news/20140326-het-eve-steve-jobs-mutatta-be-az-iphone-t-amelybol-most-elkelt-az-500-milliomodik.htmlA forradalmi termék hét éve indult hódító útjára, most pedig rekordokat döntöget az eladási statisztikájával.News--Szeméttel együtt égetik el a halva született magzatokat (18+)http://www.life.hu/news/20140325-egy-oknyomozo-riportbol-kiderult-hogy-tobb-brit-korhazban-a-hulladekkal-egyutt-egetik-el-az-elvetelt.htmlTöbb kórházban a hulladékkal együtt égetik el az elvetélt magzatokat – derült ki egy oknyomozó riportból. A nézők kiakadtak a film láttán.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.