Hibáztak a Schumachert szállító mentősök

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff -
síbaleset pilóta mentős helikopter Forma1 Michael Scumacher súlyos beteg hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A német Stern magazin azt állítja, a mentőhelikopteren utazó orvosok rosszul lőtték be a Forma-1-es legenda állapotát. 

Két óra telt el Michael Schumacher síbalesete és a grenoble-i kórházban rajta elvégzett műtét között. A német magazin ezzel a két órával szeretné elszámoltatni az illetékeseket, mert szerintük ezen is múlhatott, hogy Schumacher még súlyosabb állapotba került. A menedzser egyelőre nem kommentálta a lap felvetéseit – írja a hvg.hu.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az orvosok között a magazin szerint létezik az a szabály, miszerint egy középsúlyos vagy könnyű agysérülést szenvedett pácienst még a baleset helyszínén el kell kezdeni mesterségesen lélegeztetni, amit Schumacher esetében nem tettek meg, mivel kiérkezésükkor a sportoló magánál volt.

"Ha egy páciens kinyitja a szemét, beszél, mozog, de zavart, akkor a az ún. Glasgow-kómaskála szerint már annyi pontot kap, hogy állapotát nem annyira súlyosnak ítélhetik meg" - mondta a lapnak Gernot Rücker, a rostocki egyetemi klinika vezető traumatológusa. (A skálát a tudatállapot megállapítására használják az egészségügyben - a szerk.)

Az orvos szerint Schumacher alapvetően kitűnő testi állapota tette lehetővé, hogy tovább maradjon tudatánál a síbalesete után, mint más ilyen sérülést elszenvedő emberek. A légimentők ezért mesterséges lélegeztetés nélkül szállították a mentőhelikopterrel a kórházba - írja a Stern.

Mi legyen a zsiráfbébi neve? Te is eldöntheted!http://www.life.hu/news/20140416-a-zsirafbebi-nevet-keresik-aki-a-veszpremi-allatkertben-szuletett-marciusban.htmlA márciusban világra jött állatnak még nincs neve – te is segíthetsz őt elnevezni!News--Változékony lesz az idő húsvétkorhttp://www.life.hu/news/20140416-az-idojaras-jelentes-szerint-husvetkor-eso-zapor-keves-napsutes-varhato.htmlAz előrejelzések szerint napozni biztosan nem fogunk húsvétkor, de valószínűleg a tavalyi havazás sem ismétlődik meg.News--Jelszópara a világbanhttp://www.life.hu/news/20140415-a-jelszavak-sebeszhetosegere-hivta-fel-a-figyelmet-a-nemzeti-biztonsagi-felugyelet-elnoke.htmlVeszélyessé válnak azok jelszavak, amelyeket sűrűn használunk - közölte a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.