Micsoda bravúr! Biztosítókötél nélkül mászott sziklát Babcsán Gábor

sziklamászás hegymászás életveszély biztosítókötél Babcsán Gábor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak Amerikában divat az úgy nevezett „free solo" azaz a szabadon egyedül végrehajtott mászási technika. A magyarok között is akadnak olyanok, akik pusztán a kezükre és lábukra hagyatkozva érnek fel a sziklacsúcsra.

Ahogy a Life.hu is megírta, csütörtökön volt Budapesten a Valley Uprising című film bemutatója, amely az amerikai Yosemite nagyfalas mászás történetéről, jelenéről szól. A film lenyűgöző mászó teljesítményeket mutat be. Manapság Amerikában egyre népszerűbb a szabad mászó technika, amikor a mászó csak magára hagyatkozva éri el a csúcsot.

Babcsán Gábor november 9-én és 10-én összesen 400 métert szólózott, azaz egyedül mászott az 5 és 8- fokozatú sziklán. Gábor 54 évesen 1 km-t mászott kötéllel és kötél nélkül, amit barátai, Törőcsik László és Mészáros Zsolt filmre vettek - írja a 4bakkancs.com.

Klein Dávid: "A hegyen könnyű meghalni"http://www.life.hu/news/20140612-interju-klein-david-hegymaszoval-a-himalaja-expedicio-utan-amikor-nem-jutott-a-csucsra.htmlKlein Dávid hegymászó hazaért, és bár nem sikerült feljutnia a Mount Everest csúcsára, így is büszkék lehetünk rá, hiszen idén, oxigénpalack nélkül ő jutott legközelebb a csúcshoz. A Life.hu újságírójának exkluzív interjút adott.NewsOrigoKlein Dávid tudatos környezetvédőhttp://www.life.hu/news/20140508-klein-david-hegymaszo-nem-szennyezi-a-kornyezetet-mikozben-a-himalaja-csucsat-ostromolja.htmlEgyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján, ezért Klein Dávid mindent megtesz azért, hogy ő ne hagyjon ökológiai lábnyomot a hegyen.News--Klein Dávid befejezte! Idén nem lesz több csúcstámadáshttp://www.life.hu/news/20140527-klein-david-hegymaszo-befejezte-ebben-az-evben-mar-nem-probal-meg-felerni-a-mount-everest-csucsara.htmlAz időjárási viszonyok meggátolják Klein Dávidot abban, hogy idén még egyszer megpróbálja megmászni a Mount Everestet palack nélkül.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.