Kutya a bezárt autóban? Megmentheted!

Forrás: Thinkstock -
kutya állat hőség autó felelős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem csak gyerekeket, hanem háziállatokat is hagynak a tűző napon a forró autókban. Mit tehetünk, ha ilyet látunk? 

Nem egy olyan esetről hallottunk, hogy felelőtlen szülők véletlenül, de akár még szándékosan is a túlhevült kocsiban hagyták gyerekeiket.

A nagy melegtől a baba vagy háziállat szervei is károsodnak, és addig határozottan szenved, míg a hőgutától el nem ájul. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, akkor elpusztulnak.

Mit tehetünk, ha észreveszünk egy állatot a bezárt autóban?

Amennyiben végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak!

Ha állatot látunk egy bezárt autóban, azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

Forrás: Thinkstock

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost.

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjunk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.