II. Erzsébet brit királynő megemlékezés brit
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég még elutasította, szerdai hírek szerint azonban II. Erzsébet végül mégis beleegyezett, hogy megemlékezzenek a brit történelemben példátlanul hosszú uralkodásáról. A 89 éves uralkodó szeptember 9-én dönti meg üknagymamája, Viktória királynő rekordját.

Nagy pompára vagy ceremóniára nem lehet számítani, de most az egyszer II. Erzsébetnek meg kellett hajolnia mások óhaja előtt - írta a The Daily Telegraph. A The Times azt emelte ki, hogy a jeles alkalomból a királynőt ábrázoló leghíresebb fotókból nyílik kiállítás három kastélyban, a windsoriban, a Buckingham-palotában és az edinburghi Holyroodhouse-ban, az első kettőben ráadásul amúgy nem látogatható helyiségeket nyitnak meg a közönség előtt.

Forrás: AFP/John Macdougall

Mindhárom helyszínen családi programokkal is várják az alattvalókat, emellett különleges porcelánkészletet és Long Reign Over Us címmel 250 darabos színes fényképalbumot is kiadnak.
A kiállításokon eddig nem látott felvételek is láthatók lesznek II. Erzsébetről és családjáról. A tárlat legrégebbi darabja egy Dorothy Wilding által 1952 februárjában, mindössze három héttel azután készített portré, hogy a hercegnőből VI. György halála után királynő lett. A legfrissebb idén készült Windsorban. Bemutatják a hivatalos koronázási portrét is, Cecil Beaton felvételét 1953-ból, de a válogatásban helyet kapott olyan felvétel is, amelyen az uralkodó hőn szeretett pónilovai közül látható kettővel. Utóbbi fotó 2006-ból származik.

II. Erzsébet szeptember 9-én dönti meg Viktória királynő rekordját. A jelenlegi uralkodó üknagyanyja 1837 és 1901 között 63 évig, 226 napig, 16 óráig és 23 percig állt a brit birodalom élén. Uralkodásának 1952-es kezdetén II. Erzsébetnek még csaknem egymilliárd alattvalója volt. Ma az Egyesült Királyság mellett a brit Nemzetközösség 54 tagállama közül tizenötnek az államfője. Ezek között van Kanada és Ausztrália is.

Szeptember 9-én II. Erzsébet nem készül ünneplésre, hivatalos programon vesz részt: Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel felavatja az utóbbi időszak legjelentősebb skóciai vasúti fejlesztését. Sokak szerint a programválasztás tisztelgés Viktória királynő előtt, ő volt ugyanis az első brit uralkodó, aki vonaton utazott.

Katalin, a grimaszhercegnőhttp://www.life.hu/news/20140705-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-vicces-arckifejezesei-wimbledonban.htmlA legdögösebb teniszezőfeleségeket már jó ideje kiválasztottuk, ám ahhoz kétség sem férhet, hogy a legviccesebb szurkolók között előkelő helyet kapna Katalin hercegnő is. News--Katalin hercegnő letette a búvárvizsgáthttp://www.life.hu/csalad/20150802-katalin-hercegno-letette-a-buvarvizsgat.htmlMenő! Katalin hercegnőnek megvan a haladó nyílt vízi búvárvizsgája - akár 30 méter mélyre is lemerülhet.Család--Angliában most mindenki tűzpirosban jár? Katalin ismét divatot diktálhttp://www.life.hu/trend/20150712-angliaban-most-mindenki-tuzpirosban-jar-katalin-ismet-divatot-diktal.htmlEmlékeztek még Katalin hercegnő néhány nappal ezelőtt viselt tűzpiros ruhájára? Biztosan igen, hiszen nagyon ütős darabról van szó, de ma már hiába döntenél amellett, hogy épp ezt szeretnéd, a készletek ugyanis kiürültek. De ez nem az első eset...Trend--Ismét Diana nyomdokaiba lép, netán meglep bennünket Katalin? http://www.life.hu/trend/20150323-katalin-hercegno-hamarosan-megszul-megtippeljuk-milyen-ruhaban-mutatja-be-masodik-gyermeket.htmlKatalin esküvői ruhája hónapokkal a nagy nap előtt és után is mindenkit érdekelt, két éve pedig mindenki nagyon várta, milyen ruhában mutatja be első gyermekét a szép hercegnő. Most már tényleg csak pár nap, és megszületik György herceg kistestvére, arról azonban még nincs hivatalos információ, hogy kisfiú vagy kislány lesz. Addig is meglestük Katalin kedvenc ruhatervezőinek új kollekcióit, hogy megtippeljük, vajon mit visel majd a hercegnő, amikor a szülés után elhagyja a kórházat.Trend--Ő lesz az új házvezetőnő? Édesanyja segít Katalinnakhttp://www.life.hu/csalad/20150308-katalin-hercegno-es-vilmos-hercegnek-sokat-segit-carole-middleton.htmlHetekig bajban volt Katalin és Vilmos, mert nem volt, aki irányítsa a Norfolk-i otthonuk körüli munkálatokat. Ám most már megvan a megoldás, méghozzá nem is akármilyen!Család--Babavárás alatt csinosan? Nem lehetetlen! Stílusleckék Blake Lively-tól és Katalintólhttp://www.life.hu/trend/20141216-blake-lively-szineszno-es-katalin-hercegno-babat-varnak-kozben-nagyon-csinosak.htmlRengeteg csinos hírességet ismerünk, ám a babavárás alatt sokan még közülük is elhagyják magukat. Blake Lively színésznő és Katalin hercegnő alapvetően is jól öltöznek, ám a terhességük alatt mindketten extrán kitesznek magukért. Fittek, csinosak, látszik, hogy tényleg jól élik meg az áldott állapotot, és nem felejtenek el nőnek lenni. Tanulj tőlük!TrendAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.